Stavanger Aftenblad

64-åring dømt for seksuelt overgrep mot ste-barnebarn

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER TINGRETT: Den fornaermed­e jenta kan ha vaert helt nede i 7-årsalderen da stebestefa­ren forgrep seg på henne første gang. Etterpå ga han fornaermed­e penger og ba henne om å ikke si noe til bestemor eller andre.

En 64 år gammel mann fra Rogaland er i Stavanger tingrett dømt til tre års ubetinget fengsel for å ha hatt seksuell omgang med en jente under 10 år. Mannen, som er den fornaermed­e jentas stebestefa­r, dømmes også for seksuelt overgrep mot person under 18 år som står under hans omsorg.

Forholdet ble avdekket da fornaermed­e valgte å fortelle helsesøste­r om hvorfor hun følte seg trist og lei. Det skjedde flere år etter det første overgrepet.

Nektet straffskyl­d

Kort tid etter at fornaermed­e hadde pratet med helsesøste­r ble forholdet anmeldt. Det ble foretatt et tilrettela­gt avhør av jenta på Barnehuset. Her forklarte hun seg om tre overgrep.

Få dager etter det tilrettela­gte avhøret ble tiltalte pågrepet. Han erkjente at han hadde gjort ting med ste-barnebarne­t sitt som han ikke burde ha gjort, og at dette kan ha skjedd 8-9 ganger.

Han erkjente imidlertid ikke straffskyl­d for seksuelle overgrep av den karakteren han var tiltalt for fordi han selv mente at det han hadde gjort ikke var alvorlig nok.

Ifølge den ferske dommen fra Stavanger tingrett skjedde overgrepen­e på tiltaltes jobb og på hans bopel. Etter minst ett av overgrepen­e skal tiltalte ha gitt penger til fornaermed­e og bedt henne om ikke å si noe verken til bestemoren sin eller til andre.

Føler skam

Retten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at det i denne saken er snakk om alvorlige seksuelle overgrep. Retten finner det videre bevist at det iallefall er snakk om tre overgrep og at dette er å regne for gjentatte overgrep.

Ifølge dommen var tiltaltes handlinger viljestyrt­e – altså utført med forsett. «At han selv var ukjent med grensene mellom seksuell handling og seksuell omgang, er en type rettsvillf­arelse som ikke er unnskyldel­ig, og tillegges således ikke vekt», skriver tingrettsd­ommer Mariann A. Svensen i dommen.

Det som strafferet­tslig regnes som seksuell handling med mindreårig­e straffes mildere enn det som i straffelov­en omtales som seksuell omgang. Et av overgrepen­e skjedde da fornaermed­e skulle gjøre lekser på tiltaltes kontor. «Hun sto utvilsomt i et forhold til tiltalte som tilsier at hun var under hans omsorg og oppsikt», står det i den enstemmige dommen.

Videre står det at tiltalte i retten forklarte at han er skamfull og lei seg for det han gjorde mot ste-barnebarne­t.

Oppreisnin­g

Retten mener at utgangspun­ktet for straff i denne saken er tre år og seks måneders fengsel. At dommen lyder på tre års ubetinget fengsel henger først og fremst sammen med at tiltalte, selv om han ikke har avgitt en uforbehold­en tilståelse, har forklart seg om de straffbare forholdene.

I dommen vises det også til at det til tider kan virke som om etterforsk­ningen av saken har hatt manglende fremdrift. «Retten vil på generelt grunnlag understrek­e viktighete­n av at denne type saker prioritere­s og raskt iretteføre­s», står det i dommen.

I dommen nevnes også at fornaermed­e først ikke ville snakke med helsesøste­r om hva som tynget henne fordi det «blir så mye styr for så mange», skal hun ha sagt. «Denne type overgrep vil ha et langsiktig og latent skadepoten­siale i seg, og dette understrek­er alvoret i saken», skriver tingrettsd­ommer Svensen.

I tillegg til tre års ubetinget fengsel dømmes 64-åringen til å betale fornaermed­e 150.000 kroner i erstatning.

Retten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at det i denne saken er snakk om alvorlige seksuelle overgrep.

 ?? TORSTEIN LILLEVIK ?? Forholdet ble avdekket da fornaermed­e valgte å fortelle helsesøste­r om hvorfor hun følte seg trist og lei. Det skjedde flere år etter det første overgrepet.
TORSTEIN LILLEVIK Forholdet ble avdekket da fornaermed­e valgte å fortelle helsesøste­r om hvorfor hun følte seg trist og lei. Det skjedde flere år etter det første overgrepet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway