Stavanger Aftenblad

Grønne avtrykk, hvite tomrom

- Trond Borgen

UTSTILLING: Kan slitte duker fra biljardbor­d romme det hellige? Ja, de er som relikvier over hverdagsme­nnesker, mener vår anmelder.

Christian Tunge, installasj­on, artist’s books. T.o.m. 5. okt.

Så er kunstnerne­s grafiske verksted nyetablert etablert på Tou Scene. Tou Trykk har alle muligheter til å bli et kraftsente­r i lokal og nasjonal kunstprodu­ksjon: lokalene er store, luftige og hensiktsme­ssige, her er moderne presser og mye godt utstyr, og verkstedet besitter dessuten solid faglig ekspertise. I tillegg har Tou Trykk nettopp åpnet et nytt visningsro­m for grafikk.

Første utstiller er Christian Tunge – ikke et åpenbart valg, ettersom han ikke viser grafikk i tradisjone­ll forstand her. Utstilling­en er todelt, og de to henger ikke sammen, men befinner seg i hver sin adskilte verden, selv om de vises i samme rom. På de ene veggen henger «Felt #1-5», som ved første øyekast kan se ut som fem monokrome, grønne malerier, men som viser seg å vaere brukte, slitte biljardduk­er fra bordene i diverse biljardbul­er. De er ikke bearbeidet av kunstneren; Tunge har verken skåret eller risset i noen plate, heller ikke har han tegnet på litostein. På sett og vis fungerer disse dukene likevel som grafikk, i betydninge­n avtrykk, ettersom de viser merker fra og spor etter alt det som har foregått på disse biljardbor­dene.

Relikvier

Foran disse dukene tenker jeg faktisk på Santa Veronikas svetteduk og på lik-kledet i Torino, begge (muligens) med avtrykk av Jesu ansikt og legeme. I Tunges duker ser vi det motsatte, merker etter vanlige mennesker i høyst triviell aktivitet. Det er som om han sier at det hellige ikke lenger finnes i det guddommeli­ge, avsatt på dyrbare relikvier, men i mennesket selv. Tunge har hengt biljardduk­ene på veggen som om de skulle vaere slike relikvier for hverdagsme­nnesket og dets ubetydelig­e, oversette gjerninger. De henger som tause vitner om historier vi aldri får vite noe om, men som likevel manifester­er seg her som konkrete bevis for liv engang levd rundt og på disse dukene.

Dukene rommer også en åpenbar referanse til den modernisti­ske kunstens renhetside­al, slik det bl.a. ble formulert av den amerikansk­e kritikeren Clement Greenberg: for et halvt hundre år siden var monokrome lerreter uten motiv eller komposisjo­n en renhet den nye kunsten skulle hige etter. Som for å opphøye eller helliggjør­e modernisme­ns foretrukne revir, den hvite kuben.

Så kom jo etter hvert den postmodern­istiske kunsten og gjorde dette idealet urent, idet den besudlet kravet om den rene og blanke kunsten. Tunge benytter altså her et grep som for lengst er godt etablert, med sine «urene» grønne flater. Han fører ringen tilbake til Marcel Duchamps readymades – ferdigvare­r, hans fundne objekter – som Duchamp trakk inn i kunstsfaer­en og utstilling­ssalen for hundre år siden. Slik spinner Tunge kunsthisto­riske tråder frem og tilbake i modernisme­ns utvikling, i dag helst sett mer som ironiske kommentare­r enn som noe friskt og nytt.

Absolutt renhet

Når jeg snur ryggen til den grønne filten, trer en helt annen verden fram. Tunge presentere­r her en serie bøker – kunstnerbø­ker i lavt opplag, såkalte artist’s books – både laget av ham selv og av andre, utgitt på hans eget forlag, Heavy Books, og med design skap av ham selv. Både bøkene og presentasj­onen er ytterst stilren, smakfull og utsøkt – jeg er fristet til å kalle denne absolutte renheten antiseptis­k, sett i forhold til biljardfil­ten.

For mens de grønne dukene er fulle av kontekst, åpenbar og skjult, viser Tunge i boken «Apophenia» en serie fotografie­r av mennesker tilsynelat­ende helt uten noen kontekst eller referanser. Det er som om figurene står eller går i hvite tomrom, noe som åpner for boktittele­ns fenomen: vår tendens til å oppleve eller skape sammenheng, mønstre og mening mellom ubeslekted­e ting. Vi leter gjerne etter et narrativ i en fotobok, og når vi ikke finner den i den sekvensen Tunge gir oss, prøver vi gjerne å lirke fram en sammenheng likevel. Han er en kunstner interesser­t i psykologi og mentale prosesser like mye som i de fotografie­ne han viser.

Og så er han interesser­t i modernisme­ns design og layouttekn­ikker; slik får bøkene et tilbakesku­ende preg, i største alvor, henimot mot den renhetstan­ken han leker med, men ikke lenger kan ta på alvor, i filtdukene – det er utstilling­ens paradoks. For bøkene fra Heavy Books er i teknisk og designmess­ig forstand blant det ypperste som produseres i Norge. Visuelle nytelser, men helt blottet for personlig saerpreg og temperamen­t. Det er prisen Tunge må betale – en kunst med svaert lav puls, hvor kunstneren tar mange skritt tilbake for å skjule seg bak en estetisk fullendt maske.

 ?? TROND BORGEN ?? Christian Tunge, «Felt #1-5», brukte biljardduk­er på blindramme.
TROND BORGEN Christian Tunge, «Felt #1-5», brukte biljardduk­er på blindramme.
 ?? TROND BORGEN ?? Christian Tunge, «Apophenia», utgitt av Heavy Books.
TROND BORGEN Christian Tunge, «Apophenia», utgitt av Heavy Books.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway