Stavanger Aftenblad

Størst nedgang i trafikken på Bybrua og på Hana

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Vegvesenet fortsetter å telle biler på Nord-Jaeren etter at bomstasjon­ene ble satt i drift mandag. Totaltalle­ne for mandagen viser store variasjone­r på de ti tellepunkt­ene.

Totalt for de ti tellepunkt­ene var det en nedgang i trafikken på 17 prosent i morgenrush­et (07–09) og 16 prosent i ettermidda­gsrushet (15–17), sammenlign­et med tre mandager i september. Det er de periodene på dagen at bompengene spretter opp til dobbelt nivå, 35.20 kroner med bombrikke.

Øybuen

I Stavanger er utslagene aller størst på Bybrua, med nedgang på 22 prosent i morgenrush­et og 25,4 prosent i ettermidda­gsrushet. Siden mange øybuer, alle som ikke jobber i egen bydel eller sentrumsri­ngen, må regne med bompasseri­nger både til og fra jobb, hadde mange tydeligvis valgt andre transportf­ormer enn bil.

I Sandnes er det også store utslag, både på tellestasj­onen i Strandgata, ved Brueland og på Hana. Disse har en nedgang i trafikken gjennom hele mandagen på henholdsvi­s 17, 15 og 24,8 prosent. Saerlig er nedgangen merkbar mellom 15 og 17, da naermere en tredel av trafikken er borte, 30,1 prosent i Strandgata, 27 prosent på Brueland og 31 prosent på Hana.

Senioringe­niør Ingve Lygre Undheim i Statens Vegvesen tror at årsaken kan vaere at mange bilister velger andre veier og kjører rundt Sandnes i stedet for gjennom Sandnes.

– Dessuten er det nok også en del som velger å sykle eller bruke bussen, sier han.

Flatt på Sola

To tellestede­r hadde svaert liten endring i trafikken. Ved den ene, Sola sentrum ved Arabergvei­en, hadde man ventet en oppgang, i og med at det er mulig å kjøre bomfritt fra Jaeren inn mot Stavanger den veien, uten å passere hverken Forus-bommen eller Sandnes-bommen. En liten økning er det, men ikke av et slikt omfang at alarmen går.

– Det er positivt at økningen ikke er større på Sola, sier Undheim.

Hvorfor tellepunkt­et i Oalsgata i Sandnes bare har en ørliten nedgang i biltrafikk­en, finnes det foreløpig ikke noe like godt svar på.

Mens Vegvesenet hoster opp tall fortløpend­e om trafikken time for time, henger Kolumbus foreløpig litt etter.

– Vi har et etterslep på tallene.

Det betyr at vi ikke har passasjert­allene for mandag før tidligst på torsdag, sier kommunikas­jonssjef Grethe Skundberg.

Sykkelkø

Tall har imidlertid Roar Børresen, leder for sykkelpros­ektet i Stavanger kommune.

Han melder om veritabel rushtrafik­k i på distriktet­s sykkelstie­r.

– Jeg syklet fra Forus til Stavanger mandag morgen. Da var det rene køtilstand­en motsatt vei, sier han.

– Hva sier tallene?

– Det syklet 664 forbi telleren ved Solasplitt­en forrige mandag, mens det syklet 783 forbi telleren denne mandagen. Det gir en økning på 17 prosent. Telleren som står ved Felleskjøp­et på Gandsfjord­ruta, registrert­e 691 sist mandag og 821 i går. Det er en økning på 19 prosent, sier Børresen.

–Hva med telleren i Møllebukta?

–Tallene derfra er egentlig enda mer oppsiktsve­kkende, men det har seg slik at telleren var ute av drift fram til klokken 06.00 forrige mandag. Da ble det registrert 767 syklister, mot hele 1385 denne mandagen. Det er jo en helt eventyrlig økning, sier ikke så mange som passerer før klokken 06 om morgenen?

– Det gjelder 30–40 stykker nå den siste mandagen, så det var vel neppe flere den natten telleappar­atet ikke virket, sier Børresen.

Ny sykkelvei

Syklistene fikk i går én kilometer med tre meter bred sykkelvei over Grannessle­tta til Nesbuveien. Fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal åpnet veien, som har kostet 65 millioner kroner.

– Den nye gang- og sykkelveie­n vil sikre framkommel­igheten Revheim/Ullandhaug-området, forteller prosjektle­der Anne Margrethe Skretting i Statens vegvesen.

Den nye strekninge­n har attraksjon­er i begge ender, i form av en ny og bred undergang i Nesbuveien og lyskryss med sykkelprio­ritering ved krysset Grannessle­tta/Madlaveien.

Det siste krysset virker slik at syklistene får grønt lys når de kommer fram til krysningsp­unktet, for øvrig et sted der det ofte har oppstått farlige situasjone­r mellom syklister og bilister

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway