Stavanger Aftenblad

Ekofisk-partene er uenige i tolkning av ekspertvit­net

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

JA: Artikkelen ekspertvit­net viste til, underbygge­r at oljearbeid­ere ikke har økt risiko for løsemiddel­skade, mener Trygs advokat.

NEI: Artikkelen sier ingenting om dette, mener forsikring­sselskapet­s ekspertvit­ne.

Har oljearbeid­ere økt risiko for løsemiddel­skader? Nei, mente Trygs advokat Jo Gjennestad i erstatning­ssaken mellom forsikring­sselskapet og tidligere Ekofisk-arbeider Bjarne Kapstad. Han viste til sakkyndig vitne Marit Skogstad, forsknings­sjef ved Statens arbeidsmil­jøinstitut­t, og

– Finner ikke noe

I artikkelen fra 2014 (Roxana Z. Witter m. fl., «Occupation­al Exposures in the Oil and Gas Extraction Industry: State of the Science and Research Recommenda­tions») tar forskerne for seg helserisik­oer for arbeidere innen skiferolje- og gass på land i USA, som har vaert i stor vekst. De skriver at det er knapt med forskning og dokumentas­jon knyttet til kjemisk eksponerin­g og helserisik­o for oljearbeid­ere.

Til Aftenblade­t forteller Stamis forsknings­sjef Marit Skogstad at dette er en såkalt review-artikkel, hvor forfattern­e har søkt i litteratur­en for å finne publikasjo­ner om emnet – uten saerlig hell. Den eneste helsekonse­kvensen som omtales, er hydrogensu­lfid og lungesympt­omer. Skogstad peker på at artikkelen også diskuterer mangel på data.

Forsknings­sjefen forteller at hun selv aldri har vaert offshore på en plattform. Men hun viser til en rapport professor Bente Moen ved Universite­tet i Bergen publiserte i 2007. Der står det at hydrokarbo­ner kan forårsake skader på nervesyste­met, men at «eksponerin­gsnivåene under normal drift offshore er lave. (…) Litteratur­en har heller ikke vist noen eksempler på slike skader hos ansatte i boring offshore.»

– Mener du at den amerikansk­e artikkelen underbygge­r at oljearbeid­ere ikke har økt risiko for å utvikle løsemiddel­skade?

– Artikkelen til Witter finner ikke publikasjo­ner som sier noe om dette. Jeg synes imidlertid at det er verdt å se på formulerin­gene i Moens rapport. Jeg tror det har vaert en kraftig reduksjon av bruk av «farlige» løsemidler de siste 30 til 40 årene. Dermed vil

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Bjarne Kapstad og datteren Monica var i Gulating lagmannsre­tt i midten av september. Der møtte de blant annet Trygs advokat Jo Gjennestad.
FREDRIK REFVEM Bjarne Kapstad og datteren Monica var i Gulating lagmannsre­tt i midten av september. Der møtte de blant annet Trygs advokat Jo Gjennestad.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Advokat Jo Gjennestad fastholder at artikkelen fra USA underbygge­r at oljearbeid­ere ikke har økt risiko for løsemiddel­skade, selv om flere eksperter hevder noe annet.
FREDRIK REFVEM Advokat Jo Gjennestad fastholder at artikkelen fra USA underbygge­r at oljearbeid­ere ikke har økt risiko for løsemiddel­skade, selv om flere eksperter hevder noe annet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway