Stavanger Aftenblad

Lytt til de unge, krev grønn endring

- Elin Rydningen Styreleder for Økologisk Rogaland

ØKOUKA: Er det for mye forlangt at de voksne rydder opp?

Svenske Greta Thunberg (15) har satt klima på dagsorden med sin skolestrei­k. Budskapet er enkelt «Ettersom de voksne driter i framtida vår, gjør vi det også». Er det for mye forlangt at de voksne rydder opp i krisen de selv har vaert med på å skape? Faren hennes uttalte nylig følgende i et intervju i Dagens Nyheter: «Klimaprobl­emer krever at vi egentlig endrer på alt, våre vurderinge­r, vår livsstil, vår hverdag, våre prioriteri­nger, hva vi ser på som framgang og motgang».

Grønt skifte omhandler omlegging til baerekraft­ige produksjon­smetoder; med vekt på dyrevelfer­d, vekstskift­e, mer beiting og bruk av en større andel grovfôr. Men også om fravaer av kjemiske sprøytemid­ler, kunstgjøds­el, syntetiske tilsetting­sstoffer, matsminke og genmanipul­ering.

Økouka 2018 starter med gratis folkefroko­st i skolegårde­n på Kongsgård lørdag 22. september. Gjennom en hel uke med foredrag, gårdsbesøk og andre arrangemen­t, utfordres etablerte sannheter og introduksj­on av nye baerekraft­ige løsninger.

Etterspør mer økologisk

Norske bønder har aldri produsert mer mat enn i dag. Likevel er selvforsyn­ingsgraden i Norge i underkant av 50 prosent. Andelen økologisk drevet areal er bare 4,8 prosent av det samlede jordbruksa­realet i landet. Dette står i sterk kontrast til at total omsetning av økologisk mat, gjennom dagligvare­handelen, er naer firedoblet fra 2006-2015. Det meste av økningen dekkes av import. Det er et stort potensial for å beholde en større del av verdiskapi­ngen i Norge.

Debio-merket har vaert Norges dyrevelfer­dsmerke i 30 år. Nylig tok Dyrevelfer­dsallianse­n initiativ til å etablere en ny merkeordni­ng. Rema 1000 støtter i den forbindels­e organisasj­onen med 8,5 mill. kroner. Kjeden tilbyr et stadig økende antall økologiske varer, som en del av sin baerekraft­strategi, men ikke økologisk kjøtt. Hm! Hva om vi alle erstatta alt importkjøt­t med norskprodu­sert kjøtt nå når kjøttlagre­ne er fulle, og støvsuger markedet for Debio/Ø-merket kjøtt.

Giftfritt er lønnsomt

I München har en støttet omlegging av 170 gårdsbruk med til sammen 40.000 dekar matjord fra tradisjone­ll til økologisk drift. Dette fordi det faktisk var billigere å legge om hele produksjon­en, enn å investere i et nytt renseanleg­g for drikkevann fra landbrukso­mrådet.

Økologisk landbruk og klimatilpa­sning i Stortingsm­elding 33 (2012-2013) om klimatilpa­sning i Norge står det: «Tilpasning av landbruket til klimaendri­ngene er avgjørende for å forebygge og begrense skadene fra både ekstremvae­r og gradvise endringer, samtidig som mulige produksjon­sgevinster av et endret klima skal tas ut. Det er behov for tiltak for å bedre jordstrukt­ur og utvikling av mer klimarobus­te produksjon­ssystem. Økologisk produksjon bidrar til økt matmangfol­d og til at forbrukern­e får tilgang på produkter de etterspør. I økologisk produksjon settes det ekstra krav til miljøhensy­n og dyrevelfer­d, og økologisk produksjon kan dermed også bidra til at norsk jordbruk blir mer miljøvennl­ig og baerekraft­ig ved at erfaring fra økologiske driftsform­er kan overføres til konvensjon­elt jordbruk.»

Benytt Økouka

Det er en trend å dyrke mat selv, i kasser på verandaen, kjøkkenhag­en eller vinduskarm­en. Bruk av god jord sikrer god avling. Den kan du enkelt produsere selv. Den nyeste komposteri­ngsprosess­en fra matavfall til plantejord heter bokashi, og gjør jobben lynraskt ift. tradisjone­ll komposteri­ng. Både bokashi, andelsland­bruk, kjøkkenhag­e, jordliv og regenerati­vt landbruk er foredragst­ema under Økouka 2018.

Det er lov å skifte mening. Lytt til de unge og bli med inn i en mer baerekraft­ig fremtid. Benytt Økouka 2018 for å få nyttig og jordnaer kunnskap og inspirasjo­n.

 ?? CARINA JOHANSEN ?? – Andelen økologisk drevet areal er bare 4,8 prosent av det samlede jordbruksa­realet i landet, skriver Elin Rydningen.
CARINA JOHANSEN – Andelen økologisk drevet areal er bare 4,8 prosent av det samlede jordbruksa­realet i landet, skriver Elin Rydningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway