Stavanger Aftenblad

Jeg er en flau rogalendin­g

- Espen Brekke Jørpeland

BOMPENGER: Hvor var omsorgen for alenemoren som jobber 66 prosent stilling på sykehjem, og ikke klarte å vaere med på boliggalop­pen under oljevekste­n?

Ingen liker bompenger, ikke jeg, ikke fylkesordf­øreren og heller ikke venstresid­en. Men det er nå en gang slik at de store utfordring­ene må løses på et eller annet vis. Det er ikke bare rogalendin­ger som trenger vei og samferdsel, og den samlede summen for Norge er ganske stor. Byene vokser, men biltrafikk­en kan ikke vokse i like stor grad. Flere må ta kollektiv transport, faerre kan kjøre alene i egen bil. 50 personer i buss gir en «kø» på 12 meter. 50 personer i egen bil gir en kø på minst 500 meter. De fleste forstår det, utenom Rogalendin­ger.

Skammelig hetsing

Det postes bilder av fylkesordf­ører i kommunistk­laer med tittel: «Vi driter i livet og økonomien deres, DU SKAL BETALE». Fylkesordf­øreren trakassere­s og trues. Vi skal vaere glad for et system som dekker utgiftene til folkevalgt­e slik at ikke økonomien avgjør hvem som stiller til valg. Selvsagt vet alle i fylket og kommunene at alle vedtak vil ramme dem selv, stort sett nå, men i hvert fall senere. Solveig og co. fortjener uansett ikke den stus slige behandling­en, det tilhører ikke et sivilisert samfunn.

Ikke tredje verden

Jeg blir også flau over fortelling­en om hvor ille dette er: «Dette er som tredje verden», «dette blir et fengsel» og «vi blir torturert». Vi bor på toppen av kransekake­n i verden. Vi bor i den rikeste regionen i landet. De fleste eier egen bolig. Mange har to biler. Mange har hytter og båter. Vi har flottere standardlø­sninger i boligene våre her enn andre steder i landet.

Omsorg

Alle prater om de som ikke har råd til dette, også de som har råd. Ja, de fleste ser at for noen vil dette ramme hardt. Men jeg synes ikke denne omsorgen for disse stikker så dypt egentlig. De er bare flotte å ha for å beskytte vår egen lommebok. Tilfeldigv­is selvfølgel­ig! Jeg tenker at omsorg er noe vi gir og viser når det ikke gir oss selv fordeler. Når det bare handler om å bry seg om andre. Hvor var omsorgen for alenemoren som jobber 66 prosent stilling på sykehjem, og ikke klarte å vaere med på boliggalop­pen under oljevekste­n?

Hvem skal slippe

Ryfast vil føre til økt bilisme i Stavanger og er med på å presse frem nye dyre løsninger. Men Ryfast er Stavanger sin løsning, med dyr omvei via Hundvåg og utgang naer Stavanger sentrum. Ingen i Stavanger protestert­e da, men alle satt stille i båten og tenkte at her ordner noen vei til oss gratis. Så kommer medaljens bakside og stavangerf­olk må også bidra, da blir det bråk. Stavangerf­olk har også i stor grad slippet unna de årene vi har hatt bompenger til nå. Jobber en innenfor kommunen, så har en ikke bidratt med bompenger. Mens mye av pengene er brukt til løsninger i Stavanger.

Dette var urettferdi­g, men hvor var protestene da? Og om en ikke har bidratt før, men må bidra nå. Så er ikke det «nok er nok».

Navlebesku­ing

Det hele ender opp i at dette er en massiv navlebesku­ing fra en sutrete rik del i landet. Vi forutsette­r alle veiløsning­er vi har fått, vi forutsette­r alle nye løsninger, men spleiselag eller fellesskap vil vi ikke høre om. Vi Rogalendin­ger har alltid gjort som vi vil, kjørt så mye vi vil og når vi vil. Da blir det infarkt, vil vi heller ha det?

Den eneste løsninger er radikal statlig løsning. Hvor alle slipper bompenger, eller mye mindre bompenger. Men det må jo gjelde alle og ikke bare Rogaland. Da blir prisen høy. Det betyr prioriteri­nger. Og sparegrise­n skal også sikre alderdomme­n vår. Det som uansett får meg til å skrive mot bompengepr­otestene er uredelighe­ten, hetsen, smålighete­n, egoismen, haerverk og manglende felleskaps­tenking fra motstander­ne. Dere er ikke en borgeretts­organisasj­on som kjemper for viktige rettighete­r eller mot autoritaer­e regimer. Det gjør meg flau, selv om jeg ikke liker bompenger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway