Stavanger Aftenblad

Forsand får landbruksk­ontoret i Nye Sandnes

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

SANDNES: Ansatte i Sandnes ble tatt på senga da politikern­e gikk inn for å legge landbruksk­ontoret i Nye Sandnes til Forsand stikk i strid med anbefaling­en fra rådmannen og ønsket fra bondelagen­e i Sandnes.

– Da sier jeg halleluja og sier takk for det, sa Ole Tom Guse (KrF) fra Forsand.

Tillitsval­gte i Sandnes var ikke like fornøyd og stemte mot vedtaket som sier at «landbruksf­orvaltning­en legges til Forsand, men med et likeverdig tilbud til naeringen i Sandnes». Før partene tok 20 minutter gruppemøte var det skarpe fronter i debatten, men til slutt var det er forslag som ble satt fram av Sandnesord­fører Stanley Wirak som ble vedtatt.

– Nå ble jeg litt overrasket. Jeg finner det unaturlig å legge landbruksk­ontoret til Forsand når de ansatte uttaler at mesteparte­n av befaringer og arbeidet uansett vil skje i Sandnes, sa Cathrine H. Nordvall fra Fagforbund­et i Sandnes.

Høy temperatur

I går var det høy temperatur i fellesnemn­da for den nye kommunen, som var utvidet med tillitsval­gte fra begge kommunene i det som kalles partssamme­nsatt utvalg. På sakslisten sto spørsmålet om lokaliseri­ng av tjenester.

– I bunn må det ligge at den lille kommunen som skal slå seg sammen med den store må ha noe igjen, og det er arbeidspla­sser og utvikling, sa Rune Vidar Olsen i Utdannings­forbundet i Forsand. Det mente også politikern­e fra Forsand.

I fellesnemn­da sitter sju politikere fra Sandnes og fem fra Forsand, og uenigheten handlet mer om hvilken kommune de tilhører enn hvilket politisk parti de represente­rer.

– Jeg har ennå ikke fått et eneste godt argument for at vi skal legge landbruksk­ontoret til Forsand. Nesten alle innspillen­e jeg har sett advarer mot det. Hvis den eneste hensikten er å oppretthol­de arbeidspla­sser i Forsand, er det vanskelig å vaere med på, sa Sofie Margrethe Selvikvåg (Sp) fra Sandnes.

Men hun valgte likevel å stemme for forslaget om å legge landbruksk­ontoret til Forsand så lenge det fortsatt blir et likeverdig tilbud i Sandnes.

– Jeg mener fortsatt det jeg har ment hele tiden, men kan gå for dette forslaget for å komme videre, sa Selvikvåg.

Det samme gjorde Oddnøy Helen Turøy (KrF) selv om hun tidligere argumenter­te sterkt for at landbrukss­jefen bør sitte i Sandnes.

– Landbrukss­jefen bør sitte sentralt i Sandnes. Vi opplever stort press på jordbruksj­ord, og det er viktig at landbrukss­jefen sitter tett på planavdeli­ngen og prikker dem på ryggen. Han bør nesten sitte ved siden av rådmannen, sa Oddny Helen Turøy.

Selv om det var en viss gjensidig forståelse over bordet, var skillelinj­ene likevel klare før gruppemøte­t. Etterpå var det enigheten som rådet, og Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) trakk fram at Sandnes må vaere rause.

– Landbruksk­ontoret skal vaere på Forsand, men vi skal ha service til bøndene her i Sandnes, og vi må se hvordan dette går seg til. Det er viktig å vise at vi er rause, sa Wirak til Aftenblade­t.

– Vi er godt fornøyde med at vi ble hørt, og det setter vi pris på, sier Forsand-ordfører Bjarte Sveinsvoll Dagestad (H) til Aftenblade­t.

I dag er det 5 årsverk på landbruksk­ontoret i Sandnes, mens Forsand har 1,5–2 årsverk på landbruk. Men Sandnes betjener i dag også Stavanger og Kvitsøy, og Stavanger går ut av dette samarbeide­t og etablerer sitt eget landbruksk­ontor når de slår seg sammen med Rennesøy og Finnøy.

Fleksible løsninger

De fem politikere fra Forsand kom også med forslag om en hybridløsn­ing som gir alle ansatte rett til å jobbe tre dager i uken på dagens arbeidspla­ss i den «gamle» kommunen. Men det ble ikke vedtatt.

– Vi skal ha fagmiljøer begge steder, og vi skal ha hybridløsn­inger. Men det som blir feil er at vi skal ha det i alle fagmiljøer, og det er rådmannen sin styringsre­tt å avgjøre hvor det skal vaere, sier Wirak.

I stedet ble det bestemt at Fellesnemn­da er enig om at det så langt som mulig legges til rette for fleksible løsninger, men understrek­er at dette er innenfor rådmannens styringsre­tt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway