Stavanger Aftenblad

Redd Stavanger stikker fra bom-regningen

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

BOM: Strand-ordfører Irene Heng Lauvsnes (H) frykter at en større del av Ryfast-regningen faller på Ryfylke, hvis Stavanger får gjennomsla­g for å snu bommen på Bybrua.

– Det kan bli veldig urettferdi­g, dersom bommen på Bybrua blir snudd. Stavanger kommune må ikke lage en gratis vei ut fra Hundvåg, det vil slå negativt ut for nedbetalin­gen av Ryfast-prosjektet. Jeg forventer at Stavanger bidrar til at vi sammen får nedbetalt prosjektet, at det blir en rettferdig fordeling av bompenger mellom innbyggern­e, sier Irene Heng Lauvsnes, ordfører i Strand.

I dag kreves det bompenger på Bybrua i retning sentrum. Bystyret i Stavanger har gjort vedtak om å snu bommen. Ordfører Christine Sagen Helgø tok dette opp i styringsgr­uppa for Bymiljøpak­ken sist fredag, og ba om å få saken opp.

– Betaler mest Strand-ordfører Irene Heng Lauvsnes er skeptisk. Hun minner om Ryfylke ønsket at Ryfast skulle gå direkte til Bekkefaret, men Stavanger presset gjennom at veien skulle gå via Hundvåg.

– Da må de også vaere med på å betale, og ta ansvar. Vi vil ikke ha regningen levert over til oss. Det statlige bidraget til Ryfast er ekstremt lavt. Trafikken fra Ryfylke må betale et veldig stort bidrag fra før, og vi tar et stort samfunnslø­ft. Vi som har minst, skal betale mest. Hele politikken er ekstremt urettferdi­g ovenfor de som ikke bor i byene, mener Irene Heng Lauvsnes.

Da Stortinget vedtok Ryfast, ble det lagt til grunn at Bybrua skulle vaere gratis. Derfor kunne ikke bomtaksten i Hundvågtun­nelen settes for høyt, ellers ville mange velge gratisveie­n over brua. Inntektene fra Hundvågtun­nelen ble den gang beregnet til å utgjøre 20 prosent av de samlede bompengein­ntektene i Ryfast, mens denne tunnelen står for 30 prosent av utbyggings­kostnadene.

Stortinget la til grunn at 9500 kjøretøy daglig kommer til å benytte Hundvågtun­nelen, mens 4200 biler daglig vil kjøre i Ryfylketun­nelen. På grunn av bommen på Bybrua kan trafikktal­lene kan bli langt høyere, ifølge en rapport utarbeidet av Møreforski­ng for Nye Sandnes. Litt avhengig av bomsatsene anslår rapporten anslår at hele 19.000 kjøretøy vil bruke Hundvågtun­nelen, det dobbelte av Stortinget­s prognoser.

– Betyr marginalt

Bjarne Kvadsheim (Sp) er Stavangers representa­nt i Ryfast AS. Han er uenig med Strandordf­øreren. Han tror ikke mange velger å kjøre «rebusløp» gjennom byen for å unngå bompasseri­nger.

– Det vil bety marginalt for Ryfast-inntektene om bommen snus. Folk sparer så mye tid på å kjøre Hundvågtun­nelen direkte til Motorveien, og de som for eksempel skal til Forus må uansett kjøre gjennom bomringen der, sier Kvadsheim.

Det er ennå usikkert om Ryfast AS blir en del av det nye, regionale bompengese­lskapet Ferde AS. Rogaland fylkeskomm­une og Strand kommune har sagt ja, ikke Stavanger. Dersom Ryfast står utenfor Ferde, vil bompengese­lskapet gå glipp av et årlig statlig tilskudd på 42 millioner kroner.

– Denne saken kommer opp i bystyret, trolig i slutten av oktober. Dette haster, vi er på overtid. Nå når Høgsfjord-ferja er avklart, er det ingenting som tilsier at Stavanger ikke skal selge aksjene til Ferde. Det er ingenting å tjene på å stå utenfor, sier Bjarne Kvadsheim.

Fylkesadvo­kat Siri Frafjord Landa er den eneste representa­nten fra Rogaland i Ferde-styret. Kvadsheim mener Stavanger, som har gararanter­t for Ryfast-lånet, burde hatt styreplass.

- Man organisere­r selskapet på en måte som ikke er demokratis­k forankret. For å få 42 millioner kroner i statstilsk­udd, må vi godtar dette. Hvem tør si nei da. Stavanger ønsker styreplass i Ferde, men vi får det ikke - for da vil andre også ha, sier Kvadsheim.

Sekretaria­tet i Bymiljøpak­ken har ikke oversikt over hva som blir de økonomiske konsekvens­en av å snu bommen på Bybrua. Ifølge Stine Haave Åsland skal det forberedes en sak til neste reforhandl­ingsmøte.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? 22. august demonstrer­te flere hundre mennesker på Bybrua i Stavanger, mot bompenger og Bymiljøpak­ken.
KRISTIAN JACOBSEN 22. august demonstrer­te flere hundre mennesker på Bybrua i Stavanger, mot bompenger og Bymiljøpak­ken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway