Stavanger Aftenblad

– Mer fart, mer pop og mer fest

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

PLATESLIPP: På noen år har Hilde Selvikvåg gått fra å vaere helt ukjent til å bli en radiofavor­itt og selge ut de store konsertsal­ene. Et nytt album betyr – håper hun – enda ett nytt steg opp og fram.

– Det er spesielt å holde sin egen musikk i hendene, sier Hilde Selvikvåg, og overlevere­r en grønn vinylplate.

– Det er jo så moderne med vinyl, så jeg måtte få trykket opp noen. Jeg vil jo veldig gjerne vaere litt moderne, sier Hilde Selvikvåg og ler godt.

– Var det derfor du la plateslipp­et til et eldresente­r?

– Haha, nei, jeg jobbet det da jeg var 17, 18 , 19 år. På demensavde­lingen på Sivdamheim­en. Det gjorde noe med meg, og jeg husker hvor mye glede det var i å synge en sang, bare en liten trall eller en aftenbønn, for beboerne. Vi har demens i familien også. Nå når jeg har fått en stemme vil jeg gjerne bruke den til noe, og dette er en sak jeg er engasjert i. – Demens?

– Ja, og folkahelså. Sang og musikk kan gjøre veldig mye for helsa vår, uansett hvor vi er i livet. For folk med demens bringer det minner tilbake, de lyser opp og slapper av. Til turneen min skal mamma og meg lage scrunchies...

– ... atte du sa hva for noe? – Scruncies. Det er en slags hårstrikk. Jeg har designet stoff med sangtitlen­e mine, og det stoffet skal bli til strikker som vi skal selge til inntekt for demenssake­n. Du, aeg bare drøse på haer. AE dae greit?

Bøsen CV

Hilde Selvikvåg kommer fort i drøsen, og snakketøye­t går fort når det er varmt. Mye har gått fort for artisten fra Lye. I løpet av noen få år har hun gått fra å vaere nesten helt ukjent til å selge ut Stavanger Konserthus. Hun har vaert på turné med Morten Abel – og spilt i bandet hans.

– Det bøsnaste på min CV. Og ikke minst har hun laget masse sanger som har festa seg på radioliste­r, festa seg i øregangene og blitt spilt på fest og basar veldig mange steder.

Debutalbum­et «Slepp meg fri» fra 2015 ble nominert til Spellemann­prisen. Oppfølgere­n «Fanga heile verden» inneholder sanger hun har sluppet de siste to årene, pluss noen helt ferske, laget sammen med blant andre Børge Fjordheim og Gulleiv Wee. Hovedperso­nen har lagt litt av visepreget bort og erstattet det med enda mer pop.

– Jeg liker det fengende, de små tingene som folk husker. På ette albumet har jeg nok flere sanger som er litt mer... – ...moderne?

– Ja. Eller...som ligner mer på det jeg liker å høre på selv.

– Som er?

– Jeg liker mange, nyere norske artister. Jeg liker de etablerte også. Tekstene til Kari Bremnes, for eksempel, er jeg veldig glad i. Og lyden av folk som Sondre Justad og Cezinando. Dansbare ting med litt dybde i tekstene.

Til dans og kos

På sitt nye album «Fanga heile verden» har Selvikvåg beholdt sin jaerske dialekt, hun har beholdt melankolie­n i tekstene og litt av visepreget. Men bare litt. Sammen med produsent Børge Fjordheim og tekstforfa­tter Karianne Arntzen har hun laget musikk som skal kunne brukes til «både kos og fest».

– Jeg vil at det skal vaere noe der for kvelder i sofaen med typen og rødvinen. Og så vil jeg at det skal kunne spilles i bilen når familien skal på tur, og når det skal danses på fest. Jeg vil egentlig ganske mye.

Hun vil mye, og hun har sannelig fått til mye også. I høst fyller hun (sannsynlig­vis) både Sandnes Kulturhus og Stavanger Konserthus. Neste mål er å utvide nedslagsfe­ltet til steder utenfor Sørvestlan­det.

– Det tror jeg er fullt mulig. Vi ser mange norske artister som tar dialekten sin med seg og gjør det godt i hele landet. Jeg vil vaere en av dem. Fanga heile verden er kanskje litt bøse, men en litt større del av Norge vil jeg gjerne prøve meg på.

 ?? TRINE SELVIKVÅG ?? Hilde Selvikvåg gir ut sin andre plate. Den heter «Fanga heile verden» og inneholder blant annet fem sanger du allerede har hørt på radio.
TRINE SELVIKVÅG Hilde Selvikvåg gir ut sin andre plate. Den heter «Fanga heile verden» og inneholder blant annet fem sanger du allerede har hørt på radio.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway