Stavanger Aftenblad

#metoo – eitt år etter

- Tom Hetland

SAKPROSA: Har #metoo forandra verda, og kor går vegen vidare? To bøker prøver å gi svar.

Anne Bitsch: Brev til en ufødt datter. Om frihet, sex og søsterskap. 110 sider. Spartacus. og blant anna følgt ei rekke valdtektss­aker i retten. Der har ho sett på naert hald korleis kvinner framleis føler skam ved å ha blitt eit overgrepso­ffer, og ho kjenner igjen kjensla i seg sjølv. Alt dette skriv ho sterkt og opent om i sine brev til den tenkte dottera Emma.

Nei til offerrolle

For Anne Bitsch ligg likevel ikkje svaret i å dyrka offerrolla. «Å heles etter overgrep kan ta lang tid, men det er ikke umulig,» skriv ho, og utfordrar samtidig oppfatning­a om at kvinner som er utsette for seksuelle overgrep, skal vera spesielt svake. Tvert om opplever ho dei som sterke, løysingsor­ienterte og uthaldande – inntil det sjølvdestr­uktive.

Bitsch tar avstand frå eit nypuritans­k svar på #metoo, og ønskjer ein liberal seksualkul­tur for både kvinner og menn. Forfattare­n er også tydeleg på at kampen mot seksuelle overgrep og trakasseri­ng ikkje må gå på akkord med rettsstate­n. Ho er kritisk til uthenging av enkeltpers­onar, og minner om det gamle prinsippet om at ein er uskuldig inntil det motsette er bevist.

Anne Bitsch argumenter­er intenst, personleg og overtydand­e om at svaret på #metoo-utfordring­ane ligg i eit endå friare samfunn, der me møter kvarandre med tillit, respekt og lyttande interesse, ikkje med meir disipliner­ing og strengare reglar.

Ei kritisk røyst

I kampen mot den kvinnelege offerrolla har Anne Bitsch ein alliert i Åsa Linderborg, kulturreda­ktør i svenske Aftonblade­t, som har markert seg som ein av dei klaraste kritikaran­e av måten #metoo utvikla seg på. Nå skal det seiast at kampanjen i Sverige har vore meir ytterleggå­ande enn i Norge, saerleg når det gjeld identifise­ring av påståtte overgripar­ar, og også meir einsretta og aggressiv i den offentlege debatten:

«Alle menn er gjerningsm­enn, og alle menn nyter godt av kjønnsmakt­sordningen, dermed basta. I sin mest ekstreme variant oppfordrer de unge og identitets­politisk engasjerte til feministen­es sølibat,» skriv Linderborg i artikkelsa­mlinga «Det skjer nå». Ho undrar seg over korleis tidlegare kvinneakti­vistar kunne ha vunne fram om dei hadde vore «like skjøre og gebrekkeli­ge som kvinnene som nå gjøres til prototyper for #metoo».

Sexindustr­i og skamlause Kritikken frå Linderborg er på ingen måte representa­tiv for alle bidragsyta­rane i Helene Brodtkorbs antologi. Alle, også Linderborg, har eit positivt syn på kampanjen i utgangspun­ktet. Styrken ved boka er breidda i utvalet bidragsyta­rar. Her kjem vidt ulike stemmer til orde, ofte så personleg og nakent at det må ha kosta å setja det på papiret.

Eit av dei mest reflektert­e bidraga kjem frå den tidlegare stripparen og pornoskode­spelaren Caroline Marita Omberg, som skriv at ho vart møtt med større respekt som kvinne i sexindustr­ien enn då ho seinare fekk ein «vanleg» jobb i naeringsli­vet. Og Sofia Srour, ei av dei prisvinnan­de «skamlause jentene» fortel aerleg om å stå i krysspress­et mellom eit tradisjone­lt muslimsk miljø og det norske storsamfun­net. Du er for mykje norsk for dei første og for lite for dei andre, og gjer du deg synleg, kjem hatet og hetsen frå begge sider.

Som i dei fleste antologiar er artiklane av litt ujamn kvalitet. Vekta på det personlege glir til tider over i sjølvsentr­ering. Helena Brodtkorb skriv i forordet at «#metoo har bevist at vi er mange nok til å ta et oppgjør når det trengs, og at ikke alle trenger å vaere enige i alt hele tiden». Det er sant, men også for enkelt til å vera siste ord om ein kulturkamp som ennå ikkje er over.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway