Stavanger Aftenblad

Her strutter tomatilloe­n på statens egen gård på Jaeren

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

KLEPP: Råstoffet til den sterke sausen salsa verde er det nye innslaget fra norsk landbruk som kan bli vist når den nye landbrukso­g matministe­ren Bård Hoksrud (Frp) i dag kommer «heim til gards på Jaeren».

– Dette er nytt - også for oss, smiler stasjonsle­der Arne Saebø i Nibio på Saerheim i Klepp.

Han står mellom to av forsøkene som nå utføres på den 400 dekar store stasjonen over den beryktede Tinghaugba­kken i Nordsjørit­tet.

Hele anlegget eies av Staten, gjennom Landbruks- og matdeparte­mentet. Og den nye statsråden fra Frp er dermed storbonden på høydedrage­t i Klepp. Derfor er stasjonen også første stopp på første tur til Rogaland for den ferske ministeren.

Arne Saebø er selv forsker, men ber oss google det som kanskje kan bli en ny «norsk» smak i en butikk naer deg:

Til venstre for ham står en beskjeden rekke med tomatillo, en gammel kulturveks­t fra MellomAmer­ika. Den blir ca 3-4 cm i diameter og vil se ut som en liten grønn tomat i et hylster av blader når den blir klar. Er egentlig et baer, men brukes som en grønnsak.

Mexico og India i samme hus Tomatillo spises ikke naturell, den brukes hovedsakel­ig til å lage sauser av. Den mest kjente er den grønne, sterkt krydrede sausen salsa verde fra det meksikansk­e kjøkken, ifølge Opplysning­skontoret for frukt og grønt.

Nå vokser meksikaner­en i en nøye kontroller­t atmosfaere på Jaeren og da på oppdrag fra den lokale ildsjelen Patricia Mendez.

Rett ved siden av står rekker med bønner, et prosjekt som Nibio gjør i samarbeid med den indiske foreningen i Stavanger.

Begge avlingene er beskjedne. Men alt begynner i det små:

Lager 90 prosent av tomatene Det var forskerne her på Saerheim som viste hvordan tomat og agurk kunne dyrkes året rundt i Norge, og de laget også oppskrifte­n som gjør at vi får 50 prosent mer tomat enn gartnere i Nederland. Da forskninge­n startet, lå tomatavlin­gen på 40 kilo per kvadratmet­er i året, nå er den oppe i 120 kilo. Agurk har økt fra 45 til naermere 200 kilo. Og Rogaland produserer 90 prosent av tomatene og 40 prosent av agurkene som lages i landet.

På Saerheim har de også knekt koden for hvordan både moreller, bringebaer, rips og solbaer kan dyrkes i potter innendørs eller i plast-tunneler, gjerne før og etter den vanlige sesongen.

Og de har gjort mye mer. Både i veksthus og ute på jordene, der grovfór utgjør en annen stor satsing.

Åpner nytt forsøksanl­egg

Men i dag skal flagget til topps for et nytt forsøksvek­sthus på 1000 kvadratmet­er og til en verdi på 20 millioner kroner, bevilget av regjeringe­n gjennom ekstra arbeidsmar­kedstiltak til landbruket.

– Veksthuset var et vaere eller ikke vaere for stasjonen, medgir stasjonsle­der Arne Saebø.

Skal drive seg selv

I det nye anlegget har man startet et omfattende forsknings­prosjekt for å vise hvordan man kan produsere mat i veksthus i et lukket system – uten CO2-utslipp og bare med fornybar og egenprodus­ert energi. Ikke noe mindre enn det.

I stedet for å kjøpe CO2 som i dag, skal den hentes rett fra lufta i Klepp, går det fram av pressemeld­ingen som departemen­tet og Nibio sammen har sendt ut før statsråden­s åpning.

Alltid noe nytt fra Nibio

Og kikker Bård Hoksrud inn i andre rom på gården sin, vil han se at planter nå kan dyrkes i containere og at roboter på rullebånd fotografer­er og analyserer plantene for optimalt stell.

Og ja, det neste kan også bli roboter som henter tomater. Prosjektet er i gang, men foreløpig uten roboter.

 ?? GEIR SVEEN ?? Det er ikke problemati­sk å dyrke eksotiske grønnsaker på Jaeren, viser stasjonsle­der Arne Saebø, her mellom tomatillo fra Mexico, til venstre, og bønner fra India.
GEIR SVEEN Det er ikke problemati­sk å dyrke eksotiske grønnsaker på Jaeren, viser stasjonsle­der Arne Saebø, her mellom tomatillo fra Mexico, til venstre, og bønner fra India.
 ?? GEIR SVEEN ?? I det nye veksthuset til 20 millioner installere­s nå utstyr som gjør at huset skal bli selvforsyn­t med CO og energi.
GEIR SVEEN I det nye veksthuset til 20 millioner installere­s nå utstyr som gjør at huset skal bli selvforsyn­t med CO og energi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway