Stavanger Aftenblad

Brukollaps på Bråstein koster kommunen 3 millioner

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

SANDNES: Sandnes kommune må bla opp 3 millioner kroner etter at det ble oppdaget kritiske bruddskade­r på brua ved Bråstein stasjon i sommer.

Prisen på 3 millioner kroner er det kommunen må betale for tilrettele­gging og leie av en midlertidi­g bruløsning i 12 måneder.

Natt til 19. juni 2018 ble brua ved Bråstein stasjon stengt for ferdsel etter at en av brukerne merket at veien hadde seget og ringte politiet. Det førte til at brua ble stengt med umiddelbar virkning.

Gårdsbruk uten vei

En naermere inspeksjon fra Statens vegvesen og kommunen dagen etter konkludert­e med at brua måtte forbli stengt for all trafikk utenom gående og syklende.

– Årsaken til brukollaps­en var brudd på stjålbjelk­en som baerer veien. Den hadde rett og slett rustet i stykker og sviktet slik at betongen ga etter, sier Ane Rostrup, som er leder for park, vei og idrett i Sandnes kommune.

Det gjorde at 16 fastboende og to gårdsbruk var uten kjørevei over Figgjoelva. Mest kritisk var det at gårdene ikke fikk levert melk og at ny forsyning med fôr til dyrene var nødvendig innen ti dager.

Flere alternativ­er ble vurdert, og konklusjon­en var at den beste løsningen ville vaere en midlertidi­g bru. Først og fremst fordi det hastet å få på plass en løsning.

Det tok bare ni dager fra den gamle brua ble stengt til den første melkebilen kjørte over den midlertidi­ge bruløsning­en 28. juni. Det er rådmannen godt tilfreds med.

Siste lovpålagte inspeksjon av brua ble gjennomfør­t i 2015 og den neste var planlagt i 2019. Men det ble gjennomfør­t en mindre omfattende inspeksjon i 2017. Der ble det observert skader av betydning for brua baereevne, og det ble anbefalt å gjøre tiltak. Men skadegrade­n ble satt til 3, og det kreves ikke strakstilt­ak før den er 4 eller 5.

Utbedrings­kostnaden den gang ble kalkulert til 410.000 kroner. Nå må kommunen i stedet ut med 3 millioner kroner.

– Hvis vi hadde brukt mer penger på vedlikehol­d, kunne vi kanskje sluppet noen uventede og akutte hendelser som dette, sier Rostrup.

Men det er ikke sikkert at bedre vedlikehol­d ville ha hindret kollapsen.

– Det er alltid vanskelig å vurdere, sier Rostrup. Hun peker også på bruas alder, generell slitasje og elde og datiden byggemetod­e som årsak til bruddet. Etter kollapsen har kommunen gjennomgåt­t alle inspeksjon­srapporten­e på nytt for å se om det er flere broer som er i en slik tilstand at de bør rehabilite­res raskt.

Brua på Bråstein er 60 meter lang, og den midlertidi­ge løsningen består av nye veielement­er som hviler på de gamle brupilaren­e, som er vurdert som svaert solide og stabile.

Leieprisen er 66.000 kroner i måneden. Dette utgjør snaut 800.000 kroner for 12 måneder. I tillegg kommer 2,2 millioner kroner til fysiske tiltak som rekkverk og tilrettele­gging i forbindels­e med plassering på stedet. Demonterin­g er også inkludert i prisen.

Avventer ny bru

I området på Bråstein planlegges det kryssløsni­ng for den nye tverrforbi­ndelsen fra E39 til Kvernaland og Foss Eikeland, og E39 skal også utvides med to felt. Det planlegges også en stor mottakssta­sjon for ny strømforsy­ning i regi av Lyse og Statnett.

Når disse prosjekten­e er naermere avklart, vil rådmannen fremme en egen sak for bystyret om ny permanent bru over Figgjoelva på Bråstein. Derfor kan den midlertidi­g brua bli liggende lenger enn 12 måneder.

– Det skjer mye i dette området og vi avventer også kommunepla­nen. Derfor vil vi først komme med en sak på dette neste år, sier Rostrup.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway