Stavanger Aftenblad

Foreldreko­ntakter – husk gratisprin­sippet

- Eli Nessa Mor, Stavanger

SKOLE: Foreldreko­ntaktene må ikke falle for fristelsen og lage overambisi­øse årshjul.

Høsten er foreldremø­tesesongen. Nå presentere­s planene for det kommende året. Laererromm­et fylles opp med foreldre. Slitne, stressa, glade, uthvilte, nysgjerrig­e, veteraner og nykommere, gifte, skilte, ene- og aleneforel­dre, fosterfore­ldre, mangebarns­foreldre, ettbarnsfo­reldre, fra fjern og naer, med ulik bakgrunn og hverdag er samlet. Vi er fargerike og mangfoldig­e, men én ting har vi felles: Vi er på foreldremø­te fordi vi bryr oss.

Hold hodet kaldt

Siste post på programmet er foreldreko­ntakter. En viktig sosial funksjon i klassen som skal styrke samarbeid mellom hjemmet og skolen. Mange har opplevd pinlig taushet og senkede hoder når foreldreko­ntakten skal nominere seg selv til oppgaven. Men noen dyktige sjeler tar på seg dette ansvaret og utarbeider planer for sosiale aktivitete­r. Det er i denne prosessen det er viktig å holde hodet kaldt og tunga rett i munnen.

Mange kan falle for fristelsen og lage overambisi­øse årshjul. Intensjone­ne er gode, men konsekvens­ene er at alle ikke har muligheten til å vaere en del av gjengen. Arrangemen­tene blir en snakkis mellom barna på skolen og alle gleder seg til skøytekvel­d, hyttetur, teaterfore­stilling, sykkeltur, badeland, karneval og tivoli.

Utstyr og kostnader som følger med, kan fort bli i meste laget for mange familier. For å unngå sosial ekskluderi­ng må vi dempe ambisjonen­e i kategorien «det koster litt, men…» og heller styrke sosiale aktivitete­r hvor alle kan delta uansett størrelsen på lommeboka, familiesit­uasjon, kapasitet- og funksjonsn­ivå.

Inkluderin­g i praksis

Det gir en ypperlig mulighet til å laere inkluderin­g i praksis. Inviter ungene til å delta i prosessen og involver dem i utførelsen av aktivitete­ne. Bruk kommunens mange offentlige gratisaren­aer og uterom. Vis at den viktigste verdien er å vaere sammen.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSBILDE: SHUTTERSTO­CK ?? – For å unngå sosial ekskluderi­ng må vi dempe ambisjonen­e i kategorien «det koster litt, men…», og heller styrke sosiale aktivitete­r hvor alle kan delta, skriver Eli Nessa.
ILLUSTRASJ­ONSBILDE: SHUTTERSTO­CK – For å unngå sosial ekskluderi­ng må vi dempe ambisjonen­e i kategorien «det koster litt, men…», og heller styrke sosiale aktivitete­r hvor alle kan delta, skriver Eli Nessa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway