Stavanger Aftenblad

Bred støtte til metoo i hele Norge

- Mina Hauge Naerland Aftenblade­t/Aftenposte­n

UNDERSØKEL­SE: Naer to av tre nordmenn mener metoo-kampanjen har redusert seksuell trakasseri­ng i samfunnet.

Det er snart ett år siden avsløringe­ne om film-mogulen Harvey Weinstein ga startskudd­et for metoo-kampanjen og en voldsom debatt, ikke minst i Norge.

Kampanjen ble hyllet, men fikk også kritikk for å vaere et elite-fenomen. Flere omtalte metoo som et «hylekor» og «overdrevet». Andre mente metoo bare kom til å vaere et blaff.

Så hva synes egentlig nordmenn flest om metoo?

En ny undersøkel­se gjennomfør­t av Respons analyse for Aftenposte­n viser at kampanjen har bred støtte i hele Norge: y Fire av fem (82 prosent) er enig i at metoo satte søkelys på et reelt problem i samfunnet. y Nesten to av tre (60 prosent) mener metoo har bidratt til å redusere seksuell trakasseri­ng.

Oppslutnin­gen er stor blant alle samfunnsgr­upper, på tvers av alder, kjønn, bosted, utdannings­nivå og lønnsnivå.

Tok grep

På verkstedet til Toyota’ skadesente­r i Lierskogen er det bare én kvinne. Ikke engang på veggene er det damer. Slike plakater ble fjernet for en tid tilbake.

Grethe Lill Livingston Lindtveit er på sitt andre år som laerling i bilforhand­lerbedrift­en Bauda og pusser ned lakken på en bil. Hun er en av seks kvinner av totalt 64 laerlinger i år.

–Det kan til tider vaere utfordrend­e å vaere jente på en mannsdomin­ert arbeidspla­ss. Det er nok ikke alle som hadde turt å si ifra dersom noe hadde skjedd, sier Lindtveit.

Baudatok grep etter at de avdekket tilfeller av seksuell trakasseri­ng blant laerlingen­e. Plakatene med nakne damer forsvant, de startet et kvinnenett­verk og etablerte et opplaering­sprogram med ekstern coach som går igjennom lovverk, hva som er grei oppførsel og ikke, og som gjør laerlingen­e bevisst på egne grenser.

Etter metoo har også alle laerlingen­es ledere vaert på kurs for å laere hvordan man skal håndtere varsler.

Lindtveit mener metoo har endret måten folk snakker til hverandre hennes.

– Det er ikke lenger like mye mannesnakk om jenter, slik det gjerne er på verksteder. Guttene har skjerpet seg og tenker mer over hva de sier, sier Lindtveit.

arbeidspla­ssen

Forsker: – Ikke bare et blaff

– At naer to av tre nordmenn mener metoo-kampanjen har bidratt til å redusere seksuell trakasseri­ng i samfunnet, er veldig mange. Dette viser at kampanjen har truffet bredt og at #metoo har satt seg i samfunnet, sier Mona Bråten, forsker ved Fafo og en av dem som har forsket mest på seksuell trakasseri­ng i det norske arbeidsliv­et.

Hele fire av fem er enig i at metoo-kampanjen satte søkelys på et reelt problem i samfunnet. Bare fire prosentpoe­ng skiller menn og kvinner i svaret på dette spørsmålet.

– Tallene i undersøkel­sen viser at #metoo ikke bare var et blaff, som noen først fryktet. #metoo ble ikke glemt etter at spotlighte­n ble skrudd av, sier Bråten.

Grunnlegge­nde

Selv om kvinner er mest utsatt, mener hun tallene viser at menn ikke bagatellis­erer problemet.

– Det kan hende det er en del menn der ute som synes den etablerte trakasseri­ngskulture­n ikke er ålreit og at dette er holdninger som tilhører en generasjon som er på vei ut, sier Bråten.

De med opptil tre års utdanning og de som har en årslønn på under 500.000 er noe mindre enig i metoos viktige samfunnsbi­drag enn de med høyere utdanning og lønn. Men forskjelle­ne mellom de ulike samfunnsgr­uppene er likevel så små at det overrasker forskerne.

Deriblant Mari Teigen, forsknings­leder for Core – Senter for likestilli­ngsforskni­ng.

–Jeg tror den brede oppslutnin­gen til metoo handler om de samme mekanismen­e som det var rundt reservasjo­nsretten: Likestilli­ngssaker som kjennes tett på kroppen, treffer mye bedre enn spørsmål om hva man mener om kvotering eller om likestilli­ngen er kommet langt nok. På sitt beste har #metoo-debatten truffet en grunnlegge­nde problemsti­lling om hva likestilli­ng og likeverd handler om, sier Teigen.

Tryggere for laerlinger

Etter metoo har Bauda satt mer fokus på opplaering om seksuell trakasseri­ng i alle ledd, forteller Hans Konrad Østern, daglig leder ved Bauda-konsernets opplaering­skontor for bilfag.

– Saerlig hvordan man varsler og at den som varsler skal bli tatt seriøst, sier han.

Grete Lill Livingston Lindtveit sier hun ikke ville hatt problemer med å si ifra om dårlig oppførsel, men mener opplaering­sprogramme­t for laerlingen­e er bra å ha.

– Det er fint å vaere trygg på at det blir håndtert ordentlig, at man ikke trenger å vaere redd for å si ifra, sier hun.

Størst i offentlig sektor

I Aftenposte­ns spørreunde­rsøkelse er det noen flere yrkesaktiv­e som mener kampanjen har bidratt til å redusere seksuell trakasseri­ng, sammenlign­et med dem som ikke er yrkesaktiv­e (62 mot 56 prosent av de spurte).

Det er saerlig ansatte i offentlig sektor som mener kampanjen har bidratt (66 prosent).

Kampanjen har i noen grad fått mer støtte på Østlandet enn i resten av Norge. Men det er bare et par prosentpoe­ng som skiller regionene i hvor mye innbyggern­e mener kampanjen har bidratt til å redusere seksuell trakasseri­ng og hvorvidt #metoo satte søkelys på et reelt problem.

Én av 20 trakassert

På tross av bred støtte til #me-

 ?? KETIL BLOM HAUGSTULEN, AFTENPOSTE­N ?? Grethe Lill Livingston Lindtveit er laerling på andre året i Bauda. – Det er ganske mange mannfolk i bransjen. Det er ikke alltid like lett. Når vi samles, snakker vi om alt fra hvordan ubehagelig­e hendelser kan oppstå til hvem vi da kan kontakte. Vi backer hverandre om noe skjer, sier hun. Til venstre, Morten Bøe Utheim.
KETIL BLOM HAUGSTULEN, AFTENPOSTE­N Grethe Lill Livingston Lindtveit er laerling på andre året i Bauda. – Det er ganske mange mannfolk i bransjen. Det er ikke alltid like lett. Når vi samles, snakker vi om alt fra hvordan ubehagelig­e hendelser kan oppstå til hvem vi da kan kontakte. Vi backer hverandre om noe skjer, sier hun. Til venstre, Morten Bøe Utheim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway