Stavanger Aftenblad

Dette er noen av de aller største Nobel-skandalene

-

STOCKHOLM: Skandalen i Svenska Akademien som har ført til at det ikke blir utdelt noen litteratur­pris i år, er ikke den første i Nobelhisto­rien.

I 1901 fikk franske Sully Prudhomme den første Nobelprise­n i litteratur. Det fikk 42 kulturpers­onligheter til å tordne mot Svenska Akademien, som deler ut prisen. De mente Leo Tolstoj fortjente prisen. I ettertid er det klart at det er Tolstoj som er giganten, mens Prudhomme er mer anonym i litteratur­historien.

Rudolf Eucken fikk litteratur­prisen i 1908, men da var det få som kjente navnet på den tyske filosofen. At han fikk prisen var et kompromiss mellom to grupper i Svenska Akademien, et kompromiss som ingen ønsket.

Det ble også rabalder i 1911 da Marie Curie ble tildelt Nobelprise­n i kjemi. Etter at prisen ble offentligg­jort, ble det kjent at Curie hadde et forhold til Paul Langevin, som var en gift mann. Curie ble oppfordret til å holde seg hjemme av Vetenskaps­akademien, men møtte opp, holdt sitt foredrag og mottok prisen.

Fikk pris for lobotomi

I 1918 gikk Nobelprise­n i kjemi til tyske Fritz Haber. Han oppdaget den syntetiske fremstilli­ngen av ammoniakk, som la grunnlaget for moderne jordbruk. Problemet var bare at Haber også brukte kjemi til å utvikle stridsgass­er under første verdenskri­g, og det fikk de allierte landene til å gå i taket over tildelinge­n.

Journalist og fredsarbei­der Carl von Ossietzky, også han fra Tyskland, fikk Nobels fredspris for 1935. Fem år tidligere ble han dømt for landssvik og forraederi etter å ha protestert mot Tysklands opprustnin­g. I 1933 ble han sendt i konsentras­jonsleir, og tildelinge­n fikk Adolf Hitler til å tenne på alle plugger. Etter tildelinge­n, la han ned forbud mot å motta Nobelprise­n for tyske borgere.

Nobelprise­n i medisin gikk i 1949 til portugiser­en António Egaz Moniz, som oppdaget lobotomi. Det ble mye brukt på 1940- og 50-tallet for å behandle pasienter med sterke psykiske lidelser. Behandling­sformen ble sterkt kritisert og omtales i dag som noe av det verste på den medisinske vitenskape­ns skraphaug. Det siste inngrepet i Norge ble gjort i 1974

Takket nei

Sovjetiske myndighete­r satte ned foten da Boris Pasternak ble tildelt litteratur­prisen i 1958 for den tragiske romanen Doktor Zhivago, en bok som ble oppfattet som en fornaermel­se av det sovjetiske kommunistp­artiet. Først 30 år senere, i 1988, ble romanen trykket i hjemlandet.

En som også takket nei, om enn frivillig, var Jean Paul Sartre som fikk litteratur­prisen i 1964. I etterkant vil flere ha det til at han angret, og at han likevel ville ha prispengen­e. Det fikk han ikke.

Det ble nok en gang bråk i Sovjetunio­nen da litteratur­prisen i 1970 gikk til Aleksandr Solzjenits­yn. Han følte seg tvunget til å takke nei til prisen av frykt for ikke å slippe inn i Sovjetunio­nen igjen.

 ?? RON FREHM/REUTERS/NTB SCANPIX ?? Bob Dylan fikk litteratur­prisen i 2016, Svenska Akademien hørte ikke et knyst fra ham, og han uteble fra seremonien. Året etter sendte han imidlertid et opptak av en tale, og fikk utbetalt prispengen­e.
RON FREHM/REUTERS/NTB SCANPIX Bob Dylan fikk litteratur­prisen i 2016, Svenska Akademien hørte ikke et knyst fra ham, og han uteble fra seremonien. Året etter sendte han imidlertid et opptak av en tale, og fikk utbetalt prispengen­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway