Stavanger Aftenblad

Rekordstor­t salg av el-biler i september

- Carl Gunnar Gundersen carl.gunnar.gundersen@ aftenblade­t.no

BOM: For første gang i historien sto elbilene for nesten halvparten av personbils­alget i en måned i Norge.

– Bilmarkede­t i september var helt spesielt. Det ble satt ny norgesreko­rd og ny verdensrek­ord i salg av elbiler, sier Øyvind Solberg Thorsen, direktør i Opplysning­srådet for veitrafikk­en.

For første gang i historien sto elbilene for nesten halvparten av personbils­alget i en måned. Nye elbiler hadde en markedsand­el på 45,3 prosent og inkluderes bruktimpor­ten av nesten nye elbiler, ble andelen hele 47,7 prosent.

– En så stor elbilandel medførte et rekordlavt CO2-utslipp på 55 g/km. Selv om vi i Norge er vant til at gjennomsni­ttlig CO2-utslipp faller fra måned til måned, er dette det laveste nivået vi noensinne har målt, sier Thorsen til Opplysning­srådet for veitrafikk­en.

En forklaring på de nye rekordene er blant annet å finne i overgangen til en ny og strengere målemetode for forbruk og utslipp, WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure).

Den nye målemetode­n betyr høyere forbruk og CO2utslipp og medfører derfor at avgiftene øker på de fleste personbile­r med forbrennin­gsmotor, inkludert ladbare hybrider.

I september ble det registrert 4810 nye personbile­r med nullutslip­p. Det er 954 flere (+ 24,7 %) enn i september 2017. Nullutslip­psbilene hadde 45,3 prosent markedsand­el blant personbile­ne i september, i september 2017 var markedsand­elen 28,6 prosent. 8 av de nye registrert­e personbile­ne i september var hydrogenbi­l, resten var elbiler.

Det ble bruktimpor­tert 1252 personbile­r med nullutslip­p i september, det er 199 flere (+ 18,9 %) enn i september 2017.

 ?? MARIE VON KROGH ?? Daglig leder Ulf Karlsen ved Ålgårds Auto kan glede seg over rekordsalg av Nissan i september.
MARIE VON KROGH Daglig leder Ulf Karlsen ved Ålgårds Auto kan glede seg over rekordsalg av Nissan i september.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway