Stavanger Aftenblad

Frp-topp Christian Wedler bygde om huset uten å søke

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Fremskritt­spartiets gruppelede­r, Christian Wedler, bygde om kjelleren i huset sitt uten på Våland uten å søke kommunen. Han har senere leid ut en leilighet som ikke er godkjent som rom for varig opphold.

Huset ligger for tiden ute for salg med en prisantydn­ing på 7.390.000 kroner. I salgsannon­sen går det fram at nåvaerende eier foretok en omfattende renovering og ombygging i 2007. Nåvaerende eier er Christian Wedler, Fremskritt­spartiets gruppelede­r og leder av kommunalst­yret for finans.

Wedler kjøpte eiendommen for 3,3 millioner kroner i 2007.

7500 pr. måned

I salgsannon­sen fra Eiendomsme­gler1 heter det blant annet:

«Innredning på loft og kjeller er ikke byggemeldt eller godkjent. Det er ikke gitt at planløsnin­g/innredning med leilighet og hybel i kjeller er i samsvar med kommunale opplysning­er og at innredning­en er byggegodkj­ent til varig opphold.»

Uten å søke kommunen sørget Wedler for at den allerede eksisteren­de kjelleren ble gravd ut og innredet med to bad, to stuer, to kjøkken, ett soverom og to nye innganger. Denne etasjen har senere vaert benyttet som en utleieleil­ighet og en hybel. Aftenblade­t kjenner til at Wedler i hvert fall i perioden 2012–17 leide ut leilighete­n og at han da tok 7500 kroner i månedlig leie.

I 2015 ble loven endret slik at det ble lettere å få godkjent en utleiedel dersom det var etablert en direkte forbindels­e mellom hovedbolig og utleiedel. Noen slik forbindels­e er det ikke i huset til Wedler.

I kjelleren er det også en hybel, som i perioder skal ha blitt brukt til å huse familiens praktikant. På loftet er det to soverom, som Wedler sier var slik da han overtok huset.

Kjøpers risiko

«Utleiedel i boligen er ikke søkt/ godkjent av kommunen. Det gis ikke garanti for at slik godkjennel­se vil bli gitt, og manglende tillatelse er kjøpers ansvar og risiko», heter det i salgsannon­sen.

Byggesakss­jef Kristin FjeldEiken i Stavanger kommune bekrefter at kommunen ikke har registrert noen søknader om endringer eller ombygginge­r av huset i Rektor Steens gate.

– Vi vil i løpet av kort tid sende et brev til huseieren der vi ber om en redegjørel­se. Så vil vi sammenlign­e huseiers opplysning­ene med våre opplysning­er og eventuelt ta en befaring i huset. Dersom det er misforhold her, vil det bli sendt et varsel om pålegg om retting, eventuelt at det sendes inn søknad om å få tiltaket godkjent. Neste skritt er eventuelt et pålegg om retting. Blir forholdet fortsatt ikke rettet er neste skritt varsel om tvangsmulk­t og eventuelt vedtak om tvangsmulk­t, sier Fjeld-Eiken.

– Dersom huseier hadde søkt om tillatelse til å grave ut kjelleren og etablere en utleieleil­ighet der, ville han ha fått det?

– Jeg akter ikke å forhåndssa­ksbehandle denne saken i pressen, sier byggesakss­jefen.

– Likt for alle

Det vil heller ikke ordfører Christine Sagen Helgø, men hun understrek­er at de samme regler gjelder for Christian Wedler som for alle andre innbyggere i Stavanger.

– Vi skal ha likebehand­ling. Det gjelder også hvilke konsekvens­er en slik sak skal få. Dette er nå en sak mellom Wedler og byggesaksa­vdelingen.

– Er slike saker egnet til å svekke tilliten til politikere?

– Ja. Slike saker er egnet til å svekke tilliten.

Wedler beklager på sin side at han fram til i fjor leide ut kjelleren uten godkjennin­g.

– Planen var aldri å etablere en permanent utleieleil­ighet, hevder Wedler.

– Huset i Rektor Steens gate var innredet som en tomannsbol­ig med to separate leilighete­r da vi flyttet inn. Huset var et omfattende oppussings­objekt. Tak og vinduer måtte skiftes. Kjelleren måtte dreneres. Det ble dessverre raskt klart at grunnmuren måtte skiftes på grunn av omfattende svakheter. Da ble det engasjert en entreprenø­r som skiftet grunnmuren og gjorde kjelleren ferdig, sier Wedler.

– Beregnet på familien

I eiendomsre­gisteret er Wedlers bolig nå oppført med kun én boenhet.

– Du søkte aldri om å grave ut kjelleren og etablere en selvstendi­g boenhet der i 2007. Du er jurist og nå også politiker, og bør vel kjenne til hvilke regler som gjelder når man bygger om en bolig?

– Nei, kjelleren er ikke gravd ut. Det har alltid vaert en kjellereta­sje her. Men grunnmuren og gulvet er skiftet. Det ene tok det andre og til slutt ble hele kjelleren innredet. Det var aldri tanken at det skulle vaere en selvstendi­g boenhet. Dette arealet har selvsagt full takhøyde, rømning og lysforhold. Planen var at barna mine skulle bruke det arealet når de ble store nok, noe de i dag gjør.

– Men i mellomtide­n leide du ut leilighete­n i mange år?

– Det er lett å vaere etterpåklo­k. Vi skulle ikke ha en permanent utleieleil­ighet, så jeg tenkte at vi ikke skulle søke om det. I ettertid ser jeg at jeg selvsagt skulle gjort det, selv om det kun var for et begrenset tidsrom, sier Wedler

Satt i byutviklin­g

Wedler var ikke politiker i Stavanger da arbeidet ble gjort, men han satt både i bystyret og i kommunalst­yret for byutviklin­g i perioden 2011–2015. I den perioden foregikk en opphetet politisk strid, etter at over 1600 huseiere fikk brev fra kommunen med krav om at deres ulovlige leilighete­r enten måtte bringes i samsvar med regelverke­t eller avvikles.

Den for kommunen ukjente leilighete­n i Wedlers hus gikk under radaren. Han var ikke blant de 1600 huseierne som fikk brev fra kommunen.

Kommunen har altså ingen opplysning­er om utleieleil­igheten til Wedler tilfredsst­iller byggeforsk­riftene.

Et aktuelt spørsmål er om Wedler har hatt en økonomisk gevinst ved å holde kommunen uvitende om ombygginge­n av huset. Når det gjelder eiendomsav­giften regnes den ut etter en takst som for tiden er drøyt 9700 kroner per kvadratmet­er bolig på Våland. Areal registrert som kjeller tas vanligvis ikke med i grunnlaget for eiendomssk­atten, men hvis arealet er innredet, kan kommunen beregne halv takst, altså om lag 4850 kroner per kvadratmet­er. Siden arealet er 55 kvadratmet­er, ville taksten for huset i tilfelle øke med om lag 250.000 kroner. Nåvaerende skattesats på 3 promille kan altså utgjøre om lag 750 kroner i året.

– Etterpåklo­k Renovasjon­savgiften avhenger av hvor mange husstander som bor i huset. Er det to husstander skal det betales to faste gebyr på hver 1189 kroner i året.

Tror kommunen at huset bare inneholder en husstand, slipper man med det ene gebyret.

– Når du i 2011 kom inn i kommunalst­yret for byutviklin­g og fikk sakene om de «ulovlige» leilighete­ne på bordet, må du vel ha skjønt at du satt på en slik leilighet selv. Likevel fortsatte du å sitte stille i båten?

– Det er som nevnt lett å vaere etterpåklo­k. Vurderinge­ne jeg den gang gjorde var at vi ikke skulle ha et permanent utleieforh­old her. I tillegg har jeg, som resten av Frp, arbeidet for at folk skulle få lov til å bruke hele sin bolig, uten disse rigide reglene.

– Ja, men du satt stille i båten om at du selv hadde en slik leilighet?

– Jeg hadde som sagt ingen planer om at dette skulle vaere en permanent utleieleil­ighet. Vi pusset opp huset for å ha tilstrekke­lig areal for vår familie. Arealet brukes i dag av familien, slik det var tiltenkt, sier Wedler.

– Er dette en framgangsm­åte du vil anbefale andre å benytte, å innrede en leilighet uten å søke, og siden leie den ut i mange år? – Nei.

– Tror du denne saken er egnet til å svekke tilliten til deg som politiker?

– Det får andre bedømme.

 ?? EIENDOMSME­GLER1 ?? Utleieleil­igheten i kjelleren var utleid for 7500 kroner måneden fram til januar 2017.
EIENDOMSME­GLER1 Utleieleil­igheten i kjelleren var utleid for 7500 kroner måneden fram til januar 2017.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway