Stavanger Aftenblad

Sanselig, slurpende filmnytels­e

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

FILM: «Ramen shop» er en vakker og rørende historie om forsoning og søken etter sine røtter. Innhyllet i nytelse og duftende damp fra de lekreste retter.

Ramen Shop

Originalti­ttel: Ramen Teh. Sjanger: Drama. Nasjonalit­et: Frankrike, Japan og Singapore 2018. Regi: Eric Khoo. Skuespille­re: Takumi Saitoh, Mark Lee, Jeanette Aw, Tsuyoshi Ihara, Tetsuya Bessho, Beatrice Chien, Seiko Matsuda. Lengde: 1 time 30 min. Aldersgren­se: Tillatt for alle. Kinopremie­re: 21. september.

Å se mennesker lage og nyte god mat på film, kan også vaere en kulinarisk nytelse for oss som bare ser på. Saerlig når filmen er så sanselig at du nesten kan lukte og smake maten. Men kokekunste­n i «Ramen shop» er ikke bare sanselig presentert, den forteller også både mørke og lyse historier fra en svunnen tid.

Etter at begge foreldrene hans er døde, forlater den unge Ramen-kokken Masato familieres­tauranten i Japan. Turen går til Singapore, der moren opprinneli­g kommer fra, og der han har fått kontakt med en matblogger. Mål: å spore opp morens familie for å laere oppskrifte­ne til alle de lekre rettene fra barndommen som har gitt så mange gode minner. Men også for å utforske hva som ligger bak en vond konflikt i familien.

Matblogger­en viser seg å vaere en ung alenemor. Ikke bare tar hun med seg Masato til stedene som byr på det beste av det beste av Singapores matkultur, hun setter også matrettene i en både mat- og kulturhist­orisk sammenheng. Til stor glede for både Masato og oss.

Smeltedige­len Singapore har en matkultur med både asiatisk og europeisk innflytels­e. Under andre verdenskri­g var bystaten okkupert av Japan. At innbyggern­e fortsatt baerer nag til alt japansk, får Masato merke på kroppen.

Oppholdet i Singapore blir en berg-og-dalbane av følelser for Masato. Gjennom tilbakebli­kk til både egen oppvekst og foreldrene­s kjaerlighe­tshistorie, åpenbarer det seg en sårvakker saga.

«Ramen shop» er både velspilt og vellaget, men det er først og fremst kjaerlighe­ten til maten og alle de sanselige og visuelle opplevelse­ne den fører med seg, som gjør filmen til en herlig nytelse.

 ?? AS FIDALGO ?? Masatos ramen-karriere starter i farens ramenresta­urant i den japanske byen Takasaki.
AS FIDALGO Masatos ramen-karriere starter i farens ramenresta­urant i den japanske byen Takasaki.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway