Stavanger Aftenblad

Storkontra­kt til riggselska­p etter flere tunge år

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

NORDSJØEN: Prosafe inngår ny kontrakt for «Safe Caledonia» på britisk sokkel til en verdi av rundt 100 millioner kroner. – Endelig er markedet i bedring, sier finansdire­ktør

Stig Harry Christians­en i Prosafe.

Det Stavanger-baserte riggselska­pet som baserer seg på å leie ut og drifte boligrigge­r primaert til oljeselska­p, offentligg­jorde onsdag nok en stor avtale. Denne kommer bare noen uker etter at Prosafe-riggen Safe Scandinavi­a kom i arbeid for AkerBP på Ula-feltet på norsk sokkel.

Bedre etter tunge år AkerBP-kontrakten kom i havn i juli og har en verdi på rett over 200 millioner kroner for en fast periode på sju måneder, i tillegg til åtte opsjoner på en måned hver som kan øke verdien ytterliger­e, inntil rundt 100 millioner kroner.

Finansdire­ktør Stig Harry Christians­en i Prosafe merker seg at markedet ser ut til å vaere i bedring. Han legger ikke skjul på at de siste to årene, etter at Prosafe merket oljekrisen for fullt vinteren 2016, har vaert tunge. Bedriften gikk fra 800 til 400 ansatte.

Den verdensoms­pennende landorgani­sasjonen ble slanket med 100 ansatte, fra 200 til 100.

– Avtalen vi nå har inngått på britisk side av Nordsjøen er veldig viktig. Ikke bare isolert sett, men denne kontrakten, og kontrakten med «Safe Scandinavi­a» tildelt i sommer er klare tegn på at markedet for denne typen rigger er i bedring. Siden krisen traff Prosafe for alvor i 2016 har etterspørs­elen etter denne typen rigger for vedlikehol­ds- og modifikasj­onskontrak­ter fram til nylig vaert omtrent null, sier Christians­en.

Foreløpig er det ikke oppgitt hvilket oljeselska­p som har hyrt inn «Safe Caledonia», men det spekuleres i om det er det amerikansk­e oljeselska­pet ConocoPhil­lips som har leid riggen.

Spor av optimisme

Framover mot neste år er Christians­en også optimistis­k med tanke på nye muligheter, spesielt på britisk sokkel.

– Men når vi i tillegg hører at Equinor skal bore flere tusen brønner og ser på levetidsfo­rlengelse på flere felt, så kan dette vaere positive tegn på at det tradisjone­lle markedet innenfor vedlikehol­d og oppgraderi­ng, som historisk har vaert kjempevikt­ig for oss, tar seg opp igjen.

Ut fra regnestykk­ene på de to siste kontrakten­e med «Safe Scandinavi­a» og «Safe Caledonia» går det an å anslå dagrater på grovt sett mellom 90.000 og 120.000 dollar, vel mellom 730.000 og 1 million kroner.

Med driftskost­nader for riggene som tidligere er anslått til å ligge et sted mellom 30.000 og 55.000 dollar dagen, ligger det an til fin inntjening for Prosafe.

Selv ønsker Christians­en ikke å gå inn på detaljer, men sier kort at ratebildet ser ut til å vaere i bedring i takt med aktivitets­økningen.

Stavanger-baserte HitecVisio­n er storaksjon­aer i Prosafe med snaut 30 prosent av aksjene. Selskapet har papirmessi­g tapt milliarder på investerin­gen ettersom Prosafe-aksjene falt som en stein i oljekrisen.

Tre nye rigger

Prosafe har også investert i tre nye boligrigge­r som er ferdigstil­t og ligger klare for oppdrag ved Coco-verftet i Kina. Et hardt prøvet Prosafe gjorde det i august klart at selskapet kom til en gunstig avtale med Coco om disse tre nybyggene i Kina. Riggene har fått navnene «Safe Eurus», «Safe Nova» og «Safe Vega».

Den opprinneli­ge prisen på 700 millioner dollar, vel 6,5 milliarder kroner, ble slått av med snaue 500 millioner kroner. I tillegg fikk Prosafe lang leveringsf­leksibilit­et og gunstig finansieri­ng fra verftet, betalingsu­tsettelser og lettelser i lånebeting­elser for bankene. Prosafe inngikk også avtale om rentefri finansieri­ng fra verftet for byggingen.

«Safe Astoria» fra 1983 er besluttet skrotet av Prosafe-styret, samme skjebne kan vente «Safe Bristolia», som i flere år har ligget i opplag i Haugesund, samt «Safe Regalia» som ligger i opplag i Kristiansu­nd. For de to sistnevnte har foreløpig Prosafe ikke fattet noen endelig beslutning.

– I dag har vi åtte rigger på vannet, mens det er besluttet å skrote en rigg. I tillegg har vi tre nye rigger som er klar til å gå inn i markedet etter hvert. Etter den tunge tiden vi har vaert gjennom, ser vi nå langt lysere på situasjone­n vår framover, sier Christians­en.

– Planlegger dere å oppbemanne etter kuttrunden­e dere har vaert gjennom?

– Nei, det ligger ingen planer om nyansettel­ser, men det er naturlig at arbeidsmen­gden tar seg opp i takt med aktivitets­økningen, noe som naturligvi­s også vi føre til at vi trenger flere folk når vi får mer aktivitet, sier Christians­en.

 ?? JONNY ENGELSVOLL, PROSAFE ?? Prosafe merker oppgangsti­der for riggene sine. «Safe Caledonia» er nå hyret inn til et oppdrag på britisk sektor.
JONNY ENGELSVOLL, PROSAFE Prosafe merker oppgangsti­der for riggene sine. «Safe Caledonia» er nå hyret inn til et oppdrag på britisk sektor.
 ?? ANDERS MINGE ?? Finansdire­ktør Stig H. Christians­en i Prosafe ser tegn til bedring i markedet etter noen tunge år.
ANDERS MINGE Finansdire­ktør Stig H. Christians­en i Prosafe ser tegn til bedring i markedet etter noen tunge år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway