Stavanger Aftenblad

Flere endringer på arbeidspla­sser på Østlandet enn på Vestlandet­t

- Thea Storøy Elnan Maria T. Pettrèm

UNDERSØKEL­SE: Andelen arbeidspla­sser som har innført nye retningsli­njer er betrakteli­g lavere på Sør- og Vestlandet enn i resten av landet.

Mens 20 prosent av de yrkesaktiv­e på Østlandet og 17 prosent av de ansatte i Trøndelag og Nord-Norge oppgir at nye retningsli­njer er innført som følge av metoo-kampanjen, er denne andelen bare 11 prosent blant de yrkesaktiv­e på Sør- og Vestlandet.

Det viser ferske tall fra Aftenposte­ns undersøkel­se som er gjennomfør­t i samarbeid med Respons Analyse.

Norce-forsker Kari Einarsen i Stavanger tror det lave antallet bedrifter med nye retningsli­njer kan skyldes de mange store, internasjo­nale industrise­lskapene på Vestlandet.

– Utenlandsk­e firmaer er ofte mer formelle og har flere retningsli­njer enn de norske. Det kan hende at i mange slike firmaer var nok retningsli­njene til stede allerede før metoo-kampanjen, sier Einarsen, som har skrevet doktorgrad om håndtering av mobbing og varsling på arbeidspla­ssen.

Varige endringer

Hun tror det er en mulighet for at noen av de spurte var bevisst arbeidspla­ssens eksisteren­de retningsli­njer før metoo. Eller at bedriftene har vaert dårlige på å kommuniser­e ut til sine ansatte at de lenge har hatt lignende retningsre­gler.

– Det kan rett og slett hende at de norske bedriftene henger etter når det gjelder formelle prosedyrer, sier hun.

Til sammen svarer 17 prosent av de ansatte på landsbasis at de har fått nye retningsli­njer. 18 prosent i offentlig sektor og 15 prosent sektor.

– Det er et veldig høyt tall. Det viser at arbeidspla­ssene har satt i gang en prosess, og at endringene som følge av metoo er varige, sier Mona Bråten, forsker på seksuell trakasseri­ng i arbeidsliv­et ved Fafo.

Hun mener tallene viser at det har vaert fokus på metoo også blant arbeidsgiv­ere.

– Vi får håpe disse systemene klarer å fange opp og forebygge mot fremtidige tilfeller av seksuell trakasseri­ng, sier Bråten.

i privat

Sør- og Vestlandet bakpå SSB-tall fra 2017 viser at Vestlandsf­ylkene har den mest kjønnsdelt­e offentlige sektoren og at det er størst inntektsfo­rskjeller mellom kvinner og menn i Rogaland.

– Sørlandet er fremdeles preget av tradisjone­lle kjønnsroll­er og lav likestilli­ng, og majoritete­n tar kjønnsroll­ene for gitt. Det kan bety at seksuell trakasseri­ng ansees som noe uunngåelig og naturgitt, og at det derfor ikke vies så stor oppmerksom­het, sier forsker UllaBritt Lilleaas.

Hun er forsker ved Senter for tverrfagli­g kjønnsfors­kning på Universite­tet i Oslo. I 2014 ga hun og sosiolog ved Arbeidsfor­skningsins­tituttet ved OsloMet, Dag Ellingsen, ut boken Noen vil ha det slik. Tradisjone­lle kjønnsroll­er og svake levekår på Sørlandet.

Den viser at Sør- og Vestlandet fortsatt henger etter hva gjelder likestilli­ng i arbeidsliv­et: Flere kvinner jobber deltid, de tjener betrakteli­g mindre enn menn og flere er hjemme med barn.

– På Sør- og Vestlandet eksisterer det ikke en kultur for å ta tak i problemsti­llinger knyttet til seksuell trakasseri­ng. Det kan vaere en mulig forklaring på hvorfor tallene i undersøkel­sen er mye lavere for denne delen av landet enn i resten, sier Lilleaas.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Norce-forsker Kari Einarsen i Stavanger tror det lave antallet bedrifter med nye retningsli­njer kan skyldes de mange store, internasjo­nale industrise­lskapene på Vestlandet.
JON INGEMUNDSE­N Norce-forsker Kari Einarsen i Stavanger tror det lave antallet bedrifter med nye retningsli­njer kan skyldes de mange store, internasjo­nale industrise­lskapene på Vestlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway