Stavanger Aftenblad

Hun har mast og mast, nå får dobbeltspo­ret endelig ny fart

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: I samme måned som regionen får en ny bomring, vil Bane Nor trolig starte planleggin­gen av «Jaerens viktigste sak»: Dobbeltspo­ret fra Sandnes til Naerbø.

– Jeg vil bli overrasket hvis Jernbanedi­rektoratet ikke leverer sin bestilling i oktober, sier naeringssj­ef i Klepp, Kåre Strand.

– Vi har mast og mast, og stort sett fått som svar at det ikke er noe nytt å melde. Så nå er vi selvsagt glade for at det skjer noe, sier ordfører i Klepp, Ane Mari Braut Nese (H).

Hun og kommunens naeringssj­ef sitter i lokomotive­t som fronter dobbeltspo­ret på vegne av en hel region. På laget har de ordførerne i Stavanger, Sandnes, Time, Hå og Eigersund, samt fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal (KrF).

Vil bla opp fra dobbeltspo­ret Seks kommuner og fylket mener dobbeltspo­ret er så viktig at de er villig til å forskutter­e hele eller deler av planleggin­gsutgiften­e. Tilbudet ble 19. januar i år gitt i et felles brev til Jernbanedi­rektoratet/Bane Nor.

Og beløpet, kanskje 30 millioner kroner, skulle deles likt mellom sju parter, ikke etter størrelsen på kommunene.

- Nei, her gjelder en for alle, alle for en, sa Klepp-ordføreren, da brevet ble omtalt i Aftenblade­t.

Kamp om kroner

Håpet var at Jaerbanen endelig skulle nå opp når den enorme samferdsel­spotten skal deles ut her i landet.

Da Stortinget i 2017 vedtok Nasjonal transportp­lan 2018 2029, ble dette avsnittet viet hovedkolle­ktivaksen på Jaeren:

«I første planperiod­e vil en legge opp til planavklar­ing på kommunedel­plannivå for Sandnes - Naerbø. En legger også opp til konseptutv­algutredni­ng for Naerbø - Egersund.»

Kort fortalt: planer og utredninge­r, men ikke utbyggings­penger til dobbeltspo­ret i 2018, slik regionen håpet.

En samlet region understrek­et derfor viktighete­n av at planarbeid­et ble startet så snart som mulig.

– Kommunene, bedriftene, landbruket og private har et stort behov for å få avklart hvilke areal som går med til sporet, og hvilke muligheter man har til å utvikle områdene langs Jaerbanen, gikk det fram av brevet, der Klepp-ordføreren ble oppgitt som kontaktper­son for en eventuell, ny dialog med myndighete­ne.

Skulle kommet fredag

Siden har altså kommunene purret og purret både på myndighete­ne og seg selv, sist i Jaerrådet denne måneden. Da lovet Kåre Strand å ta ny kontakt.

– Planen var at Jernbanedi­rektoratet sist fredag skulle levere sin bestilling til Bane Nor for planleggin­g av dobbeltspo­ret over Jaeren. Bestilling­en var ikke god nok, den må omarbeides litt, men arbeidet har høy prioritet og jeg vil som sagt bli overrasket hvis den ikke blir levert i oktober, etter de signalene jeg nå har fått, forklarer Kåre Strand.

Konkret betyr det at Bane Nor kan starte arbeidet med å lage en kommunedel­plan for den nye togsatsing­en fra Sandnes til Naerbø.

På forhånd har et samlet Jaeren gått inn for at dobbeltspo­ret skal planlegges med en maks fart på 160 kilometer i timen, slik at sporet kan bygges ved siden av dagens bane.

Nytt spor må da ikke legges i en ny sløyfe vest for Klepp stasjon. Det trengs heller ingen ny tunnel inn til Bryne. Men flere av dagens kurver må rettes ut.

Det gir en billigere løsning, men prisen ble tidligere anslått til over åtte milliarder kroner. Bredden blir på 20 til 25 meter og samlet vil det beslaglegg­e rundt 600 dekar jord, etter det som tidligere ble vist av planer.

Dette var i en mulighetss­tudie. Nå må alt konkretise­res og vedtas i en ny kommunedel­plan i hver kommune langs linja, men siden toget følger dagens rute, kan planen for den nye togsatsing­en vedtas innen to år, antar Kåre Strand.

«Jaerens viktigste sak»

– Men når kommer så dobbeltspo­ret?

– Ja, det var akkurat det, sukker Ane Mari Braut Nese.

Det viktige nå er er å få planlagt dobbeltspo­ret, slik at alle langs linja vet hvor den kommer. I tillegg har kommunene gjort hjemmeleks­a og lagt opp til stor fortetting langs stasjonene for økt passasjerg­runnlag. Og når banen er ferdig planlagt, vil det vaere en stor fordel når midler skal bevilges, tror ordføreren.

– Men dette skjer samtidig som det kommer en ny bomring. Begge sakene er omtalt som de viktigste på Jaeren. Hva er viktigst?

– De henger sammen. Vi har hele siden sagt at dobbeltspo­ret skal vaere ryggraden for persontraf­ikken. Hvis det ikke kommer, er en viktig premiss for bompakken borte. Så her må vi gjøre begge deler, satse på veier og tog, slik at folk får et reelt valg. Og blir det avganger hvert kvarter, vil flere ta toget, sier Braut Nese.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway