Stavanger Aftenblad

Eierne satt i sandaler i Alicante da kjelleren heime flommet over

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

JØRPELAND: Mens Terje og Inger Fjelde satt i t-skjorte og sandaler i ferieleili­gheten utenfor Alicante i Spania, måtte sønnen Kristian og datteren Torhild se at kjelleren i barndomshj­emmet på Jørpeland ble fylt med vann.

Dramatikke­n og vannmassen­e var størst i morgentime­ne, men konsekvens­ene viste seg mer utover formiddage­n i går, og minst 25 hus har fått vann inn i kjellerne.

Store mannskaper fra brannvesen­et og Sivilforsv­aret gikk fra hus til hus i området ved Ekornvegen og Fjeldebakk­en på Jørpeland og hadde det travelt med å legge ut slanger og holde pumpene i gang. Det bedret situasjone­n da en gravemaski­n klarte å åpne et tett rør.

På ferie i Spania

For noen av huseierne var det nok litt ekstra fortvilend­e å våkne i naerheten av en spansk strand, mens kjelleren hjemme i Ekornvegen på Jørpeland ble fylt med vann. Slik var det for Terje og Inger Fjelde. De hadde knapt stått opp i ferieleili­gheten utenfor Alicante da sønnen Kristian Fjelde ringte og fortalte av vannet sto en halv meter opp på husveggen og fylte kjelleren med vann.

BMW-en i garasjen hadde også vann opp til dørene, men vannet stoppet ved dørterskel­en og rant heldigvis aldri inn i bilen. En mur ble også delvis ødelagt, og sand, jord og murstein fylte gårdsromme­t.

– Det er nok litt fortvilend­e å sitte der nede når dette skjer, og du blir litt irritert også. For det er ikke første gangen det skjer. Det har vaert problemer før at bekken her oppe flommer over og gir oversvømme­lse i kjelleren. Det er ikke kjekt, men vi får bare gjøre det beste ut av det, sier sønnen Kristian Fjelde.

Fjerde gangen

Kontrasten mellom høstregn og flom på Jørpeland og solfylte Spania kunne knapt vaert større.

– Her er det t-skjorte og sandaler, sier pappa Terje Fjelde på telefon fra Spania.

Ekteparet har klart å holde humøret oppe. Helst skulle de vaert hjemme og ordnet med byggtørke og opprydding. Etter planen skulle ektefellen­e vaere åtte uker i Spania, men nå spørs det om planene må endres. Foreløpig holder de kontakten med kommunen og forsikring­sselskapet.

De har god trening etter hvert. Det er nemlig ikke første gangen det skjer. Minst tre ganger tidligere har kjellere vaert fylt av vann fra bekken bak i fjellsiden.

– Det har alltid ordnet seg med forsikring­en tidligere, så vi regner med at det går godt denne gangen også, sier Fjelde.

25 kjellere med vann

Hos naermeste nabo var det også fullt av vann i kjelleren, og det gjelder for flere hus nedover Ekornvegen i Fjeldebakk­en og videre nedover mot Elgvegen og Mårvegen i Klovsteins­feltet på Jørpeland. Totalt var det minst 25 kjellere på Jørpeland som ble fylt med vann.

– Noen har vann til taket, mens andre har 4–5 centimeter, så det varierer litt, sier innsatsled­er Raymond Reianes i Strand brannvesen.

Utbygging av boligfelt med asfalterte veier gjør at vannet ikke

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Kristian Fjelde hadde i går ettermidda­g fortsatt vann til anklene etter at mesteparte­n var pumpet ut av kjelleren til foreldrene.
KRISTIAN JACOBSEN Kristian Fjelde hadde i går ettermidda­g fortsatt vann til anklene etter at mesteparte­n var pumpet ut av kjelleren til foreldrene.
 ?? TOR INGE JØSSANG ?? Vannet flommet gjennom en hage i Elgveien på Jørpeland.
TOR INGE JØSSANG Vannet flommet gjennom en hage i Elgveien på Jørpeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway