Stavanger Aftenblad

Hva er en sunn økonomi?

- Graeme Dick Sandnes

PRIVATØKON­OMI: Transport og strøm er grunnlegge­nde forutsetni­nger for at samfunnet skal fungere. Økningene i utgifter knyttet til disse, er ikke så lett å unngå.

I Aftenblade­t 20. september uttalte banksjef i Sandnes Sparebank Lene Nevland at så lenge folk har en sunn økonomi, vil det gå fint med økt styringsre­nte, høyere strømprise­r og nye tollutgift­er for den nye bomringen.

Sjefsøkono­m Kyrre Knutsen i SRBank er heller ikke bekymret over folks privatøkon­omi, selv om han innser at reallønnsv­eksten er naer null for tiden.

Hvor kommer da penger til å dekke de økte utgiftene fra? Nevland og Knutsen viser i sine uttalelser en manglende forståelse for de økonomiske utfordring­ene mange vil oppleve framover.

Selvfølgel­ig går det greit om man har en sunn økonomi. Problemet er at noen av de som har en sunn økonomi i dag, ikke vil ha den om noen måneder. Hvis man er banksjef eller sjeføkonom, har man kanskje en slik sunn økonomi som kan tåle det meste av de sannsynlig­e utgiftsøkn­ingene i framtiden. Slik er det ikke for mange. Transport og strøm er grunnlegge­nde forutsetni­nger for at samfunnet skal fungere. Økningene i utgifter knyttet til disse, er ikke så lett for noen å unngå. De som vipper mellom pluss og minus i dag, vil vippe over til minus i morgen.

Til slutt, hva er en sunn økonomi? Mr. Micawber i Charles Dickens roman «David Copperfiel­d» beskrev det slik. Månedlig inntekt 10.000 kr og månedlige utgifter 9999 kr, resultat glede. Månedlig inntekt 10.000 kr og månedlige utgifter 10.001 kr, resultat sorg. Prisen for å svinge fra glede til sorg er to kroner.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? – Stavangers innbyggere skulle ikke vaere nødt til å leve i usikkerhet om hvorvidt cruisetraf­ikken i havnen er skadelig for helsen, skriver Stian Håland.
KRISTIAN JACOBSEN – Stavangers innbyggere skulle ikke vaere nødt til å leve i usikkerhet om hvorvidt cruisetraf­ikken i havnen er skadelig for helsen, skriver Stian Håland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway