Stavanger Aftenblad

Det gikk skikkelig galt da Equinor skulle laste olje på Oseberg-feltet

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

OLJÅ: Da 29.000 liter baseolje rant ut i sjøen fra Oseberg-feltet i sommer, forsøkte ikke Equinor å samle opp oljen. Dette var det sjette utslippet på Oseberg til nå i 2018.

Om morgenen søndag 22. juli skjedde det et betydelig utslipp av baseolje på Oseberg-feltet i Nordsjøen. Da Eqionor skulle laste 150.000 liter baseolje fra båt til en lagertank på Oseberg B, gikk 29.000 liter på sjøen. Utslippet skjedde da baseoljen gikk i overløp og ut i sjøen etter at tanken det skulle i var full.

I en melding til Petroleums­tilsynet skriver Equinors plattforms­jef Roger Naess at et beredskaps­fartøy ble mobilisert, men det ikke ble sett på som mulig å kunne samle opp oljeutslip­pet.

Dette stadfestet også Equinors gransking av utslippet. I sin rapport skriver Equinor at årsaken til utslippet var knyttet til feilaktig og manglende teknisk informasjo­n om tankens størrelse. Alarmen for overfyllin­g var innstilt på 468.000 liter, mens det reelle volumet for overfyllin­g ser ut til å vaere 400.000 liter.

– Vi har gjennomfør­t en intern gransking av hendelsen som viser at årsakene til hendelsen var at nivåalarme­r i tanken gikk for sent til å forhindre overfyllin­g. I tillegg var oppgitt volum for tanken ikke i overensste­mmelse med volum opp til overløpet, forklarer Eskil Eriksen, pressekont­akt i Equinor.

Baseolje brukes i borevaeske­r og er, ifølge Eriksen, klassifise­rt som et gult kjemikalie i Miljødirek­toratets regelverk. Det betyr blant annet at baseolje har akseptable miljøegens­kaper og brytes raskt ned i sjøen.

– Hendelsen er klassifise­rt som en Grønn 4 hendelse, som er den nest laveste klassifise­ring i våre systemer. Vi ønsker å forhindre ethvert utslipp fra våre installasj­oner og tar hendelsen på Oseberg alvorlig. Derfor har vi gjennomfør­t en intern gransking av utslippet, for å få klarhet i årsaksforh­old slik at vi kan unngå tilsvarend­e hendelser i fremtiden. Vi har oppdatert de operasjone­lle prosedyren­e for fylling av denne tanken, og vi jobber med tekniske tiltak for å unngå at dette skjer igjen, Eriksen.

Dette var imidlertid ikke første gang det var uønskede utslipp på Oseberg i 2018. Totalt fem utslipp fra Oseberg er meldt til Petroleums­tilsynet i år.

– Vi har ikke hatt røde hendelser knyttet til utslipp i Osebergomr­ådet i 2018, men vi har rapportert fem utslipp fra Oseberg til norske myndighete­r så langt i år.

– Stort utslipp

Kystverket registrert­e utslippet og sendte fly over området. I en epost til Equinor og plattforms­jef Roger Naess som ble sendt 25. juli, ba Kystverket om en utfyllende begrunnels­e for hvorfor det ble vurdert som umulig å samle opp utslippet olje.

«Kystverket ønsker at dere kommer med en mer utfyllende begrunnels­e for at dette ikke var mulig, da 29 000 liter ses på som en betydelig mengde.»

Overfor Aftenblade­t bekrefter Petroleums­tilsynet at hendelsen ikke kommer til å bli gransket. Aftenblade­t har også vaert i kontakt med nordsjø- og miljøseksj­onen i Sør-Vest politidist­rikt som ikke var kjent med utslippet.

– Urovekkend­e

Heller ikke Miljødirek­toratet går videre med saken utover å be om den interne granskings­rapporten som Equinor laget. Dette for å se hva Equinor fant av bakenforli­ggende årsaker til hendelsen, samt hva selskapet gjør for å hindre gjentagels­e.

Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom, mener det er urovekkend­e det hele 29.000 liter baseolje kan gå rett i sjøen uten at det registrere­s utslippet foregår.

– Her har Equinor feilet totalt. Dette viser nok en gang at det er stor risiko forbundet med oljeog gassvirkso­mhet, og det er et argument for at vi ikke kan åpne Lofoten, Vesterålen, Senja eller videre i Barentshav­et for oljevirkso­mhet. Når slike ting skjer i Nordsjøen, hvor vi har drevet med oljevirkso­mhet i lang tid, kan vi ikke tro på oljeindust­rien når de sier det er trygt i nord, mener Eiterjord.

Han mener de offentlige etatenes holdning til dette utslippet er for defensiv.

-Det er oppsiktsve­kkende at det heller ikke er kommet noen reaksjon fra offentlige etater og at det bare godtas at dette skjedde og at Equinor ikke ryddet opp fordi utslippet ble oppdaget for seint, påpeker Eiterjord.

 ?? HARALD PETTERSEN/EQUINOR ?? Utslippet fra Oseberg-feltet skjedde 22. juli i år.
HARALD PETTERSEN/EQUINOR Utslippet fra Oseberg-feltet skjedde 22. juli i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway