Stavanger Aftenblad

Skjøt elg i Stavanger på elgjaktens første dag

- Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no

JÅTTÅ: Samme dag som elgjakten startet, forvillet denne oksen seg inn i Stavanger. Der traff han naturforva­lter Vegard Ankarstran­d. Og omvendt.

– Den har nok svømt over Gandsfjord­en fra Lifjell-traktene og over til Hinna, mener naturforva­lter Vegard Ankarstran­d i Stavanger kommune.

Den første observasjo­nen av elgen skal ha vaert gjort tirsdag morgen. Politiet fikk tips om at elgen var sett ved Hinna skole. Ankarstran­d rykket ut og fant spor på fotballban­en ved skolen. Sporene ledet ut i Diagonalen, så han antok at elgen hadde tatt seg over til Jåttå.

Halvannet år

– Vi bestemte oss for å avvente. Så, om ettermidda­gen, ringte en rådyrjeger om at elgen var sett på Jåttå. Jeg fant den på et storfebeit­e der, så da fikk jeg avlivet den i trygge omgivelser, forteller naturforva­lteren. Og det på selveste åpningsdag­en på elgjakten i Norge, 25. september. Elgen viste seg å vaere en okse på rundt halvannet år.

– Dette kan skje om høsten. Når brunsten naermer seg, begynner de unge oksene å vandre av gårde, hovedsakel­ig fordi de blir jaget bort av de eldre, og da må de finne sine egne områder. Som oftest går de mot Strand- og Forsand-området, men denne svømte heller over Gandsfjord­en. – Hvorfor måtte den avlives? – Det er på grunn av sikkerhete­n. Elgen er ikke som rådyret, som kan smyge seg rundt i byen. Elgen klarer ikke å tilpasse seg omgivelsen­e og ender ofte opp i trafikken, der den utgjør en fare, sier Ankarstran­d.

Farlig med bedøvelse

Å bedøve elgen og frakte den ut i naturen igjen, ville heller ikke vaert noen god ide.

– For det første er det vanskelig å komme naer nok til å skyte bedøvelsen i elgen. Og så er det vanskelig å frakte elgen uten å skade den. Men det er heller ikke lov. Bedøvelses­middelet er svaert giftig, og nå når elgjakten er i gang, kunne vi risikert at jegere tok den ut. Da kunne kjøttet vaert farlig å spise.

Men det er det ikke nå. Skrotten henger for tiden hos Naturog idrettsser­vice på Åsen, der den bare venter på å bli mør nok for servering. Beboerne på et par sykehjem i Stavanger kan glede seg til å dele på 130 kilo nyskutt elg.

Ankarstran­d skal finne noen sykehjem som passer. Den eneste betingelse­n er at de har eget kjøkken.

– Nok et argument for eget kjøkken på sykehjem?

– Hehe, jeg skal absolutt ikke blande meg inn i politikk, svarer naturforva­lteren.

Dette var for øvrig den femte elgen Ankarstran­d har skutt, og den andre i Stavanger. Tidligere har han felt tre i Sandnes. Naturforva­lterne i distriktet samarbeide­r nemlig over kommunegre­nsene.

Den regulerte elgjakten i Norge varer ut oktober. Normalt blir det felt 30.000–40.000 hvert år. Svaert få av dem på Vestlandet, hvor elgen er lite utbredt.

 ?? STÅLE MADLAND SCHJELDERU­P/STAVANGER KOMMUNE ?? Naturforva­lter Vegard Ankarstran­d skjøt elgen på en åker på Jåttå tirsdag ettermidda­g.
STÅLE MADLAND SCHJELDERU­P/STAVANGER KOMMUNE Naturforva­lter Vegard Ankarstran­d skjøt elgen på en åker på Jåttå tirsdag ettermidda­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway