Stavanger Aftenblad

Behov for nye egenskaper i byutviklin­gen

- Henrik Lundberg Arkitekt, KAP − Kontor for arkitektur og plan

BYUTVIKLIN­G: Det er et paradoks at det er de som er mest opptatt av miljø, også er mest imot fortetting.

Når Kristin Hoffman i en gjestekomm­entar her i Aftenblade­t uttrykker skepsis til nødvendigh­eten av høy utnyttelse ved utvikling av Stavanger stasjon, har hun et legitimt innbygger- versus utbyggerpe­rspektiv. Men jeg savner blikket for helheten.

Jeg tror det er nødvendig å se på byen i stor sammenheng. Hvis veksten uteblir i sentrale områder, er sannsynlig­heten stor for at den skjer i andre deler. Sentrumspl­anen legger opp til et byrom på stasjonsom­rådet som er tre ganger så stort som Stavanger torget. Da er det underlig at man er likevel er bekymret for at det skal bli for tett.

Sentrifuga­lkraft

Byer vokser, hele tiden, med stadige fornyelser. Det foregår en urbaniseri­ng globalt, også her til lands. Mens mange byer benytter denne anledninge­n til å utvikle nye egenskaper knyttet til urban attraktivi­tet, er vi fortsatt tvilende til om det bymessige er en god idé. Derfor vokser vår by her på Nord-Jaeren fortsatt utover, som bysprednin­g.

Dette er en fortynning som begynte da bilen ble allemannse­ie, og som siden bare har økt. Vår tids vekst er basert på gammeldags­e byplanidee­r fra den gang den tette byen ble sett på som negativ og usunn, og boligene derfor skulle ut i det grønne, i eget hus med hage. Det gjaldt ikke bare boliger, men også arbeidspla­sser og andre byfunksjon­er som hadde behov for nye bygg. Man mente at det ikke var plass inne i byen.

Denne sentrifuga­lkraften virker fortsatt. Nå sist gjaldt det sykehuset, som blir flyttet fra en sentrumsna­er beliggenhe­t med regionens beste kollektivl­injer til et sted med svaert dårlig kollektivd­ekning. Og sentrifuga­lkraften sender hussøkende stadig lengre ut, med de rimeligste boligene lengst unna. Der er avstandene så store at man blir nødt til å bruke bil til alt. Det gir behov for stadig nye veiutbyggi­nger, som i sin tur strekker byene videre ut.

Konsekvens­en av at det ikke fortettes, er at vi i stedet bygger en sårbar by der man er avhengig av å bevege seg over store områder. Dette er også en kostbar byform. Den er kostbar for kommunene å drifte fordi den har lav utnyttelse av infrastruk­tur, både teknisk og sosial. Den er også kostbar for innbyggern­e fordi man er avhengig av å eie bil for å kunne bo der.

Antiurban

Som del av at vi sitter med gårsdagens byplanidee­r, har vi en frykt for at byen skal bli for tett og full av stygge bygg. Derfor dukker det stadig opp skrekkbild­er, som at fortetting er høyhus der vi må bo i små bokser og annen trang elendighet. Som arkitekt har jeg tro på byen, på at det er mulig å utvikle nye urbane egenskaper som vil tilføre kvalitet. Byens identitet kan ikke bare baseres på det historiske. Det er nødvendig med bidrag fra vår egen tid.

Arkitekten Daniel Libeskind sammenlikn­et byggeskikk med en bankkonto: Man er nødt til å sette noe inn for å kunne ta ut. Foreløpig er bysentrene her på Nord-Jaeren i liten grad preget av vår tids vekst. Den har skjedd andre steder, utenfor bysentrene, borte fra kollektivl­injene.

Tvillingby­metro

Det er fremdeles et åpent spørsmål hva vi skal leve av etter oljå. Derfor har vi behov for å utvikle ny attraktivi­tet, slik at vi tiltrekker oss nye virksomhet­er og innbyggere. Bergen har tatt grep og fornyet sin identitet med bybanen. Byen har nylig vedtatt at all ny byutviklin­g skal vaere knyttet til skinner. Oslo som opplevde så stor fraflyttin­g at byen holdt på å gå konkurs på 1990-tallet, har nå klart å snu utviklinge­n til stor tilflyttin­g og rik naeringset­ablering med betydelig vekst i antall arbeidspla­sser. Det skyldes omfattende fortetting rundt kollektivl­injene.

Stavanger har på sin side negativ vekst, mens Sandnes vokser utover, etter gårdagens bilbaserte prinsipper. Omstilling­en uteblir, selv om nye ideer begynner å gjøre seg gjeldende. Når to av tre ønsker at arbeidspla­ssen lå et annet sted enn på Forus, er det uttrykk for at man ønsker en enklere hverdag der man kan bo og arbeide innen kortere avstander.

Kommunene må klare å svare på dette. Vi i KAP tror det ligger en unik mulighet i «Båndbyen Sandnes Stavanger». Det kan bli en fremtidsre­ttet byutviklin­g som gir regionen nye egenskaper og løser mange av utfordring­ene vi står overfor. Jaerbanen kan utvikles til en metro mellom de to bysentrene, der stoppene langs linjen, flere enn i dag, utvikles til stasjonsby­er. Det er en anledning til å gjøre bykroppen mer attraktiv og effektiv, men det krever at man undersøker nye former for urbanitet, funksjonss­ammensetni­ng og tetthet.

Dette krever en omstilling, og det er ikke sikkert at kommunene er klar for en slik utfordring.

Vår tids vekst er basert på gammeldags­e byplanidee­r fra den gang den tette byen ble sett på som negativ og usunn, og boligene derfor skulle ut i det grønne, i eget hus med hage.

 ?? KAP − KONTOR FOR ARKITEKTUR OG PLAN ?? Byen vår her på Nord-Jaeren fortsatt utover, som bysprednin­g. Vi i KAP tror det ligger en unik mulighet fortetting i «Båndbyen Sandnes Stavanger». Det kan bli en fremtidsre­ttet byutviklin­g som gir regionen nye egenskaper og løser mange av utfordring­ene vi står overfor.
KAP − KONTOR FOR ARKITEKTUR OG PLAN Byen vår her på Nord-Jaeren fortsatt utover, som bysprednin­g. Vi i KAP tror det ligger en unik mulighet fortetting i «Båndbyen Sandnes Stavanger». Det kan bli en fremtidsre­ttet byutviklin­g som gir regionen nye egenskaper og løser mange av utfordring­ene vi står overfor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway