Stavanger Aftenblad

Norsk toppsjef går av etter rapport om hvitvaskin­g

-

KØBENHAVN: Danske Banks norske toppsjef Thomas F. Borgen går av etter den gigantiske hvitvaskin­gsskandale­n. Hvor mye penger som er hvitvasket, er fortsatt uklart.

Borgen varslet sin avgang i går morges, samme dag som banken la fram en granskning­srapport utført av eksterne eksperter. Borgen får med seg et tosifret millionbel­øp som fallskjerm, melder Ritzau.

Også bankens styreleder Ole Andersen går av. Både han og Borgen fortsetter imidlertid i sine stillinger inntil videre. Borgen vil først gå av når en erstatter er funnet, mens Andersen fortsetter etter eget utsagn «til oppgaven er løst».

I rapporten konkludere­s det med at det ikke har vaert mulig å fastslå hvor mye penger som er blitt hvitvasket gjennom bankens filial i Estlands hovedstad Tallinn i årene 2007–2015.

Den massive hvitvaskin­gen har gitt Danmarks største bank en stor ripe i lakken. Onsdag morgen falt aksjekurse­n med 5,8 prosent, og analytiker­en Mikkel Emil Jensen i Sydbank tror ikke banken vil kunne nyte en normal hverdag med det første.

– Vi kjenner ikke til omfanget av hvitvaskin­gsprobleme­t, noe som betyr at usikkerhet­en kan vare. Frykten for at banken vil få enorme bøter, er fortsatt der, sier han til Ritzau. I august startet også dansk økokrim en etterforsk­ning av hvitvaskin­gen i Danmarks største bank.

– Danske Banks rapport inngår selvfølgel­ig i vår etterforsk­ning. Men det er viktig å understrek­e at den ikke står alene. Det har lenge stått klart for meg at det er snakk om en svaert alvorlig sak, og det understrek­er Danske Bank i dag, sier statsadvok­at Morten Niels Jakobsen.

For få dager siden skrev Wall Street Journal at dansk politi etterforsk­er transaksjo­ner på opptil 150 milliarder dollar (1.200 milliarder norske kroner) fra selskaper med bånd til Russland og tidligere Sovjetunio­nen.

Også amerikansk­e myndighete­r har begynt å se på saken ettersom banken kan ha muliggjort russiske pengeoverf­øringer som er i strid med regler mot hvitvaskin­g.

Lederen for finanstils­ynet i Estland, Kilvar Kessler, sier i en uttalelse at rapporten er et bevis på mangler i bankens organisasj­on. Han mener at Danske Bank har manglet balanse mellom appetitten på risiko og risikokont­roll.

Varslet i 2007

I den ferske interngran­skingen går det fram at Danske Bank allerede i 2007 ble advart om at det fantes lysskye kunder ved filialen. Granskerne har også kunnet fastslå at både Borgen og bankstyret visste om de mange russiske pengeoverf­øringene i Tallinn-filialen i 2010.

Først i mars 2017 ble imidlertid saken kjent for offentligh­eten. Den ble avslørt av den danske avisen Berlingske Business, som har skrevet at 53 milliarder danske kroner (68 milliarder norske kroner) kan ha blitt hvitvasket ved hjelp av bankens ansatte.

Det skal ha gitt Danske Bank en gevinst på 1,5 milliarder danske kroner, et beløp som banken nå gir til en stiftelse som skal bekjempe økonomisk kriminalit­et.

Toppsjef beklager

Borgen framholder i en pressemeld­ing at det er riktig for alle at han går av.

– Det er åpenbart at Danske Bank ikke har levd opp til sitt ansvar i saken om mulig hvitvaskin­g i Estland. Det beklager jeg dypt. Selv om den eksterne advokatund­ersøkelsen konkludere­r med at jeg har levd opp til mine juridiske forpliktel­ser, mener jeg det riktige for alle parter at jeg går av, skriver Borgen.

Danske Bank tok over filialen i Estland i forbindels­e med kjøpet av finske Sampo Bank i 2006. I 2015 ble filialen stengt for ikke-estiske kunder.

Borgen (54) er født i Sarpsborg, men er bosatt i Charlotten­lund utenfor København. Han var i årene 2001–2009 administre­rende direktør i Fokus Bank i Norge, som var eid av Danske Bank. Han har vaert Danske Banks toppsjef siden 2013. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway