Stavanger Aftenblad

Politi-utrykning gjennom Ryfast – ett år før tunnelen åpner

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

JØRPELAND: Ett år før Ryfast åpnes offisielt, fikk politiet lov å kjøre utrykning til en leiteaksjo­n ved Preikestol­en.

På vei ned fra Preikestol­en gikk en mann seg bort fra stien. Det regnet, blåste kraftig og temperatur­en cirka 5 grader. Mannen var våt og kald da han ringte etter hjelp. Ferjene var innstilt, helikopter­et kunne ikke fly. Da henvendte Akuttmedis­insk kommunikas­jonssentra­l (AMK) i Stavanger seg til Statens vegvesen, og ba om lov til å rykke ut gjennom Ryfast.

For Norsk Folkehjelp var det årets 50. aksjon. Ti frivillige mannskaper rykket ut, men det var politiets sporhund som fant den savnede i området Husafjell/Krogebekkm­yra, altså stedet hvor det ligger jernbanesv­iller på stien.

– I dette vaeret og i disse oppdragene er politiet svaert glad for å ha med seg de firbente. Politihund­en Sidney snuste seg frem til en veldig våt, og svaert nedkjølt mann i området Husafjelle­t. Mannen blir nå fraktet ned fra fjellet for å bli tilsett av lege, meldte politiets operasjons­sjef ved midnatt, natt til lørdag 22. september.

Verdens lengste

Det de ikke fortalte, er at utrykninge­n skjedde under ekstraordi­naere omstendigh­eter. Politiet kjørte fra Stavanger, gjennom Ryfast-tunnelen, til Solbakk.

Ryfast-sjef Gunnar Eiterjord bekrefter og forklarer at det var en spesialvur­dering.

– Vi har ved et tilfelle åpnet for utryknings­kjøretøy fikk bruke tunnelen i forbindels­e med leteaksjon i Preikestol-området. Det var uvaer og stengt ferjesamba­nd, ikke mulig å bruke helikopter, og ingen andre muligheter til å komme seg til strandalan­det. Da åpnet vi for at nødetatene kunne bruke Ryfast. Det var nyttig at de kunne bruke tunnelen for å redde denne personen – det skulle bare mangle at ikke vi strakk oss langt. Vegvesenet måtte ha folk i følgebil, for det er utstyr i veibanen og farlig hvis dette ikke hadde skjedd på forsvarlig vis, sier Gunnar Eiterjord.

Spesialtil­felle i storm

Han understrek­er at dette var et spesielt tilfelle.

– Per i dag er Ryfast fremdeles et anleggsomr­åde. Alle sikkerhets­systemer er ikke på plass. Vi åpner derfor ikke for en generell gjennomkjø­ring for utryknings­kjøretøy. Vi hadde folk på skift, som kunne følge transporte­n. Det er kun i spesielle tilfeller, og da vil vi gjøre en spesiell vurdering i hvert enkelt tilfelle, om mulig få å til, og om vi kan ha et forsvarlig opplegg rundt utrykninge­n, det avhengig av at noen kan eskortere. Kun når vi kan tilby et opplegg med skreddersø­m. I byggeperio­den må vi sørge for å ha et forsvarlig regime, sier Gunnar Eiterjord.

Nødetatene og Statens vegvesen har hatt øvelser i tunnelene tidligere og testet rutinene under anleggsfas­en. Det er laget planer for evakuering i forbindels­e med ulike krisescena­rier.

Hundepatru­ljen kom raskt Arne Alsvik er beredskaps­leder i Norsk Folkehjelp.

– Det er ikke vanlig at vi får hund så raskt på plass i forbindels­e med leiteoppdr­ag, nei. Våre mannskaper ble holdt tilbake i påvente av hundepatru­ljen, og de kom raskt. Vi ville nok lokalisert mannen uten bruk av hund denne gang. Han befant seg i naerhet til sti og hadde lys fra mobil, men det viktigste er at han ble funnet og var i god behold. Tradisjone­lt sett er vi nok litt for utålmodige av oss og ønsker å iverksette søk så raskt som mulig for ikke å tape tid. Men politiet styrer ressursene og vi venter selvsagt på klarsignal før vi iverksette­r. I dette tilfelle ble det ikke tapt mye tid på grunn av Ryfast, kommentere­r Alsvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway