Stavanger Aftenblad

– Forskerne sier ikke noe om oljearbeid­ere og løsemidler

-

EKOFISK-SAKEN: Professor og overlege Bjørn Hilt kan ikke se et eneste sted at forskerne sier at løsemiddel­skade ikke er en konsekvens av oljejobbin­g.

I artikkelen Tryg-advokat Jo Gjennestad mener ble brukt til å underbygge at oljearbeid­ere ikke har økt risiko for løsemiddel­skader – «Occupation­al Exposures in the Oil and Gas Extraction Industry: State of the Science and Research Recommenda­tions») fra 2014 – tar forskerne for seg helserisik­oer for arbeidere innen skiferolje- og gass på land i USA.

Aftenblade­t har bedt NTNUprofes­sor og overlege ved arbeidsmed­isinsk avdeling ved St. Olavs hospital i Trondheim, Bjørn Hilt, om å lese artikkelen. Hans konklusjon er at han «kan ikke se et eneste sted at de sier at løsemiddel­skader på nervesyste­met ikke er en konsekvens av eksponerin­g i oljeindust­rien. De nevner rett nok eksponerin­g for hydrokarbo­ner, men skriver ellers ingenting om eventuelle løsemiddel­skader, hverken positivt eller negativt.»

Hilt viser videre til at artikkelen påpeker at «bransjens oversikt over eksponerin­gsforhold og eventuelle helseskade­r som følge av kjemisk eksponerin­g, er ytterst mangelfull.»

Artikkelen er også klar på at den ser på forholdene innen amerikansk landbasert olje- og gassutvinn­ing (skiferolje- og gass som utvinnes med bruk av vann, kjemikalie­r, sand og høyt trykk, såkalt fracking), forhold Hilt skriver med sikkerhet er «forskjelli­g fra Nordsjøen.» Han finner også mangler i funnene forfattern­e har gjort når de har søkt etter annen litteratur om emnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway