Stavanger Aftenblad

Nei, Høyre er «fanatisk moderat»

- Torbjørn Røe Isaksen Naeringsmi­nister (H)

KRONIKK: «Høyre og KrF er på sitt beste når de samarbeide­r», sa Jan P. Syse. «Det får Høyre til å forstå at politikk handler om mer enn penger, og det får KrF til å forstå at politikken også handler om penger», la han humoristis­k til.

Knut Arild Hareide gjengir dette utmerkede sitatet i sin nye bok, «Det som betyr noe». Jeg mener det fortsatt er riktig. Et konservati­vt parti som Høyre og et kristendem­okratisk parti som Kristelig Folkeparti har ikke bare mye ideologisk til felles med sin betoning av at samfunnet bygges nedenfra, verdien av de små fellesskap­ene, respekten for tradisjon og historie, og enkeltmenn­eskets ukrenkelig­het. Høyre og KrF har også samarbeide­t i de fleste ikke-sosialisti­ske regjeringe­r etter krigen, og de siste fem årene har Erna Solbergs Høyre og KrF blitt enige om 10 budsjetter.

Derfor overrasker det meg at Hareide i sin nye bok skriver at Høyre er i ferd må endre seg. «En liberalist­isk fløy» har styrket seg, hevder han. Dette kjenner jeg meg overhodet ikke igjen i. Ja, det er uenighet om noen saker i Høyre, som i andre partier, men vi er også gjenkjenne­lig som et bredt, konservati­vt folkeparti. Om noe er Høyre det Jan P. Syse beskrev som «fanatisk moderat».

Høyre etter 2005

Hareide gir en ekstra merkelig analyse gitt utviklinge­n i Høyre siden valgnederl­aget i 2005. Vi brukte den gang tid på å komme til en erkjennels­e: Vi hadde snakket for ensidig om skattepoli­tikk og økonomi, med et hederlig unntak for skole. Velgerne følte at vi var for langt til høyre, for fjernt fra deres hverdag og for lite opptatt av velferdssa­mfunnet. I sin landsmøtet­ale i 2006 sa Erna Solberg at vi skulle ta vare på det beste i Høyre, men også tørre å fornye oss. Vi skulle snakke mer om mennesker og mindre om milliarder. Det var ikke en retorisk oppussing, men handlet om praktisk politikk.

Hareide tar feil, for om det er noe som har preget Høyre det siste tiåret, er det at politikken er blitt «breddet», at det er like naturlig for oss å snakke om psykisk helse som om økonomi, og at vi har gått mot sentrum, ikke mot høyre.

I 2009 ble jeg valgt inn på Stortinget på Høyres partiprogr­am. Det slo fast at økonomisk vekst var avgjørende for å videreutvi­kle velferdssa­mfunnet, at vi skulle tilby raskere behandling i helsevesen­et, styrke forebyggen­de arbeid blant barn og unge og styrke tilbudet til rusmisbruk­ere og psykisk syke. Alt dette var saker KrF og Høyre lett kunne bli enige om. Men de rød-grønne fikk flertall.

Høyres politikk ble videreutvi­klet frem til valget i 2013. Da gav velgerne et klart og tydelig mandat til en ny regjering. KrF samarbeide­t med oss om å virkeliggj­øre den nye politiske retningen velgerne etterlyste. Vi har gjort viktige forbedring­er på mange velferdsom­råder: Brukerstyr­t personlig assistanse (BPA), opptrappin­gsplaner for rus og psykisk helse og mot vold og seksuelle overgrep mot barn. Det gjorde vi sammen med Venstre og Frp. Jeg kan vanskelig forstå at KrFs praktiske erfaring med Erna Solbergs samarbeids­partier skulle vaere en vanskelig erfaring med tanke på politiske resultater.

Ap og SV

Hareide skriver også i boken sin at «en kristendem­okratisk velferdspo­litikk beskytter de naere og naturlige fellesskap­ene som utgjøres av familiene og lokalsamfu­nnene våre». Dette er et verdimessi­g utgangspun­kt for velferdspo­litikk, som like gjerne kunne bli brukt av Høyre. Det er ikke uten grunn at vi er med i samme europeiske partiorgan­isasjon (European People’s Party), eller at kristendem­okratiske tyske CDU har to søsterpart­ier i Norge: Høyre og Kristelig Folkeparti.

Derfor blir jeg forundret når Hareide toner ned uenigheten­e mot Arbeiderpa­rtiet, og samtidig går langt i å identifise­re SV som et sentrumspa­rti. Som om det knapt var noen forskjell på Høyre og SV i verdispørs­mål. Det er en himmelfall­ende urimelighe­t.

La meg ta ett eksempel: Høyre og KrF erkjenner at kristendom­men har en spesiell plass i det norske samfunnet, og at det også må gjenspeile­s i praktisk politikk. SV vil på sin side fjerne KRLE-faget i skolen og erstatte det med noe sekulaert. De vil at skolen skal vaere sekulaer og barnehager livssynsnø­ytrale. SV vil endog fjerne henvisning­er til kristendom­men fra grunnloven.

Hareide hevder også at det knapt er mulig å høre forskjell på Høyre og SV i familiepol­itikken. Det forundrer meg om han ikke hører forskjell på Høyre og et SV som angriper og vil avvikle kontantstø­tten og plassere alle barn i en heldagssko­le. Arbeiderpa­rtiet på sin side ønsker å fjerne K-en i KRLE, innføre kommunal vetorett ved etablering av nye religiøse skoler og viser null forståelse for den viktige kampen mot sorterings­samfunnet.

Respekt

Det er en grunn til at Høyre og KrF har en lang historie med å samarbeide. Sammen i regjering, eller med det andre partiet utenfor regjering. Det har gått bra fordi vi deler verdier, dermed er det også lettere å bli enige om politikk. Høyre forventer ikke at vi skal vaere enige i ett og alt. Men KrF vet at Høyre har respekt for KrFs standpunkt­er i verdispørs­mål, også når vi er uenige. Det har vaert gjeldende i vårt samarbeid opp gjennom årtier. I samme periode som partier på venstreflø­yen har brukt sterke ord om KrFs verdi- og menneskesy­n.

Veien videre for KrF er det KrF selv som må bestemme. Men debatten må tas på riktige premisser.

Jeg blir forundret når Hareide toner ned uenigheten­e mot Arbeiderpa­rtiet, og samtidig går langt i å identifise­re SV som et sentrumspa­rti.

 ?? HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX ?? «Om det er noe som har preget Høyre det siste tiåret, er det at politikken er blitt «breddet», at det er like naturlig for oss å snakke om psykisk helse som om økonomi, og at vi har gått mot sentrum, ikke mot høyre», skriver Torbjørn Røe Isaksen (H). Han mener det er mer naturlig at KrF og Knut Arild Hareide å samarbeide­r med Høyre og Erna Solberg enn med Ap og Jonas Gahr Støre.
HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX «Om det er noe som har preget Høyre det siste tiåret, er det at politikken er blitt «breddet», at det er like naturlig for oss å snakke om psykisk helse som om økonomi, og at vi har gått mot sentrum, ikke mot høyre», skriver Torbjørn Røe Isaksen (H). Han mener det er mer naturlig at KrF og Knut Arild Hareide å samarbeide­r med Høyre og Erna Solberg enn med Ap og Jonas Gahr Støre.
 ??  ?? Torbjørn Røe Isaksen er uenig med beskrivels­en av Høyre i KrF-leder Knut Arild Hareides nye bok.
Torbjørn Røe Isaksen er uenig med beskrivels­en av Høyre i KrF-leder Knut Arild Hareides nye bok.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway