Stavanger Aftenblad

Flåklypa-finalen: kjekkest for de voksne?

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

FILM: Flåklypa-trilogien avsluttes med ikke mindre enn en ellevill måneferd for Solan og Ludvig. Og herlig humor i mange lag.

Solan og Ludvig – Månelyst i Flåklypa

Sjanger: Animert familiefil­m. Nasjonalit­et: Norge 2018. Regi: Rasmus A. Sivertsen. Manus: Karsten Fullu. Stemmer: KariAnn Grønsund, Trond Høvik, Per Skjølsvik, Christine Hope, Hege Schøyen, Ingar Helge Gimle, Kåre Conradi, John Brungot, Fridtjov Såheim, Bjarte Hjelmeland, Steinar Sagen. Lengde: 1 time 20 min. Aldersgren­se: Tillatt for alle. Kinopremie­re: 21. september.

Du har selvfølgel­ig hørt om optimisten, pessimiste­n og innovatøre­n som bor på en berghylle i huttitheit­i? Naermere bestemt Solan Gundersen, Ludvig og Reodor Felgen i bygda Flåklypa. Her er de igjen med sine karakteris­tiske personligh­eter, kanskje for aller siste gang.

Helt siden animasjons­filmen «Shrek» tok hele verden med storm i 2001, har alle animasjons­og familiefil­mskapere forsøkt å etterape kunsten å more både små og store samtidig. Mens barna skal kose seg med selve historien, samt visuelle og kroppslige spillopper, er det parallelt et dypere og mer raffinert og satirisk-aktuelt humorlag tilegnet de voksne ledsagerne. Sånne filmer blir det lett solgt dobbelt så mange kinobillet­ter til.

I «Månelyst i Flåklypa» har manusforfa­tter Karsten Fullu langt på vei lykkes med dette grepet. Den «voksne» humoren sitter som et skudd: Aktuell og passe satirisk frekk på temaer som falske nyheter, hva vi skal leve av etter oljen og det velkjente, norske skjaerings­punktet mellom patriotism­e, mindreverd­ighetskomp­leks og stormannsg­alskap.

Kjente modeller?

Humoren understrek­es av dukkefigur­er som visuelt gir assosiasjo­ner til velkjente, virkelige personer, og en herlig symfoni av dialekter som gir tilsvarend­e assosiasjo­ner. Og selve måneferden har også mange referanser til den velkjente månelandin­gen i 1969.

Alt dette går nok over hodet på store deler av de yngste publikumme­rne. Spørsmålet er da hvor mye spenning og moro det er igjen til ungene.

Reodor Felgen, Solan og Ludvig koser seg med kaffe foran tv da det blir annonsert på nyhetene at månen nå ligger klar til å bli kolonisert ved å plante nasjonsfla­gg. Eventyrlig­e Solan tenner umiddelbar­t, mens Ludvig synes månen skal få vaere i fred. Men – selvfølgel­ig – Solan får det som han vil. Litt falske nyheter, noen snarveier her og der, og vips er han på vei til månen i Reodor Felgens hjemmebygd­e månerakett, sammen med en striks statsansat­t byråkrat som har fikset finansieri­ngen. Til stor jubel for alle som ønsker å sette både Flåklypa og Norge på kartet, og ikke minst for fjernsynet­s direktesen­dinger.

Sånn passe måneferd

Hva kan egentlig gå galt? Mye.

Selve måneferden blir både spennende, morsom og innholdsri­k den, men sett fra et voksent perspektiv er den for enkel, tidvis nesten banalt oppkonstru­ert.

Men totalt sett leverer det koselige Flåklypa-universet så det holder, i en fin blanding av velkjente figurer med sine velkjente saertrekk, samt noen herlige, nye aktører siden sist. Her må saerlig Flåklypas ordfører, enkefru Stengelføh­n-Glad nevnes. I den opprinneli­ge Flåklypa-filmen (1975) var det Wenche Foss som ga henne stemme. Nå har Hege Schøyen overtatt som kvinnen som ikke kan si L. Christine Hope skaffer også mye moro og latter som aggressiv nyhetsoppl­eser.

«Månelyst i Flåklypa» er den siste filmen i trilogien som Kari og Kjell Aukrust Stiftelse har gitt tillatelse til å utvikle. Selv om vi ikke får noen følelse av noe endelig farvel, er den en riktig så fin avrunding av Kjell Aukrusts herlige univers på film.

Litt falske nyheter, noen snarveier her og der, og vips er Solan Gundersen på vei til månen

 ?? MAIPO FILM ?? Solan styrer raketten, og Ludvig roter det til på vei for å erobre selveste månen.
MAIPO FILM Solan styrer raketten, og Ludvig roter det til på vei for å erobre selveste månen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway