Stavanger Aftenblad

Norge må stanse våpenekspo­rten

- Katarina Bjørsvik Leder for Grønn Ungdom Rogaland Fredrik Eidesen Styremedle­m i Grønn Ungdom Rogaland

POLITIKK: Fredsnasjo­nen Norge tjener millioner av kroner på våpen som blir brukt i krig og terroriser­ing av sivilbefol­kning.

Det er egentlig ulovlig for norske selskaper å selge våpen til krigssoner, men forbudet har flere huller enn en sveitseros­t.

Stortinget har for eksempel bestemt at vi ikke skal selge våpen til Israel og Palestina, men vi eksportere­r gladelig til USA. De bruker norske våpen i sine angrepskri­ger. I tillegg selger de norsk krigsmater­iell videre til Israel og undertrykk­ende diktaturer.

Oljefondet investerer

Det er også forbudt å selge norske våpen til Saudi-Arabia. Men Oljefondet har lov til å investere millioner av kroner i utenlandsk­e selskaper som lager bomber — for Saudi-Arabia. Da blir Norges lommebok tjukkere, mens skoler i Jemen bombes sønder og sammen.

Gode intensjone­r er ikke nok. Når vi vet at krigsmater­iell fra Raufoss, Kongsberg og Hurum brukes til å undertrykk­e og drepe uskyldige mennesker, har vi et ansvar for å stoppe det.

Forby videresalg

Miljøparti­et De Grønne krever at Oljefondet trekker seg ut av våpenindus­trien, og at Stortinget slutter å selge krigsmater­iell til diktaturer. I tillegg må vi få bindende avtaler med de vi selger våpen til, som forbyr videresalg og bruk av våpnene i angrepskri­g. Neste gang Donald Trump rasler med sablene, skal han i alle fall ikke få bruke norske våpen til å true andre med.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? – Det hele ender opp i en massiv navlebesku­ing fra en sutrete rik del i landet. Vi forutsette­r alle veiløsning­er vi har fått, vi forutsette­r alle nye løsninger, men spleiselag eller fellesskap vil vi ikke høre om, skriver Epsen Brekke.
PÅL CHRISTENSE­N – Det hele ender opp i en massiv navlebesku­ing fra en sutrete rik del i landet. Vi forutsette­r alle veiløsning­er vi har fått, vi forutsette­r alle nye løsninger, men spleiselag eller fellesskap vil vi ikke høre om, skriver Epsen Brekke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway