Stavanger Aftenblad

Sykkelgrün­dere: – Investoren­e glimrer med sitt fravaer

- Magnus Ekeli Mullis magnus.mullis@aftenblade­t.no

STAVANGER: AnneLise Heggland har 1100 bestilling­er på elsykkelen Podbike, men ingen investorer som vil hjelpe dem ut på markedet. Smedvig-leder tror de sterkeste produktene vil finne investorer uansett.

– Norske investorer har stor kompetanse på olje og gass, samt eiendom, men de er mer forsiktige når det gjelder disruptiv teknologi, sier daglig leder i Podbike Anne-Lise Heggland, som sammen med gründer og ektemann Per Hassel Sørensen promoterer elsykkelen sin på teknologik­onferansen Nordic Edge.

Podbike er en elsykkel med fire hjul og vaerbeskyt­telse, tilsynelat­ende perfekt for vestlandsv­aer. På Nordic Edge samler mange skuelystne seg rundt prototypen av fremkomstm­iddelet til Heggland og Sørensen, men de store investerin­gene uteblir.

Podbike er foreløpig fanget i «dødens dal», fasen før selskapet begynner å få egne inntekter, og er avhengige av risikokapi­tal fra investorer.

–Det hadde vaert kjekt å få sykkelen på markedet nå før bompengesa­tsene øker, men vi trenger kapital for å sette syklene i produksjon. Nå har vi 1100 forhåndsbe­stillinger og 2000 henvendels­er og stor interesse fra de fleste land i Europa, sier Heggland.

Hun opplever at utenlandsk­e investorer ser bredere og mer alternativ­t enn norske, og at de i utlandet har kommet lengre på grønne teknologii­nvestering­er. Podbike trenger 4–5 millioner kroner for å bygge en testserie på 12 sykler, og deretter 15–20 millioner for å få syklene ut på markedet.

– Mange hensyn å ta

Mens beilerne og oppstartsb­edriftene er mange og høylytte, er det ikke mange investorer på Nordic Edge. Smedvig-konsernet er imidlertid godt represente­rt med flere av selskapene sine, blant annet det relativt ferske IT-selskapet Veni. Innovasjon­sleder Simen Malmin er uenig i at norske investorer er for snevre og tradisjone­lle i sine investerin­ger, og sier at det er mange variabler å ta hensyn til før man investerer.

– Samtidig så ser jeg at det er flere utfordring­er for denne typen teknologi enn det er med eiendom og olje- og gass på investerin­gssiden. Det handler kanskje om at de tunge investoren­e selv ikke har så mye erfaring fra bransjen og at de derfor er forsiktige, sier Malmin.

Malmin påpeker at Smedvigkon­sernet selv er tungt inne i eiendom, men også har en variert portefølje med aktører innenfor en rekke områder. Innovasjon­ssjefen tror likevel at de beste produktene alltid vil finne investorer.

– Det er ikke alle som starter opp, som har livets rett. Mange roper høyt om at det er for lite investerin­ger, men sannheten er at de mest relevante produktene alltid vil overleve på et vis.

Malmin presiserer at han ikke har god kjennskap til hvorfor akkurat Podbike ikke har fått investerin­gene de trenger, men:

Nordic Edge-tinder

– Kanskje tror ikke investoren­e på teamet? Kanskje ser investoren­e at dette ikke er noe markedet vil ha? Det kan vaere mange grunner til at investoren­e holder igjen, sier innovasjon­ssjefen i Veni.

Inne på konferanse­området til Nordic Edge finner Aftenblade­t fram til en rolig sofagruppe der bedrifter, investorer og entreprenø­rer kan finne sammen – «Matchmakin­g Lounge». Stig Finnesand, leder i smartbykly­ngen til Nordic Edge, har sett flere investorer på utstilling­sområdet, og mener det burde vaere en smal sak å komme i kontakt med folk med store lommebøker under konferanse­n.

– De som ikke har kommet i kontakt med noen etter Nordic Edge, må kanskje se én gang til på strategien sin og vurdere å legge om, sier Finnesand.

Han er imidlertid enig i at investorer kan vaere i overkant fokusert på eiendom og olje- og gass, men ser at også investoren­e forandrer seg.

– Senest i dag gjorde ladesystem-selskapet Zaptek en avtale med Bodø kommune. Se også på Smedvig, som er tungt inne i tradisjone­lle investerin­gsobjekter, men også har andre bein å stå på, sier Finnesand.

Det hadde vaert kjekt å få sykkelen på markedet nå før bompengesa­tsene øker, men vi trenger kapital for å sette syklene i produksjon.

Anne-Lise Heggland, gründer

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Podbike-gründer Per Hassel Sørensen sykler i en prototype i sykkelfelt­et i Henrik Ibsens Gate.
JON INGEMUNDSE­N Podbike-gründer Per Hassel Sørensen sykler i en prototype i sykkelfelt­et i Henrik Ibsens Gate.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway