Stavanger Aftenblad

En smugtitt fra første rad

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

BRYNE: Når vi gjør noe her på Jaeren, gjør vi det skikkelig. Du ser vel det?

Time-ordfører Reinert Kverneland (H) stråler stolt i det han smugtitter inn i det som skal bli Jaerens nye store møteplass, kinokomple­kset på Bryne torg.

Det åpner om bare to uker, torsdag 4. oktober.

Fire saler og 493 seter er snart klar. Inkludert er en egen luksussal med stoler som kan styres etter smak. Også i de mindre salene blir det rekker med luksusstol­er for folk som vil betale litt mer for billettene.

– Dette ser jo veldig bra ut. Du må vaere enig i det? sier ordføreren.

Første visning

Han og rådmann Trygve Apeland har midt i en travel innspurt til et nytt kommunesty­remøte, funnet tid og bedt om en liten omvisning for å se om alt er i rute til åpningen.

Kinosjef Erlend Serigstad viser rundt. Nå setter trekløvere­t seg godt til rette på første rekke i hovedsalen, som ser helt ferdig ut. Den har svarte tepper, svarte vegger og svarte stoler fra Sandnesbed­riften Skeie.

– Her har vi også det nyeste og mest moderne utstyret for lyd og bilde som er her i landet. Vi har ikke spart på noe. Vi ville gjøre ting skikkelig. Ikke sant, Erlend, spør ordføreren.

Kinosjefen drar litt på svaret, vil vaere litt tilbakehol­den og vil helst at publikum skal gjøre sin egen vurdering.

Var tomt kjøpesente­r

– Men dette er like mye en satsing på byutviklin­g, sier rådmannen og viser til torget med parken utenfor som nettopp er rustet opp helt ned til fylkesvei 44. Neste steg er å gjøre Storgata om til gågata - i samme stil som parken.

På forhånd sto de lenge utenfor og så opp på det som var et tomt kjøpesente­r midt i byens hjerte.

Nå har det fått ny fasade, ny hvit design som svinger seg ned til gateplan. Snart kommer også den store lystavla som fra tak til gulv skal vise aktuelle reklamepla­kater for filmer som går eller kommer.

Vinduene i første etasje er fortsatt ikke skiftet, men innenfor er rammen klar for Coffeeberr­y og Burgerhous­e. Den siste plassen har fått servings- og skjenkebev­illing både ute på torget og i den nye luksussale­n. Der blir det også et eget VIP-rom for selskaper og andre aktivitete­r. Planen var også at kinoen skulle huse Al Forno, men dette spisestede­t er nå ute.

Går i svart

Inne vil det gå mye i svart for at kundene på vei inn gradvis skal vendes til mørke saler. Men noen vegger har trepaneler, andre er gullaktige og på noen steder har man bare beholdt rå betong.

– Alt ligger til rette for at dette blir en kino for hele regionen, tror ordføreren.

Rett nok hadde han helst sett at dette ikke var et kommunalt prosjekt. Men når ingen private ville drive kinoen, var kommunen nødt for å ta grep.

Prisen

Nå leier kommunen en ferdig kinosal av SV betong. Årlig leie er 2,7 millioner kroner. Eller 70 millioner på 20 år.

I tillegg kommer rundt 520.000 kroner årlig i utgifter til vaktmester, renhold og kommunale avgifter, ifølge avtalen som er godkjent.

Topp kinoutstyr for lyd og bilde, er kjøpt av kommunen og ble tidligere kalkulert til 11,3 millioner kroner.

Skal regnestykk­et gå opp, må dagens kinobesøk naermest dobles, til rundt 110.000 besøkende.

Men når kinoen åpner 4. oktober vil folk på Bryne kunne se en ny film hver halvtime fra kl. 16.30 og utover.

 ?? GEIR SVEEN ?? De må doble kinobesøke­t til rundt 110.000, hvis regningen for den nye kinoen på Bryne skal gå opp. Her inntar rådmann Trygve Apeland, til venstre, kinosjef Erlend Serigstad og ordfører Reinert Kverneland første rad i storsalen, der alt går i svart.
GEIR SVEEN De må doble kinobesøke­t til rundt 110.000, hvis regningen for den nye kinoen på Bryne skal gå opp. Her inntar rådmann Trygve Apeland, til venstre, kinosjef Erlend Serigstad og ordfører Reinert Kverneland første rad i storsalen, der alt går i svart.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway