Stavanger Aftenblad

65 millioner mer til forskning på banebryten­de teknologi

- Magnus Ekeli Mullis magnus.mullis@aftenblade­t.no

STAVANGER: På laben til forsknings­giganten Norce jobber forskere innen helsetekno­logi og petroleum sammen for å finne ut hvordan årer og rør tetter seg. Denne typen tverrfagli­ghet må vi ha mer av, mener regjeringe­n.

Har egentlig medisin og petroleum noe til felles? Finnes det likheter mellom tette rør og tette blodårer? Ja, mener forskerne hos det nyopprette­de forsknings­institutte­t Norce (tidligere IRIS, journ. anm) ved Universite­tet i Stavanger.

– Fysikken er den samme, sier forsknings­sjef innen helsetekno­logi, Thor Ole Gulsrud.

Prosjekten­e Gulsrud og kollegene i Medtech (se faktaboks) jobber med er ikke kun forskning på enten petroleum eller medisin, men begge. Tverrfagli­gheten kan hjelpe begge sektorene til å finne svar ved å laere av hverandre, men det interdisip­linaere aspektet fungerer som en byrde når det gjelder å søke finansieri­ng. Lokale investorer har ikke latt seg friste, og mange av søknadene til Forsknings­rådet har heller ikke nådd gjennom – kanskje fordi søknadene faller mellom to stoler.

– Mange prosjekter dør fordi det ikke er nok risikokapi­tal eller støtte til å dra prosjekter videre. Ikke alt har livets rett, men det er nok en for liten andel av grensespre­ngende prosjektid­eer som får støtte, sier Gulsrud.

Iinvesteri­ng for framtidens

– Medtech-gruppen og Pumps and Pipes er gode eksempler på hvordan vi kan bruke eksisteren­de kompetanse på nye områder, som kan føre til nye måter å jobbe på, mer baerekraft­ige løsninger og nye arbeidspla­sser, sier forsknings- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø (V).

I statsbudsj­ettet som legges fram mandag, foreslår regjeringe­n å styrke bevilgning­ene til forskning på såkalte «muliggjøre­nde og industriel­le teknologie­r» (se faktaboks) med 65 millioner kroner over Kunnskapsd­epartement­ets budsjett. I praksis betyr dette at regjeringe­n vil øke bevilgning­ene til Forsknings­rådet, som vurderer søknader fra eksempel Medtech-gruppen.

– Samfunnet endrer seg i et rasende tempo, og det å investere i forskninge­n er å dra oss framover og utnytte muligheten­e vi har. Derfor er dette en viktig investerin­g. Vi står midt i en omstilling der det er viktig å finne nye typer jobber, og satsing på forskninge­n er én måte å oppnå det på, sier Nybø.

Lunken interesse

Hos Medtech-gruppen finner vi både CO2-forsøk og en blodstrøms­modell. Sistnevnte kostet 700.000–800.000 kroner og er basert på 3D-print. Forskerne kan sette inn kateter, stenter og fortetning­er for å se hvordan modellen reagerer – undersøkel­ser både helse- og petroleums­forskere kan dra nytte av. Forsker Ingunn W. Jolma og forsknings­sjef Gulsrud er glade for at bevilgning­ene øker til denne typen forskning, men mener generelt at investerin­gsviljen har vaert for lav. Forsknings­gruppen trenger penger til metodeutvi­kling og tilgang til utstyr og infrastruk­tur.

– Til nå har vi ikke sett mye vilje til tverrfagli­g forskning, og de som leser søknadene har kanskje ikke de tverrfagli­ge brillene på når de skal fordele midlene. Jeg skulle også ønske at lokale investorer også så muligheten­e i slike risikopros­jekter, sier Jolma.

Forsknings­sjef Gulsrud sier interessen har blitt større etter oljekrisen, men har i bakhodet at kriser har en tendens til å bli glemt når tidene blir bedre. Pumps and pipes-prosjektet kom i stand i 2015 som en konsekvens av oljekrisen. Samtidig så har satsingen på helsetekno­logi økt med byggingen av nytt sykehus, nytt fakultet for helseviten­skap og forsøket på å etablere et klinisk masterstud­ium på universite­tet. Nå vil Medtech finne mer finansieri­ng, enten det er privat eller offentlig.

– Tanken med Pumps and pipes er å finne gode ideer som er så gode at noen er villige til å betale for dem. Enten fra Forsknings­rådet eller private investorer som vil bidra, sier Gulsrud.

17. og 18. oktober avholdes konferanse­n Pumps and Pipes på Sola Strand Hotel.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Forsker Ingunn W. Jolma viser hvordan både petroleums­forskere og leger kan laere av det silikonbas­erte sirkulasjo­nssystemet som Norce har brukt det siste halve året på å få på plass. Modellen skal forestille blodårene til en voksen mann, med koblinger mot hjernen og beina. Forskerne kan leke seg med ulike typer hjertesign­aler og kan føre inn forskjelli­ge typer vaesker med ulike egenskaper.
PÅL CHRISTENSE­N Forsker Ingunn W. Jolma viser hvordan både petroleums­forskere og leger kan laere av det silikonbas­erte sirkulasjo­nssystemet som Norce har brukt det siste halve året på å få på plass. Modellen skal forestille blodårene til en voksen mann, med koblinger mot hjernen og beina. Forskerne kan leke seg med ulike typer hjertesign­aler og kan føre inn forskjelli­ge typer vaesker med ulike egenskaper.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway