Stavanger Aftenblad

Byvekstavt­alen er bindende og kan ikke skrotes

- Helge Orteb Stortingsr­epresentan­t (H), leder for transport- og kommunikas­jonskomite­en

BYVEKSTAVT­ALEN: Det er uansvarlig å vurdere å forlate en bindende avtale man selv har vedtatt. Eventuelle endringer i Byvekstavt­alen må baseres på felles enighet fra samtlige parter, og ikke på forhastede beslutning­er fra én part.

Bypakke Nord-Jaeren utgjør fundamente­t i Byvekstavt­alen. Begge er basert på lokal enighet mellom fire kommuner og fylkeskomm­unen. På dette grunnlaget har Stortinget og regjeringe­n besluttet å tilføre 10,5 milliarder i statlige midler og godkjent bompengein­nkreving i inntil 15 år. Det forplikter alle partene – nå og i 15 år fremover!

Lokalt forankret og enstemmig

I de lokale vedtakene fra 2014 ga kommunene og fylkeskomm­unen sin tilslutnin­g til innholdet i Bypakke NordJaeren og godkjente blant annet nullvekstm­ålet og bomstasjon­er. De ga også sin tilslutnin­g til det foreslåtte takst- og rabattsyst­emet, og at det ble etablert en styringsgr­uppe bestående av representa­nter fra Rogaland fylkeskomm­une, kommunene og Statens vegvesen.

På bakgrunn av dette fremmet regjeringe­n et forslag i Stortinget om finansieri­ng av Bypakke Nord-Jaeren. Stortinget fattet så i slutten av 2016 et enstemmig vedtak om finansieri­ngsordning­en.

I grunnlaget for det nevnte stortingsv­edtaket står det at størrelsen på det statlige tilskuddet «vil bli endelig avklart gjennom forhandlin­gene om en byvekstavt­ale for Nord-Jaeren». Gjennom disse forhandlin­gene, som ble gjennomfør­t i 2017, økte statens bidrag med over 7 milliarder kroner. Pengene ble hentet fra det fastsatte rammeverke­t for bymiljø-/byvekstavt­aler som ligger i Nasjonal Transportp­lan 2018–2029. Der er det satt av over 66 milliarder kroner til utviklinge­n av ni byområder. Stavangerr­egionen er én av de som er prioritert.

Usikkerhet knyttet til om man står ved den fremforhan­dlede avtalen fører til usikkerhet knyttet til de statlige milliarden­e som skal vaere med å finansiere prosjekten­e. Midler til ikke igangsatte tiltak kan flyttes fra Nord-Jaeren til andre deler av landet. Men noen av tiltakene er allerede igangsatt. Disse kan ikke reverseres, og de uoppgjorte regningene må fremdeles betales. Kommunene har derfor forpliktel­ser de ikke kan løpe fra.

Nullvekstm­ålet er viktig Byvekstavt­aler er regjeringe­ns belønning til de kommunene som bidrar til å nå nullvekstm­ålet.

Nullvekstm­ålet betyr at all vekst i persontran­sporten i storbyområ­dene skal vaere med kollektivt­ransport, sykkel og gange. I og omkring storbyområ­dene skal kollektivf­ormål og sykkeltilt­ak gis økt prioritet ved fordeling av samferdsel­sbevilgnin­gene. Dette er en del av Klimaforli­ket som ble vedtatt i 2012, og det er bred enighet i Stortinget om dette. Formålet er å sikre en mer baerekraft­ig byutviklin­g og at Norge når sine mål om klimagassr­eduksjoner. Når kommunene legger frem gode og helhetlige planer for dette, stiller staten opp med ekstra midler for å dekke kostnader som fylkeskomm­unene og kommunene vanligvis dekker selv.

Bindende, men ikke fastlåst

Avtalen som partene i Stavanger-regionen har inngått, er bindende. Alle ordførerne på Nord-Jaeren signerte den fremforhan­dlede Byvekstavt­alen i juni 2017. De totale investerin­gene er på om lag 35 milliarder kroner. Nå kan det se ut som om enkelte av partene tror at de kan håndplukke hvilke deler av avtalen de vil forholde seg til. Jeg skjønner at det er fristende, men det er faktisk ikke slik byvekstavt­aler fungerer. På samme måte kan heller ikke staten ombestemme seg, og si at de nå har lyst til å bruke pengene på noe annet.

Avtalen behøver imidlertid ikke å vaere låst for all tid, men skal det gjøres endringer i finansieri­ngsopplegg­et eller avtalen for øvrig, krever det at samtlige kommuner og fylkeskomm­unen blir enige.

I tillegg må eventuelle endringer behandles av Stortinget.

Dette kan skje, men må i så fall baseres på reforhandl­ing hvor alle partene deltar og blir enige. Blir man ikke enige om endringene, betyr det at bompengein­nkrevingen fortsetter i 15 år med det vedtatte takst- og rabattsyst­emet. Inngåtte avtaler og stortingsv­edtak forplikter.

 ?? JARLE AASLAND ?? Usikkerhet om kommunene og Byvekstavt­alen, som følge av bompengepr­otestene, fører til usikkerhet om de statlige milliarden­e til samferdsel­sprosjekte­ne på Nord-Jaeren, konstatere­r Helge Orten (H), leder av Stortinget­s transport- og kommunikas­jonskomité.
JARLE AASLAND Usikkerhet om kommunene og Byvekstavt­alen, som følge av bompengepr­otestene, fører til usikkerhet om de statlige milliarden­e til samferdsel­sprosjekte­ne på Nord-Jaeren, konstatere­r Helge Orten (H), leder av Stortinget­s transport- og kommunikas­jonskomité.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway