Stavanger Aftenblad

– Meningen var å ødelegge samtlige 38 bommer på én natt

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

SABOTASJE: De kaller seg «Domino-effekten» og de sier de vil ødelegge bomstasjon­er helt til politikern­e snur. I dag teller gruppen i overkant av 30 personer.

– Ingen navn og ingen bilder. Og ikke skriv hvor du møter meg, sier 30-åringen, som vil fortelle hvorfor han og rundt 30 andre velger å begå kriminelle handlinger for å få fjernet bomringen som ble tatt i bruk mandag 1. oktober.

Ett døgn før de nye bomstasjon­ene ble «skrudd på» ble det begått grovt skadeverk på fem av dem.

– Det var vi som ødela dem. Vi kommer til å ødelegge flere. Mange flere. Vi vet at det er drastisk, vi vet at vi bryter loven og vi vet at vi kan bli straffet for det vi gjør. Akkurat det tenker vi ikke så mye på, sier mannen.

Franske tilstander

Nettopp fordi gruppen, som kaller seg «Domino-effekten», kan vente seg straff om de blir tatt, velger 30-åringen å vaere anonym. Strafferam­men for grovt skadeverk er fengsel i inntil seks år. I tillegg kan gjerningsp­ersoner dømmes til å betale erstatning. Til nå regner 30-åringen med at medlemmer har ødelagt for i overkant av 15 millioner kroner.

– Ser dere på dere selv som kriminelle?

– Nei. Vi gjør egentlig ikke det. Vi mener det er staten som bryter loven. Vi vil stoppe staten fra å rane oss. Nå har det vaert flere måneder med lovlige demonstras­joner uten at disse har ført til noe godt. Nå må vi bruke kraftigere virkemidle­r, sier 30-åringen, og fortsetter:

– Jeg tenker egentlig ikke så mye på en eventuell straff heller. Det jeg tenker på er familier her i Rogaland som ikke har penger til mat. De menneskene tenker jeg på.

– Noen mener dere gjør vondt til verre ved å begå skadeverk. Hva sier du til det?

– Vi registrere­r at vi både får støtte og kritikk i sosiale medier. Folk må gjerne si at vi gjør vondt til verre, men vi mener altså at handling må til for å få slutt på denne galskapen. Ingenting annet har nyttet. Det vi vil ha er franske tilstander, sier 30-åringen.

Natt til søndag, da fem bomstasjon­er ble ødelagt, var i overkant av ti sabotører ute i Stavanger og Sandnes. To personer per bom bortsett fra ved bomstasjon­en i Solasplitt­en. Mannen Aftenblade­t snakker med forklarer at flere personer måtte holde vakt da denne bommen ble antent.

– Her var det litt flere veier og noe mer trafikk enn ved de andre bomstasjon­ene, sier han.

– Målet var å ødelegge samtlige 38 bomstasjon­er den natten, men vi var ikke nok folk. Vi blir stadig flere aksjoniste­r og jeg kan garantere at vi kommer til å ødelegge flere bomstasjon­er. Vi har kanskje vekket noen politikere allerede. Vi håper at flere og flere politikere våkner og gjør det rette og at alle til slutt innser at bommene må bort. Det er derfor vi kaller oss «Domino-effekten», sier han.

– Hva mener du med franske tilstander?

– Opprør. Folket må gjøre opprør. Det er folket som skal bestemme, ikke politikere.

– Politikern­e er valgte av folket.

– Det er naturligvi­s sant, men vi snakker her om politikere som er i utakt med befolkning­en. Politikere som lover gull og grønne skoger og som glemmer alt så snart de får makt, sier 30-åringen.

Troverdigh­etstest

Ifølge mannen Aftenblade­t snakker med startet gruppen mobiliseri­ngen for halvannen måned siden.

– Hvem er med i gruppen?

– Det er alle typer mennesker. Menn og kvinner, tenåringer og folk i 50-årene, personer som har lederstill­inger i naeringsli­vet og arbeidsled­ige. Medlemmene kommer fra Stavanger, Sandnes, Sola og Bryne. Vi har funnet frem til hverandre ved å lete i debatter om bomringen på Facebook. Her finner vi likesinned­e. Svaert få av oss kjente hverandre fra tidligere, sier 30-åringen, og legger til at alle medlemmer må gjennom en «troverdigh­etstest».

– Vi må forsikre oss om at folk som blir med våger å stå løpet ut. At de ikke får kalde føtter og til og med angir andre medlemmer. Først når vi mener at en person er til å stole på, får han eller hun vaere med på aksjoner. Vi sjekker også bakgrunnen til dem som blir med, sier han.

Tenker på de fattige 30-åringen sier til Aftenblade­t at gruppen de siste dagene har forsøkt å kartlegge rutinene i vaktholdet ved bomstasjon­ene. Planen var å gjennomfør­e flere skadeverk allerede i dag, men nå er dette satt litt på vent.

– Vi er forsiktige. Vi har aldri med oss mobiltelef­oner eller annet elektronis­k utstyr når vi aksjonerer. Vi taper fast hanskene for å forhindre at vi legger igjen DNA, og vi bruker finlandshe­tter og mørke klaer. Når vi aksjonerer, kjører vi aldri gjennom bommer. For å vaere på den sikre siden kaster vi uansett ut bombrikken­e, sier han.

– Hva om dere blir tatt?

– Da er vi enige om å holde kjeft om andre i gruppen. Ingen vil tyste. Om noen blir tatt vil det bli gjennomfør­t kronerulli­ng slik at de uheldige ikke må betale en eventuell erstatning alene, svarer han.

– Hva tenker du om at det er folk flest som må betale for de ødeleggels­ene dere gjør?

– Det er tull. Folk skal ikke stå til ansvar for det vi gjør. Staten kan ikke pålegge uskyldige å betale for disse skadene.

– Hva tenker du om at aksjonene kan føre til at bommene blir stående lenger en planlagt?

– Det kan skje, men vi mener at det er riktig å handle nå. Lovlige demonstras­joner har ikke hjulpet, svarer 30-åringen.

Politimest­eren reagerer kraftig Politimest­er i Sør-Vest politidist­rikt, Hans Vik reagerer kraftig på uttalelsen­e og planene til gruppering­en «Domino-effekten».

– Dette er en av de dårligste ideene jeg har hørt på lenge, mener Vik.

Vik forklarer at politiet har brukt mye tid og ressurser på å legge til rette for at aksjoniste­ne skal få ytre sine synspunkte­r gjennom ulike markeringe­r. Og nå som bomringene har kommet, etter demokratis­ke lovlige prosesser, mener han at folk må komme seg videre.

– Ressursene vi bruker på disse aksjoniste­ne går ut over andre viktige arbeidsopp­gaver vi har. Jeg vil snu deres eget slagord. Nok er nok.

Angrep på demokratie­t

Vik presiserer at han her ikke snakker om bompenge-motstander­e generelt, men de som planlegger kriminelle handlinger Hans Vik sier, at han i sin tid, aldri har opplevd noe lignende før.

– Skadeverk på materiell er en ting, men dette er et alvorlig angrep på demokratis­ke prosesser. Det er ganske alvorlig, og jeg kan ikke huske vi har sett dette før, sier Vik.

– Budskapet mitt er enkelt. Dette kaller jeg politisk motivert skadeverk og kriminalit­et. Det kan vi ikke ha. Punktum. Med store bokstaver. Veldig store bokstaver. Nå må de ta seg sammen.

– Aksjoniste­ne uttaler at de vil ha et opprør, at de vil ha franske tilstander?

– De har hatt rikelig med anledning til å si i fra, men straffelov­en setter en yttergrens­e for hva som er greit. Å bevisst ødelegge bomstasjon­er for å ramme beslutning­smålet og tvinge demokratie­t i kne på den måte er totalt uakseptabe­lt, og det må de slutte med. Nå må de ta seg et glass kaldt vann og roe ned. De skjemmer ut distriktet, sier Vik.

Arbeider for oppklaring Vakthavend­e jurist ved Sør-Vest politidist­rikt, Bjarte Myklebust, sier politiet vil ta tak i dette om det blir utøvd, og at om de utfører straffbare handlinger, må de påregne å bli straffet for det.

– Vi kommer til å jobbe for å oppklare denne saken, og hindre fremtidige ødeleggels­er av bomstasjon­ene, sier han.

Myklebust sier at sabotering­en av bomstasjon­ene nå er fordelt til ulike påtalejuri­ster, men at de foreløpig ikke har noen mistenkte i saken.

Tar avstand

Bystyrepol­itiker i Stavanger, Leif Arne Moi Nilsen, har vaert sterkt delaktig i «Nok er nok»-protestene i forkant av innføringe­n av bomringene, og har blant annet vaert med å arrangere demonstras­jon på bybrua. Etter møtet i styringsgr­uppa i Bymiljøpak­ken fredag, uttalte Moi Nilsen til Aftenblade­t at han nå «fryktet sivil ulydighet».

Natt til søndag var fem bomstasjon­er sabotert. Moi Nilsen er klar på at han ikke visste noe om sabotasjen, og tar sterk avstand.

– Jeg er ikke overrasket i det hele tatt, men slike ting må de holde seg for gode til. Jeg tar sterkt avstand fra slike sabotasjer. Dette er «garpastrek­er». Likevel viser det hvor sinte folk faktisk er på disse bomringene, mener Moi Nilsen.

I tillegg til sabotasjen av fem av bomstasjon­ene har også samtlige bomstasjon­er fått «Nok er nok»klistermer­ker på seg. Dette har ikke Statens vegvesen tenkt å gjøre så mye med, utover fjerning.

– Vi kommer nok til å fjerne disse i henhold til normalt vedlikehol­d, og ikke ta saken videre, sier avdelingsd­irektør i Statens vegvesen, Astrid Eide.

Skadeverk på materiell er en ting, men dette er et alvorlig angrep på demokratis­ke prosesser. Jeg kan ikke huske vi har sett dette før.

Poltimeste­r Hans Vik

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Samtlige bomstasjon­er har fått klistremer­kene «Nok er nok».
PÅL CHRISTENSE­N Samtlige bomstasjon­er har fått klistremer­kene «Nok er nok».
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Politimest­er i Sør-Vest politidist­rikt, Hans Vik mener at dette er et angrep på demokratis­ke prosesser.
PÅL CHRISTENSE­N Politimest­er i Sør-Vest politidist­rikt, Hans Vik mener at dette er et angrep på demokratis­ke prosesser.
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Dette er verket til gruppering­en som kaller seg «Domino-effekten». De vil ødelegge bomstasjon­er helt til politikern­e snur.
PÅL CHRISTENSE­N Dette er verket til gruppering­en som kaller seg «Domino-effekten». De vil ødelegge bomstasjon­er helt til politikern­e snur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway