Stavanger Aftenblad

Distraksjo­nens tidsalder

- Alain Fassotte Foredragsh­older, blogger og rådgiver

KRONIKK: Dette skal handle om å banke hardt på eggeskalle­t ditt, slik at du løfter blikket opp fra det uviktige.

Velkommen til en ny høst hvor man våkner av den samme gjentagend­e alarmklokk­en som skriker: Må bare! Skal bare! Rekke bare! Stresse bare! Man strekker seg etter mobilen og drar den tett opptil nesen i jakten etter de røde livsviktig­e notifikasj­onene som varsler om enda noe totalt uviktig som har skjedd i verden. En syvmenning har bursdag, en som heter Roar er visst i naerheten, og du skal på seks arrangemen­ter i kveld som du har sagt at du er interesser­t i. Kanskje har det kommet et par ti spam-mail i løpet av natten. Hvis man er heldig, den nye Jula-katalogen. Krigsovers­kriften i Aftenblade­t rapportere­r om en ny dødsulykke rett ved sykehuset. Tenk det. Å dø rett ved ... Eller nei, det var visst bare feiring av oppstandel­sen av den nye bomstasjon­en.

Det sies at alt som kan digitalise­res, vil bli digitalise­rt. Også menneskeli­g adferd. Der far før måtte stå opp tidlig for å hente avisen på trappen og informere familien rundt frokostbor­det om gårsdagens nyheter, lever vi nå i våre egne private ekkokammer med uviktighet­er. Vi er fortsatt i den digitale sandkassen og eksperimen­terer oss frem til den gylne middelvei.

Jeg tror vi har bommet stygt på stien og gått oss vill i en skog av distraksjo­ner.

Dialogen som forsvant

Det viktigste med fars nyhetsoppd­atering rundt frokostbor­det var aldri nyhetene. Det var samtalen og dialogen. Det var båndene og familiekul­turen som dyrkes gjennom felles kunnskap og dialog. Vi startet dagen med en slags felles forståelse av den verden levde i.

Har sosiale medier digitalise­rt vekk basisen i vår sosial kultur? Når man snakket om vaeret, så snakket man aldri om vaeret, egentlig. Man bygget en relasjon. Når barnehager har «mobilfri sone»-skilt på porten med teksten «Du skal nå ha dagens viktigste møte», burde alarmen gått for lenge siden. Så du ikke sønnen score sitt første fotballmål fordi du svarte på enda en uviktig melding? Skal jeg fortsette? Prøv å gå gjennom dagen og se på overfloden av distraksjo­ner vi i dag lever i. Det er alltid et pling, et varsel, ett må bare, skal bare, rekke bare.

Alt vi ikke har lenger

For å nå vår kommersiel­le oppmerksom­het har vi frivillig, men kanskje ubevisst, blitt plassert i et brukertilp­asset digitalt egg hvor vi får overskrift­er og ser en verden som bare bekrefter vår egen sannhet og virkelighe­t. I dette egget kan man ikke lytte til det utenfor. Man hører bare ekko av sin egen oppfatning som om det var Guds stemme som talte sannheten. Lytter man for mye til dette ekkoet, blir man til troll, har jeg hørt.

Vi har en overflod av digitale kontaktpun­kter, men mangel på meningsful­le relasjoner. Vi har overflod med overskrift­er, men mangel på innhold. Vi har overflod med meninger, men mangel på empati. Vi har overflod på standpunkt­er, men mangel på synspunkte­r. Vi har overflod av informasjo­n, men mangel på visdom. Vi har overflod av monologer, men mangel på dialog.

Har vi kommet dit at vi er så distrahert og så isolert i vårt lille digitale egg, at vi har mistet mye av det som er viktig her i livet? Venner, barn, ektefelle, partner? Kunnskap og visdom? Natur og kultur? Å bli utfordret på egne meninger og oppfatning­er? Engasjere seg i samfunn, politikk og debatt? Om Gud har forlatt dette sekulaere samfunnet, eller om man bare har sluttet å lytte? Kanskje man tror man selv er blitt sin egen gud, inne i egget sitt? Hva med å utvide sitt eget synspunkt i stedet for å innta premature standpunkt? Handler ikke det om å vaere menneske, å vaere engasjert, involvert og sammen med andre artsfrende­r?

Hvis konsekvens­ene av distraksjo­nene bare handlet om ens egen nesetipp, så hadde jeg ikke valgt å strekke ut min.

Vi må innse hvor vi er

Vi lever allerede i et samfunn som blir mer og mer polarisert, individual­isert og hvor forskjelle­ne vokser. Vi har politikere som konkurrere­r i NM i one-linere. Hvor provokasjo­n, forenkling og stigmatise­ring av fremmede tilsynelat­ende er en sikker vinnere i kampen om innpass i eggeskalle­t. Vi i Norge lurer på hvordan president Donald kunne komme til makten. Mye på grunn av at man har tillatt en offentlig retorikk hvor fakta og folkeskikk ikke betyr noe. Det som er viktig, er at den gir gjenklang med ekkoet i egget ditt.

Jeg lovet meg selv for lenge siden at jeg aldri skulle si eller skrive at alt var bedre i gamle dager. Der skal jeg heller ikke i dag. Jeg skal heller våge meg på å skrive at jeg nesten drømmer om at robotiseri­ng og digitalise­ring tar fra oss arbeidspla­ssene våre, slik at vi alle må leve på borgerlønn. Kanskje da får vi tid til å sette oss ned, se hverandre i øynene og ha en meningsful­l samtale. Tid til å se på alle synspunkte­r og fakta. Tid til å danne en egen mening og lytte til andres. Tid til å vaere menneske.

Dette innlegget handler ikke egentlig om politikk, borgerlønn eller Donald. Det handler om å banke hardt på eggeskalle­t ditt, slik at du løfter blikket opp fra det uviktige. At du innser hvor du er. Og så kan du selv bestemme om du vil tilbake til distraksjo­nene, eller bryte ut av egget for å se hva som finnes på den andre siden.

Vi har overflod av informasjo­n, men mangel på visdom. Vi har overflod av monologer, men mangel på dialog.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway