Stavanger Aftenblad

Aktor ber om 12 års fengsel

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

DRAPSSAK: Den 30 år gamle mannen som er tiltalt for å ha drept Kjetil Kilen Aase bør dømmes til fengsel i 12 år. Det mener aktor i saken, statsadvok­at Folke Åmlid. Forsvarer Christine Braastad Orre la i går ned påstand om frifinnels­e for drap.

– Det er saerdeles skjerpende omstendigh­eter i denne saken. Handlingen er begått mot en vergeløs person, uprovosert og uten foranledni­ng, sa statsadvok­at Åmlid i sin sluttprose­dyre i Jaeren tingrett torsdag.

– Min klient må frifinnes både for drap og for drapsforsø­k, mente på sin side forsvarer Christine Braastad Orre.

Fest blant ruskamerat­er

Det var lørdag 12. august i fjor at 26 år gamle Kjetil Kilen Aase ble funnet død i en omsorgslei­lighet for personer med problemer innen rus og psykiatri. I tillegg til Aase befant to personer seg i leilighete­n under det som var en fest der betydelige mengder narkotika av ulike typer – både amfetamin, ecstasy, GHB, marihuana og tabletter – ble konsumert.

De to andre som deltok i festen var den 21 år gamle kvinnen som disponerte leilighete­n og en da 29 år gammel mann. Begge ble pågrepet og siktet for drap, men siktelsen mot kvinnen ble tidligere i år henlagt etter bevisets stilling.

Hun ble lagt inn på psykiatris­k institusjo­n kort tid etter pågripelse­n i fjor høst.

«Rykninger og bevegelser»

I et politiavhø­r 11. september i fjor tilsto 29-åringen at han hadde drept Kjetil Kilen Aase ved å kvele ham. Dette skjedde etter at Kilen Aase i sterk GHB-rus hadde falt om på gulvet i leilighete­n og var bevisstløs.

Dette avhøret ble videofilme­t og spilt av for retten torsdag, og her forklarer og viser den nå 30 år gamle mannen hvordan han kvalte Kilen Aase.

I avhøret forklarer tiltalte seg også detaljert om at det var rykninger og bevegelser i kroppen til 26-åringen før tiltalte etter hvert så konstatert­e at han sluttet å puste.

Denne forklaring­en har tiltalte senere trukket tilbake. I et nytt avhør 28. april i år har han forklart at han mener han var psykotisk på den tiden Kilen Aase døde. Og i retten denne uken har han forklart at Kilen Aase allerede kan ha vaert død, da han bestemte seg for å drepe ham.

– Jeg er mer og mer sikker på at han allerede var død, forklarte tiltalte i retten mandag.

– Dette er en tilpasset forklaring for å unndra seg straffansv­ar, sa aktor Folke Åmlid i sin prosedyre torsdag.

De rettspsyki­atrisk sakkyndige, psykiater Michael Setsaas og psykolog Dan Tungland, har i retten denne uken slått fast at de mener tiltalte ikke var psykotisk.

Fri om sju år, dersom dom Statsadvok­aten mener retten må legge tilståelse­n fra 11. september til grunn og dømme 30-åringen for drap og for likskjendi­ng, fordi han har innrømmet at han forsøkte å partere liket.

Hvis aktor får medhold, skal om lag 420 dager i varetekt trekkes av fra soningen.

Dersom 30-åringen blir dømt for drap og likskjendi­ng i henhold til tiltalen og aktors påstand, kan han vaere en fri mann om mindre enn sju år. Dette fordi grunnprins­ippet er at man kan slippes fri etter at to tredeler av straffen er sonet.

Ikke én klar dødsårsak Ekspertene som har gransket liket for å finne ut om dødsårsake­n var kvelning eller overdose av narkotiske stoffer har ikke klart å slå fast én klar årsak til dødsfallet.

Dette ble det viktigste momentet i sluttprose­dyren til forsvarer Christine Braastad Orre:

– Kan man utelukke at en overdose har forårsaket dette tragiske utfallet? Jeg mener svaret er ganske klart: man kan ikke utelukke dette, sa Braastad Orre, og viste til punkter i rapportene både fra toksikolog og fra patolog som kan indikere overdose.

Krever 250.000 i oppreisnin­g Bistandsad­vokat Janne Karin Rasmussen la torsdag ned påstand om oppreisnin­gserstatni­ng på 250.000 kroner. Rasmussen represente­rer avdødes mor og far, som har fulgt saken i retten denne uken.

I retten torsdag spurte forsvarer Braastad Orre sin klient om han hadde noe han ønsket å si til Kjetil Kilen Aases foreldre.

– Jeg er fryktelig lei meg for det dere har vaert gjennom og det dere står i. Jeg er fryktelig lei meg for at jeg skaffet Kjetil den GHBen. Han var en kjernekar og det var ikke noe vondt blod mellom oss, sa den tiltalte henvendt til Kjetils mor og far, som i rettssalen satt noen få meter unna.

–Han beklager ikke at han forsøkte å partere Kjetil, bare at han skaffet ham GHB. Dette gjør meg bare mer provosert, sier Kjetil Kilen Aases far til Aftenblade­t etterpå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway