Stavanger Aftenblad

I dag avgjøres Russlands Wada-skjebne

- Halvor Ekeland

DOPING: Torsdag blir omtalt som en av antidoping­historiens viktigste dager. Dette må du vite om Russlandav­stemningen i Wada.

Dopingsake­n i Russland er blitt en av vår tids aller største idrettsska­ndaler. Flere rapporter har slått fast at russerne har drevet med det som kalles «institusjo­nalisert doping». De er blitt utestengt fra OL og fra verdens antidoping­byrå (Wada).

Nå kan de bli tatt inn i varmen igjen i Wada – uten å ha oppfylt kravene som de fikk klar beskjed om å oppfylle.

31 krav

I 2015 kom en rapport utarbeidet av jusprofess­or Richard McLaren. Den konkludert­e med at Russland har hatt et velregisse­rt dopingregi­me frem til OL i Sotsji i 2014.

Russerne hadde gjemt unna positive dopingprøv­er og forsket frem dopingmeto­der som gjorde det mulig for utøverne å dope seg uten at de internasjo­nale antidoping­byråene fikk avdekket regelbrudd.

Deretter fikk russerne en liste på 31 punkter som de måtte oppfylle før de igjen kunne bli en del av idretten for fullt og selv arrangere internasjo­nale konkurrans­er. Torsdag skal de 12 medlemmene i Wadas styre stemme over om RUSADA skal gjeninnset­tes.

Anbefaler gjeninnset­telse Russerne har gjort store fremskritt. De har allerede oppfylt en del av kravene, men det gjenstår fortsatt to krav, som har virket å vaere absolutte frem til nå: De må anerkjenne McLaren-rapporten om institusjo­nalisert doping og de må gi tilgang til alle prøver og alle dokumenter i dopinglabo­ratoriet i Moskva. Bare på den måten kan Wada finne ut hvem som faktisk var dopet og hvem som ikke var det.

Dopinglabo­ratoriet i Moskva har vaert stengt siden november 2015. Wada har fått tilgang til en kopi av dokumenten­e fra laboratori­et, men har stilt som krav å få komme inn og få tilgang til alt av dokumentas­jon i bygget.

Disse to punktene har Russland lovet å oppfylle. Og det er Wadas problem før torsdagens styremøte: Russerne har lovet noe, men faktisk ikke oppfylt kravene.

Likevel sendte altså Compliance Review Committee (CRC, den uavhengige komiteen for regeletter­levelse) et brev til Wada om at Russland nå har kommet så langt at de kan gjeninnset­tes i organisasj­onen.

Utøvernes mistillit Aftenposte­n var til stede på Wadas styremøte i Montreal i mai. Allerede da begynte flere å snakke om at Russland måtte tas inn i varmen. Den største pådriveren var IOC, verdens mektigste idrettsorg­anisasjon, men de fikk også med seg flere andre.

Idretten eier og finansiere­r halvparten av Wada, mens myndighete­r i forskjelli­ge land eier og finansiere­r resten.

Halvparten av Wada-styret er representa­nter fra idretten, flere av dem fra IOC. Presidente­n i Wada, Sir Craig Reedie, er tidligere visepresid­ent i IOC. Han har dobbeltste­mme dersom de 12 representa­ntene i Wada-styret ikke blir enige.

Sir Craig Reedie er president i Wada og tidligere visepresid­ent i IOC. Han kommer høyst sannsynlig til å stemme for gjeninnset­telse av Russland.

Den tidligere langrennsl­øperen, og utøverrepr­esentant i Wada, Beckie Scott, har allerede trukket seg fra CRC som en følge av deres anbefaling. Trolig har hun sett det komme en stund. Flere utøverorga­nisasjoner har tatt til orde for at Russland må forbli utestengt. Det kan fort vaere Wadas største utfordring: Skal de virkelig ødelegge sin egen tillit blant utøverne?

Makt og penger

Offisielt er grunnen til at man ønsker Russland tilbake, at de har gjort store fremskritt og at alle er tjent med at utøverne skal få konkurrere med de beste utøverne fra alle nasjoner.

Det er lett å forstå ønsket om å få Russland tilbake i Wada. Mange utøvere er høyst sannsynlig rene – og har alltid vaert det. De lider nå av at andre har begått feil.

Samtidig handler det om makt og penger. Russland er en av verdens ledende idrettsnas­joner. Jo flere som er med, og jo flere aktører som er på banen, desto høyere blir nivået og desto høyere blir idrettens markedsver­di.

Det nedstemte forslaget

Da visepresid­ent i Wada, norske Linda Hofstad Helleland, prøvde å foreslå en ekstern gjennomgan­g for å se hva man faktisk hadde laert av Russland-saken, ble hun kontant nedstemt. Hun endte med å utsette forslaget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway