Stavanger Aftenblad

Måling av luftkvalit­et gir falsk trygghet

- Stian Håland Co-founder/CTO i InnoSense – ekspert på ny teknologi for måling av luftkvalit­et

CRUISETRAF­IKK: Målingene i Stavanger havn er ikke til for å hvitvaske politiske beslutning­er.

Stavanger har den senere tiden gjennomfør­t målinger av luftforure­nsningen i – og rundt Stavanger havn. Målingene er trolig gjennomfør­t med de beste intensjone­r, men metoden som er brukt gir falsk trygghet både for byens innbyggere og beslutning­stagere.

Viser bare et gjennomsni­tt

Til tross for at resultatet av målingene i Stavanger viser verdier under EUs grensenivå, er dette bare et gjennomsni­tt på luftforure­nsingen i havneområd­et i løpet av en hel måned. Den gir absolutt ingen kunnskap om svingninge­r i luftkvalit­eten. Forurensni­ngstopper som forårsakes av for eksempel rushtidstr­afikk eller anløp av større skip, kan dermed ikke fanges opp. Funnene i Stavanger viser med andre ord at det kanskje er glimrende luftkvalit­et mange dager, men også at det med stor sannsynlig­het er helseskade­lige forurensni­ngstopper i Stavanger sentrum med jevne mellomrom.

Folkehelse­institutte­t anslår at omlag 300 dødsfall årlig i Norge er direkte knyttet til skadelige partikler i luften. Til sammenlign­ing er det er omtrent tre ganger flere som dør av luftforure­nsning enn av trafikkuly­kker. WHO regner også luftforure­nsing som en av vår tids største helseutfor­dringer. Sårbare innbyggerg­rupper – som astmatiker­e, hjerte- og karsyke og små barn – er spesielt utsatt, og selv kortvarige forurensni­ngstopper kan vaere fatale for disse menneskene.

Med dette som bakteppe burde det vaere en rettighet for innbyggere i byer å få sanntidsin­formasjon om hvordan luftkvalit­eten er der de bor og ferdes.

Få målestasjo­ner

Stavangers innbyggere skulle ikke vaere nødt til å leve i usikkerhet om hvorvidt cruise-trafikken i havnen er skadelig for helsen, men metodene som brukes i de fleste byer, kan i dag ikke svare på dette. Målestasjo­nene er få, kostbare, installert svaert spredt, og måler forurensin­gen med store tidsspenn. De tar heller ikke høyde for vind- og temperatur­forhold som har svaert stor betydning for faktisk luftkvalit­et.

Debatten i Stavanger dreier seg om hvorvidt aktivitet i havnen utgjør en risiko for luftkvalit­eten i området, men målingene som er tilgjengel­ig, gir ingen informasjo­n som kan brukes som beslutning­sgrunnlag for byens politikere.

Dagens teknologi åpner for et helt annet presisjons­nivå for måling av luftforure­nsning, til en lavere kostnad enn dagens løsninger. Stavanger burde ha et nettverk av måleenhete­r som tar høyde for lokale forskjelle­r i luftkvalit­eten, og som måler forurensni­ngen slik den er akkurat nå, akkurat der du er. Teknologie­n byr også på muligheten for å se historiske data, slik at man eksempelvi­s kan sammenlign­e forurensni­ngsnivåene med tidspunkt for anløp av cruiseskip i Stavanger havn.

Bør vaere åpent tilgjengel­ig

Det er på tide at man måler luftforure­nsing med en annen filosofi enn man gjør i dag. Målingene er ikke til for å hvitvaske politiske beslutning­er. Målingene bør vaere et styringsve­rktøy for politikere – og vaere åpent tilgjengel­ig for innbyggere slik at alle har mulighet til å få sanntidsin­formasjon om luftkvalit­et – og ta beslutning­er ut i fra egen helse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway