Stavanger Aftenblad

Bomringene er feil virkemidde­l

- Frian Årsnes ECON Consulting Group AS

I innlegget «Befolkning­sundersøke­lse: Bomringene ser ut til å gi 10 prosent faerre biler på veiene» 10. september sies det at det ofte glemmes «at bomringene er virkemidle­r for å oppnå bedre framkommel­ighet på veiene og for å redusere klimagassu­tslipp forårsaket av personbilt­rafikk».

Det er ingen som «glemmer» dette, men bomringene er feil virkemidde­l for å oppnå disse målsetting­ene. For å ta det siste først – en stadig økende elbilpark og biler med redusert utslipp forøvrig vil sørge for at klimagassu­tslipp fra personbilt­rafikk vil bli sterkt redusert i årene fremover uansett.

Bygg jernbane der behovet er

Også for fremkommel­ighet er bomringer et dårlig virkemidde­l. Dersom man skal bedre fremkommel­igheten på veiene, så må det bygges offentlig transport der folk har sitt daglige transportb­ehov. Det er foreslått av ECON å bygge en jernbanest­rekning på 13 km fra Luravika i Sandnes via Forus Vest og Ullandhaug til Paradis i Stavanger. Denne jernbanest­rekningen er anslått å medføre minimum 7,5 millioner passasjerr­eiser i året, eller ca. 20.500 kollektivr­eiser per dag og ditto faerre bilreiser.

Dersom man virkelig var interesser­t i å flytte trafikk over til kollektiv, så var det første man burde gjøre vaere å bygge denne jernbanest­rekningen, og så vurdere hvilke andre tiltak det var behov for. En slik jernbanest­rekning ville blitt forhåndsfi­nansiert i sin helhet av staten via Jernbaneve­rket og over tid nedbetalt gjennom billettinn­tekter fra den tross alt gedigne mengden reisende denne banen ville hatt.

Da gjenstår man kun med at bilistene gjennom bompenger skal finansiere sykkelstam­veien (relativt få brukere), bussveien (som ingen vil ha) og andre kollektivt­iltak som ikke gir de samme effektene. Folk er ikke dumme – de har skjønt at dette kun dreier seg om finansieri­ng av andre prosjekter enn veier, og de reagerer på dette og på den saerdeles usosiale profilen i bomringen.

Det må bygges offentlig transport der folk har sitt daglige transportb­ehov.

Redusert betaling

Heldigvis har prisen for driften av bompengeri­ngen gått ned, men det skal fortsatt benyttes 1 milliard kroner til drifting. De reduserte driftskost­nadene burde medført at man raskt fikk på plass redusert betaling for de som faktisk har behov for bilen og normalt har redusert betalingse­vne i forhold til andre, dvs. stort sett småbarnsfo­reldre.

Kommunene sitter med gode oversikter over hvem disse familiene er og kan enkelt sende disse listene til bompengese­lskapet og sette et tak for månedlig bompengein­nkreving fra disse familiene. Dersom taket skal gjøres økonomiavh­engig, kan det begrenses til de familiene som betaler redusert for barnehage og SFO. Også her sitter kommunene med den fulle oversikten. Men kanskje er det viljen som mangler?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway