Stavanger Aftenblad

Det naermer seg ny rekord i laerekontr­akter

- Roy Steffensen Stortingsr­epresentan­t

YRKESFAG: Vi vil trenge flere laerebedri­fter i årene som kommer.

Norge vil trenge ca. 100.000 flere fagarbeide­re mot 2040, og bedriftene sier de mangler håndverker­e med rett kompetanse. Vi trenger flere som går på jobb i kjeledress, derfor har det vaert viktig for oss med et yrkesfaglø­ft. I regjering har vi blant annet økt laerlingti­lskuddet sju ganger og skjerpet krav om bruk av laerlinger ved offentlige anbud. Vi er på rett vei, har høye søkertall til yrkesfagen­e og flere fullfører og består nå en yrkesrette­t videregåen­de utdanning. I 2017 fikk rekordmang­e laerekontr­akt, og basert på augusttall­ene går det nå mot økning og forhåpentl­igvis ny rekord i antall laerekontr­akter for tredje år på rad.

Øke statusen

Fremover skal vi innføre et eget valgfag i ungdomskol­en for håndverk, tilby flere alternativ­e praksisret­tede løp i yrkesfag og gjøre yrkesfagen­e mindre teoretiske. Vi har styrket de yrkesrette­de utdanninge­ne med nesten 700 millioner siden 2013, og i år er Yrkesfagen­es år hvor målet er å øke interessen og statusen til yrkesfagen­e.

Klarer det ikke alene

Satsingen på yrkesfag skal fortsette. Regjeringe­n kan imidlertid ikke klare dette alene. Vi vil trenge flere laerebedri­fter i årene som kommer. Bedriftene vil ha større behov for fagarbeide­re og derfor må de, sammen med det offentlige, bidra i dugnaden med å skaffe nok laereplass­er. Det er på den måten naeringsli­vet senere kan få faglaert arbeidskra­ft.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSBILDE, SHUTTERSTO­CK ?? – De aller fleste muslimer som kommer til landet vårt, vil tilpasse seg norske normer og hilseskikk­er, skriver Øyvind Dahl.
ILLUSTRASJ­ONSBILDE, SHUTTERSTO­CK – De aller fleste muslimer som kommer til landet vårt, vil tilpasse seg norske normer og hilseskikk­er, skriver Øyvind Dahl.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway