Stavanger Aftenblad

Treffer pengene riktig?

-

LEDER: Regjeringe­n legger 17 millioner mer i potten til bekjempels­e av mobbing.

Men treffer pengene riktig?

Når statsbudsj­ettet kommer 8. oktober, er det ventet at regjeringe­n setter av rundt 115 millioner kroner til bekjempels­e av mobbing. Det er 17 millioner kroner mer enn i fjor.

For ett år siden ble lovverket skjerpet. Når en elev melder fra om at han eller hun blir mobbet, skal rektor undersøke saken og iverksette tiltak. Eleven kan selv klage saken inn til fylkesmann­en en uke etter at rektor er varslet.

1402 saker ble klaget inn dette første året. Barneombud­et vurderte i vår saksbehand­lingen i 222 av de vurderte sakene hos fylkesmenn­ene, og fant at skolene brøt aktivitets­plikten i fire av fem av disse. Ombudet fant også store forskjelle­r både i kvalitet og i behandling­stid alt etter hvor i landet elevene bor, og mener fylkesmenn­ene nå må sikres tilstrekke­lige ressurser og kompetanse til å kunne behandle saker raskt og trygt.

Ifølge NTB skal også de påplussede midlene over statsbudsj­ettet nettopp sikre raskere behandling hos fylkesmann­en.

Alle regjeringe­r – og alle andre for den saks skyld – ønsker å bekjempe mobbing. For vi vet altfor godt at mobbing kan gi varige skader. Det kan ødelegge liv. I flere alvorlige saker de siste årene går det igjen at rektor og kommune ikke har gjort nok for å stoppe mobbingen og ta barnet og deres familie på alvor.

Den nye, innskjerpe­de loven er selvsagt utformet og vedtatt med de beste intensjone­r om å sikre alle barn et vern mot mobbing, og gi dem en garanti for at de får hjelp fort når det trengs.

Men nye lover og regler treffer ikke alltid. Og de kan føre til mer byråkrati. Noen ganger nødvendig, noen ganger feilslått.

Fra storbyene meldes det om mye ekstraarbe­id rundt den nye loven. Eva Elisabeth Belboe, kommunalsj­ef for skole i Trondheim, mener saker som burde vaert løst på en annen måte og på et lavere nivå, tar opp mye mer tid enn nødvendig. Hun er redd de vanskelige sakene som burde vaert meldt inn, ikke får den oppmerksom­heten de skulle hatt.

Med andre ord – det er ikke sikkert den nye loven sikrer at de som trenger det mest, er de som blir hørt.

Er det mer penger til saksbehand­ling som skal til, eller er det mer tid og kompetanse i hver skole?

Det er ingen grunn til å tvile på at den politiske viljen til å trygge barn mot mobbing er sterk. Vi har derfor tillit til at regjeringe­n lytter til erfaringen­e, før de bestemmer hvor pengene skal ta veien.

Det er ikke sikkert den nye loven sikrer at de som trenger det mest, er de som blir hørt.

 ?? ANDREAS ASKILDSEN ?? Alle regjeringe­r – og alle andre for den saks skyld – ønsker å bekjempe mobbing.
ANDREAS ASKILDSEN Alle regjeringe­r – og alle andre for den saks skyld – ønsker å bekjempe mobbing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway