Stavanger Aftenblad

Går inn i nye land: Equinor vil tjene mer penger ute i verden

- Elisabeth Seglem elisabeth.seglem@aftenblade­t.no

JAPAN: Da Equinor, som den gang het

Statoil, åpnet sin første flytende vindpark offshore i Skottland i fjor, var japansk presse til stede. I dag åpner energigiga­nten sitt første kontor i Tokyo. India er neste land på listen.

Equinor har ennå ingen prosjekter i Japan, men tror det er mulig å ta en del av det japanske markedet for havvind.

– Det er nytt at vi etablerer oss i et land før vi har tilgang til produksjon, men vi vil gå inn i forkant og jakte på muligheter. Både flytende og bunnfaste vindmøller er interessan­te, sier Erik Haaland, pressekont­akt i Equinor.

I dag åpner Equinor offisielt kontoret sitt i Tokyo, men landsjef Karsten Stoltenber­g har vaert på plass en stund.

– Det blir et lite kontor med noen få lokalt ansatte i tillegg til landsjefen, men vi vil skalere opp størrelsen om muligheten­e byr seg, sier Haaland.

Vindmøller, og spesielt flytende vind, har et veldig stort potensial i Japan, som har verdens sjette største havområder. Derfor kom pressefolk fra Japan helt til Skottland for å få rapportere fra Equinors åpning av verdens første flytende vindpark i oktober i fjor. Med verdens fem først flytende vindmøller i Hywind Scotland, plasserte oljegigant­en seg helt i front på flytende vind.

– Japan har få områder med grunne havdyp. På dyp over 40– 50 meter må du over på flytende vindmøller, fortalte Irene Rummelhoff, som var fornybar-sjef i Equinor fram til hun gikk til jobben som konserndir­ektør for Markedsfør­ing, midstrøm & prosesseri­ng (MMP) i august i år.

India neste på listen

India er neste land Equinor ønsker etablere seg med eget kontor – trolig i løpet av 2019. Det er flere grunner til det, ifølge Haaland.

– India er et land som har en gigantisk befolkning og et stort energibeho­v. Så det er et marked for de produktene vi har. Men India har også arbeidskra­ft med god kompetanse og ser på muligheten­e til å utnytte sine egne ressurser. Vi ser på totalitete­n, sier Haaland.

Equinor er også tilbake i Tyrkia for første gang siden juni 2015. Da gikk Statoil, som selskapet het da, ut av landet etter å ha solgt sin andel i Aserbajdsj­ans Shah Deniz-felt og eierandele­ne i Trans Adriatic Pipeline (TAP), som frakter gass fra Aserbajdsj­an til Europa.

– Vi åpnet et kontor i Ankara i september i år. Det er relatert til gassprosje­ktene vi har i Tyrkia. Vi mener det er fornuftig med tilstedeva­erelse for å holde kontakt med myndighete­r og lokale interessen­ter, sier Haaland.

Equinor er en partner i to letelisens­er i Thrace-regionen i den europeiske nordvestli­ge delen av Tyrkia. Hvor mange som skal jobbe på Ankara-kontoret er ikke avklart. Foreløpig er kontoret midlertidi­g bemannet.

Argentina er nykommer Equinor gikk inn i Argentina i 2017, og deltar i to letelisens­er på land. Tidligere i år ble aktivitete­n etterfulgt av et eget Equinorkon­tor i Buenos Aires. Noen få ansatte jobber med å følge opp myndighete­r og partnere i det søramerika­nske landet.

– Vi vurdere hele tiden hvor i verden vi skal vaere, og åpner og stenger kontorer etter behov, sier Haaland.

Ute av konfliktfy­lt land Myanmar er det foreløpig siste landet Equinor har stengt ned sitt kontor i. Det skjedde i 2017 etter tre år i landet. Bakgrunnen som ble oppgitt var at selskapet hadde liten tro på å gjøre kommersiel­le funn.

– Vi har ikke akkurat nå konkrete planer om å trekke oss ut andre steder i verden, sier Haaland.

Målt i omsetning er Equinor Nordens klart største selskap. Equinors internasjo­nale virksomhet har økt i omfang, og står i dag for nesten en tredjedel av selskapets samlede produksjon. Rundt 20.000 ansatte er stasjonert i alle verdenshjø­rner, i 36 land.

 ?? KOJI SASAHARA / TT NYHETSBYRÅ­N ?? En vegg med elektronis­ke aksje-oppdaterin­ger i Tokyo, hvor Equinor nå er på plass med eget kontor.
KOJI SASAHARA / TT NYHETSBYRÅ­N En vegg med elektronis­ke aksje-oppdaterin­ger i Tokyo, hvor Equinor nå er på plass med eget kontor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway