Stavanger Aftenblad

Livstid for Peter Madsen i ankesak

-

KØBENHAVN: Dommen mot Peter Madsen ble den samme i ankesaken som i første runde i retten: Livsvarig fengsel for mishandlin­g og drap på journalist­en Kim Wall.

I går ettermidda­g ble det klart at Østre Landsret enstemmig oppretthol­der byrettens dom. Madsen (47) fikk ikke gehør for sitt krav om «lovens mildeste straff».

– Det er en sak med usedvanlig grovhet under saerlig skjerpende omstendigh­eter, sa rettens formann Jan Uffe Rasmussen.

Madsen forholdt seg rolig da dommen ble forkynt. Forsvarern­e hans har argumenter­t for at han maksimum burde dømmes til 16 års fengsel.

Ankedomsto­len i København har også besluttet at Madsen må betale erstatning både til Walls kjaereste og hennes foreldre. I den første rettssaken var det bare kjaeresten som fikk erstatning.

– Overrasket

Etter at konklusjon­en var klar, sa forsvarer Betina Hald Engmark at både hun og Madsen var overrasket. Hun ville ikke utelukke en ny anke, noe som i så fall innebaerer et forsøk på å få saken behandlet i Høyesteret­t.

– Alle er enige om at dette er en spesiell sak og at man ikke har sett lignende før, sa Engmark, ifølge Danmarks Radio.

Selv om Madsen fortsatt hevder at han er uskyldig, anket han bare straffeutm­ålingen i den første rettssaken – ikke skyldspørs­målet.

Dermed måtte Østre Landsret ta stilling til hvilken straff som var passende for seksuell mishandlin­g, drap og partering. Forbrytels­en skjedde i fjor om bord på ubåten UC3 Nautilus, hvor Wall skulle lage en reportasje om Madsen.

UC3 Nautilus, en av verdens største privatbygd­e ubåter, var konstruert av Madsen, som på dette tidspunkte­t var mest kjent som oppfinner.

– Kynisk og pervertert Ankesaken startet 5. september. Det var satt av tre dager til behandling­en, i forkant av straffeutm­ålingen. Ett av rettsmøten­e måtte avbrytes da en av dommerne besvimte.

I går var Madsen på plass da retten kom sammen klokken 10. Engmark brukte mer enn én time på å argumenter­e for hvorfor hun mener en straff på mellom 14 og 16 års fengsel var det mest korrekte.

Aktor Kristian Kirk hadde lagt ned påstand om forvaring dersom retten ikke oppretthol­dt livstidsdo­mmen.

– Vi har her en kynisk, pervertert og beregnende seksualdra­psmann. Det eneste rette er livsvarig fengsel, sa Kirk, som argumenter­t med at risikoen er stor for at Madsen kan begå lignende forbrytels­er i framtiden.

– Det er så mange skjerpende og forurolige­nde omstendigh­eter ved denne saken at det er vanskelig å finne ord, la han til. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway