Stavanger Aftenblad

Derfor elsker Barack Obama oss

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

SKJETTEN: Slapp av. Dans mer. Snakk med jenter, er rådet fra USAs 44. president.

Kan du snakke som Obama?

Drøyt seks timer før USAs 44. president går på scenen på Skjetten utenfor Oslo, mangler det ikke på aktivitete­r og konkurrans­er for å døyve ventetiden.

De rundt 3000 gjestene hos Oslo Business Forum kan teste stemmelikh­eten med Barack Obama.

En selfie-robot siger rundt, tar bilder og sender resultatet portofritt i innboksen.

32.000 kr for et bilde

For 32.000 kroner kan du få et eget bilde med Donald Trumps forgjenger. Den ekte versjonen, altså.

– Oi, det var mye, sier Charlotte Kverneland Skei fra Sandnes, revisor i PwC.

De fleste har billetter til rundt 5000 til 9000 kroner. Skei og PwC-kollega Kamilla Lundal fra Madla er flydd inn fra Stavanger lufthavn, Sola på firmaets regning.

Duoen tar oppstillin­g ved teknologie­n som analyserer seg fram til alder og humør på folk i sanntid. Maskinen treffer ikke helt presist om 27-åringene fra Rogaland.

Obama-feber

– Jeg har gledet meg mye til dette, sier Lundal, som er administra­sjonskonsu­lent og IT-koordinato­r. Men hvor er han? I Norge hvert fall. Privatflye­t landet litt før klokken 11:00, melder NTB og blir sitert landet rundt.

– Er det Obama-feber?

– Ja, helt klart. En så kjent person... Å få se ham i «real life», det..., sier Lundal uten helt å fullføre.

Skei: – Så klart det er Obamafeber. Det er jo han som er høydepunkt­et. Han har så mye makt og påvirkning­skraft. Og så har han utrettet så mye, sier hun.

– Har du håp om en selfie med ham?

– Jeg håper på det. Jeg krysser fingrene, sier Skei.

Rett ved står sandvolley­legenden Jan Kvalheim og småprater med eks-håndballpr­off Håvard Tvedten og eks-«drillos» Vidar Riseth. Det er både se og bli sett.

På hovedscene­n prøver CNNstjerne­n Richard Quest å dra i gang en håndsoppre­kking. Det går heller dårlig.

– Jeg elsker nordmenn

På andre siden av veggen pryder et bilde av tidligere Stavanger Ap-dronning Cecilie Bjelland en plakat og brosjyrer som forteller at Bjelland tok et mastergrad­sprogram i 2017 og begynte hos MIT Sloan School of Management i USA våren 2018. I februar var Barack Obama det store trekkplast­eret da han gjestet MITs sportskonf­eranse i Boston.

Og nå er nobelprisv­inneren tilbake i Norge. På en sjarmoffen­siv:

– Jeg elsker Norge og nordmenn. (Det er) Sant, innleder Obama, og hevder han foreslo at nordmenn muligens burde fått ansvaret for alt.

Telelinsen­e klikker i mitraljøse­tempo. Publikum har instruks om ikke å ta bilder. Mange gir blaffen.

– Som president spurte jeg aldri hvor de hadde gått på skole, jeg så ikke på CV-ene, men jeg merket at denne personen fikk ting gjort, og hvis det er et problem, så løser personen det. Mens den andre personen gir meg problemer, men gjør så ingenting for å løse det. Forskjelle­n mellom de som får ting gjort og løser problemer - og de som posisjoner­er seg, tar aeren, dominerer møter og ikke får ting gjort – den forskjelle­n er uavhengig av alder, sier Obama.

Så blir han bedt om å gi et råd til seg da han var 20 år.

–Som 20-åring var jeg veldig seriøs. Som tenåring var jeg veldig useriøs. Jeg hadde mye moro. For mye moro. Og jeg havnet i for mye trøbbel. For årsaker som ikke framstår helt klare for meg nå, selv om de noen ganger gjør det, så ble jeg en veldig seriøs mann i 20-årene. Det eneste jeg gjorde var å lese, skrive, ta lange spaserture­r og undre på eksistense­n. Så hvis jeg ville gitt et råd til 20-årige meg, ville jeg sagt: slapp av. Gå og prat med ei jente. Dans.

 ?? HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX ?? Barack Obama i sitt ess idet han entrer scenen på Oslo Business Forum.
HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX Barack Obama i sitt ess idet han entrer scenen på Oslo Business Forum.
 ?? GEIR SØNDELAND ?? Charlotte Kverneland Skei, til høyre, fra Sandnes og PwC-kollega Kamilla Lundal fra Madla testet ut teknologie­n som analyserer seg fram til alder og humør på folk i sanntid.
GEIR SØNDELAND Charlotte Kverneland Skei, til høyre, fra Sandnes og PwC-kollega Kamilla Lundal fra Madla testet ut teknologie­n som analyserer seg fram til alder og humør på folk i sanntid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway