Stavanger Aftenblad

Følte seg truet på livet i ukene før han døde

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

SANDNES: Kjetil Kilen Aase følte seg truet på livet den siste tiden før han ble funnet død i en omsorgslei­lighet på Ålgård 12. august i fjor. Det forklarte avdødes mor i Jaeren tingrett i går.

En 30 år gammel mann står tiltalt for å ha drept Kilen Aase, etter at 26-åringen ble funnet død.

Ifølge morens forklaring følte sønnen seg truet av tiltalte i ukene før sønnen ble funnet død.

– Første gang jeg hørte om tiltalte var 5. juli, da Kjetil ringte meg. «Det er en som skal drepe meg, jeg må vekk», sa han. Jeg hørte at han var ruset og bad ham om å komme hjem og sove hjemme, forklarte moren i retten onsdag. Det ville ikke sønnen.

Ville «ta» Kilen Aase

Både Kjetil Kilen Aase og den da 29 år gamle mannen var del av et belastet rusmiljø på Ålgård. Sistnevnte skulle vaere ute etter Kilen Aase fordi politiet hadde oppdaget noen tekstmeldi­nger de to imellom på Kilen Aases mobiltelef­on. Meldingene handlet om narkotika og var ufordelakt­ige for 29-åringen og derfor skulle sistnevnte ha ønsket å «ta» Kilen Aase.

– Så skulle det altså vise seg at han hadde grunn til å vaere redd, sa avdødes mor i retten.

Mor, far og Kilen Aases 24 år gamle bror har fulgt saken i tingretten denne uken.

– Jeg fikk sjokk

26-åringen ble funnet død etter det som hadde vaert en fest med betydelig inntak av ulike typer narkotika i omsorgslei­ligheten.

Den drapstilta­lte 30-åringen og ei da 21 år gammel kvinne var de eneste som var til stede i leilighete­n da Kilen Aase døde. 21-åringen har også vaert siktet for drapet, men saken mot henne er henlagt etter bevisets stilling.

– Jeg leste i avisen at det hadde skjedd et drap på Ålgård. Så ble jeg oppringt av politiet, jeg tror det var i 23-tiden om kvelden. Jeg skjønte hva det handlet om, men fikk sjokk da beskjeden kom, fortalte moren i retten onsdag.

– Det har vaert en enorm påkjenning og er ikke slikt man skal oppleve. På en måte er det ikke bare Kjetil som har blitt drept, jeg har også blitt litt drept. Jeg er ikke lenger NN (kvinnens navn, red.anm.) – jeg er mor til han som ble drept. Når tar det slutt, når kan vi slappe av, når kan jeg begynne å vaere meg selv igjen? sa moren i retten.

Også far til avdøde Kjetil Kilen Aase forklarte seg i retten onsdag.

– Kjetil var sønn, men også en god venn, turkamerat og samtalepar­tner. Friluftsli­v var en viktig del av livet hans, akkurat slik det er for meg. Vi var klar over at han ruset seg, men han var veldig stolt da han i en lang periode var rusfri, forklarte faren.

Den helgen sønnen døde, skulle han egentlig vaert et helt annet sted.

Skulle vaert på skalldyrfe­stival – Han skulle egentlig vaere med meg til Mandal på skalldyrfe­stival. Men så fikk jeg ikke tak i ham og fikk ikke pratet med ham før jeg reiste. Så fikk vi høre at det var et dødsfall på Ålgård, og jeg fikk en melding med mistanke om at det var Kjetil. Men det var først på søndag, da jeg så ham ligge der inne på sykehuset, at dette gikk opp for meg. Da gikk det i svart for meg. Dette er noe av det verste man kan oppleve som forelder, det kan ikke beskrives, sa faren i retten.

Han beskriver tiden etterpå som beintøff.

– Kan aldri glemme

– Det har vaert et fryktelig langt år. Det går ikke én time uten at tanken på det som har skjedd streifer meg. Da vi fikk vite om likskjendi­ngen var det enda et slag i trynet.

– Hva tenker du om tiden framover? spurte bistandsad­vokat Janne Karin Rasmussen.

– Dette er noe du aldri kan glemme og komme over. Men du kan laere å leve med det. Målet er å klare å leve mest mulig normalt på sikt, sa faren i retten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway