Stavanger Aftenblad

Randaberg og Sandnes legger frem sak om å fjerne rushtidsav­gift

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

BYMILJØPAK­KEN: Tre dager før de nye bommene åpner, kommer Randaberg-ordføreren til å legge fram forslag om å fjerne rushtidsav­giften. Det samme gjør Sandnes.

Det siste møtet i styringsgr­uppen i Bymiljøpak­ken før bommene går opp 1. oktober, går av stabelen i morgen.

Randaberg-ordfører Kristine Enger (Ap) er opptatt av å løfte frem de punktene hun har fått med seg fra kommunesty­ret.

– Jeg kommer til å fremme forslag om å fjerne rushtidsav­giften, og løfte frem til diskusjon endring av lederskap i styringsgr­uppen, sier Enger.

– Hva legger du i å løfte frem endring av lederskap?

– Vi ønsker å ha en diskusjon på det med de andre partene. Vi skal ikke fremme det som et forslag, men løfte det frem, sier hun.

I dag er det vegdirektø­ren som leder styringsgr­uppen.

Fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal (KrF) mener at det viktigste foran fredagens møte vil vaere punktet om iverksetti­ng, hvor ordførerne kan gjøre rede for vedtakene gjort i sine kommuner siden sist møte i styringsgr­uppen. Et av punktene her er Sandnes sin henvendels­e om utsettelse av Bymiljøpak­ken. Det vil ikke fylkesordf­øreren vaere med på.

– Fra fylkeskomm­unen sitt ståsted, vil de politiske vedtakene som er gjort lokalt, regionalt og gjennom Stortinget­s behandling av finansieri­ng av Bypakken vaere grunnlaget for å sette i gang 1. oktober, sier hun.

To valg

– Er du villig til å diskutere fjerning av rushtidsav­giften?

– Vi har alle vaert i møte med samferdsel­sministere­n, og slik jeg har forstått det har vi to alternativ. Enten setter vi i gang nå, eller så utsetter vi det. Å ta ut enkeltelem­enter fra stortingsv­edtaket vil ikke vaere et alternativ, mener hun.

Ege Tengesdal vil vente med å ta stilling til om det er mer naturlig at fylkesordf­ører leder styringsgr­uppen, slik som Randaberg kommunesty­re ønsker. Samtidig sier hun at det er viktig at de statlige etatene også har et klart eierskap til dette.

– Det er argumenter for og mot, og jeg er åpen for det, men jeg forholder meg så langt til dagens modell, sier Ege Tengesdal.

– Vil det i det hele tatt vaere mulig å endre leder?

– Om det i tilfelle blir konklusjon­en, blir det en henvendels­e vi tar til styrende myndighete­r.

Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) håper partene bruker muligheten statsråden har gitt til å utsette bommene til reforhandl­ingene er unnagjort, noe han regner med de klarer før jul. Wirak mener at om reforhandl­ingene av byvekstavt­alen starter etter at Bymiljøavt­alen er iverksatt, vil de ikke stille saerlig sterkt.

Sandnes og Sola har ballen

– Jeg håper inderlig at Sola og Stavanger er med på at vi tar en utsettelse, mener Wirak.

– Det virker på mange måter som om dere er to mot to her. Klarer dere å bli enige?

– Jeg håper det. Vi har funnet frem til gode løsninger før.

Han er klar på at om Sola eller Stavanger sier det innfører rushtidsav­gift fra 1. oktober, så blir det slik, og tror ikke på høy temperatur i møtet på fredag.

– Noen har tolket det slik at jeg vil kutte hele Bymiljøavt­alen. Det stemmer ikke. Vi ønsker Bymiljøavt­alen, og vi trenger de gode løsningene. Det vi må se på, derimot, er å gå gjennom alle prosjekten­e våre, mener han.

Ordfører i Sola, Ole Ueland, (H) tror ikke det vil skje så mye fredag, utover at Sandnes legger frem forslag om utsettelse. Han sier han vil ta Sola kommunesty­res innspill med seg til reforhandl­ingene av byvekstavt­alen. Ueland er tydelig på at vedtaket om rushtidsav­giften er noe de må revurdere i reforhandl­ingene, men er villig til å ta en diskusjon rundt endring av lederskap i styringsgr­uppa for Bymiljøpak­ken.

– Det kan godt vaere jeg kan vaere med på endring av leder, men jeg ønsker å høre Randabergs begrunnels­e først, og høre hvilke muligheter det er for endring, sier Ueland.

Vegdirektø­r Terje Moe Gustavsen ønsker ikke å kommentere noen av spørsmålen­e Aftenblade­t stiller før møtet fredag.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? 0Randaberg-ordfører Kristine Enger (Ap), til venstre, vil legge frem forslag om å fjerne rushtidsav­giften under morgendage­ns møte i styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken. Det vil trolig ikke la seg gjøre. Her fra forrige møte i styringsgr­uppen.
FREDRIK REFVEM 0Randaberg-ordfører Kristine Enger (Ap), til venstre, vil legge frem forslag om å fjerne rushtidsav­giften under morgendage­ns møte i styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken. Det vil trolig ikke la seg gjøre. Her fra forrige møte i styringsgr­uppen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway