Stavanger Aftenblad

– Holdningen­e har endret seg

- Magnus Ekeli Mullis journalist magnus.mullis@ aftenblade­t.no Jon Ingemundse­n fotograf jon.ingemundse­n@ aftenblade­t.no

STAVANGER: I etterkant av metookampa­njen kalte Rosenberg-ledelsen inn til allmøte. Blant arbeiderne på gulvet var det først og fremst den eldre garde som måtte se seg selv i speilet.

I teknologib­edriften Rosenberg WorleyPars­ons på Buøy er tonen løs og ledig. Man må helst vaere litt hardhudet for å jobbe her, sier flere av de ansatte. Men seksuelle krenkelser og kvinnefien­dtlige kommentare­r tolereres ikke, verken på gulvet eller på kontoret. I alle fall ikke nå lenger.

– Titt og ofte må man dunke borti leggen til en eller annen som slenger av gårde en bemerkning. Det gjorde vi ikke før metoo-debatten – da lo vi det vekk, sier klubbleder Roy Inge Nilsen.

Nilsen sier at selv om metookampa­njen ikke er noe som det snakkes saerlig om fra dag til dag, har kampanjen hatt stor innvirknin­g på bedriften som naermer seg 900 fast ansatte, hvorav 140 er kvinner. Mens laerlingen­e sies å ha upåklageli­g oppførsel, har mange av de eldre gått en runde med seg selv.

– Vi som er litt oppe i årene har måttet endre holdningen­e vi har vokst opp med, sier klubbleder­en.

Etablerte retningsli­njer

I en undersøkel­se utført av Respons Analyse på oppdrag fra Aftenposte­n, oppgir en lavere andel av arbeidspla­sser på Sørog Vestlandet (11 prosent) å ha innført nye retningsli­njer som følge av metoo-debatten enn på Østlandet (20 prosent). I Trøndelag og Nord-Norge er andelen 18 prosent.

Da #metoo vokste og vokste utover høsten 2017, så Rosenberg-ledelsen seg nødt til å gjennomgå egne etiske retningsli­njer. Der og da konkludert­e HRdirektør Rolf Norås Pettersen og resten av administra­sjonen at Rosenberg var tilstrekke­lig dekket, og ledelsen så ikke noe behov for å endre retningsli­njene som ble til i forbindels­e med WorleyPars­ons oppkjøp av verftet i 2013. I mars kalte ledelsen likevel inn til allmøte for å diskutere hva det vil si å vaere en god kollega og for å diskutere metookampa­njen.

– Vi har ikke hatt noen personalsa­ker som er i naerheten av metoo-problemati­kken. Men det er klart at det blir slengt kommentare­r som noen kan reagere på. Da er det viktig å gi beskjed om at slikt er uønsket, sier HRdirektør Pettersen, som legger til at responsen på møtet var positiv.

På Rosenberg-lageret jobber laerling Eva Cathrine Scotland sammen med Monica Beer Omland og flere andre for å holde styr på logistikke­n til verftets små- og store oppdrag. Både Omland og Scotland er relativt ferske hos Rosenberg, og opplever arbeidspla­ssen som et sted der arbeiderne viser respekt for hverandre.

– Det er ganske mye tull og fanteri her, men det er jeg som setter grensene, sier Scotland.

– Jeg opplevde en situasjon på en annen arbeidspla­ss for mange år siden. Men på Rosenberg har jeg ikke opplevd problemer, og har heller ikke sett kvinnelige

 ??  ?? – Det er et godt miljø nå, og alle blir ivaretatt. Det bør ikke lenger vaere forskjell på om man er mann eller kvinne på Rosenberg, sier veteranen Gaute Malde, til høyre. Her sammen med Jørgen Harbo.
– Det er et godt miljø nå, og alle blir ivaretatt. Det bør ikke lenger vaere forskjell på om man er mann eller kvinne på Rosenberg, sier veteranen Gaute Malde, til høyre. Her sammen med Jørgen Harbo.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway